SÖYLEV’den Seçkiler (Prof. Dr. Özer Ozankaya) / Quotations from Ataturk’s Great Speech “NUTUK”

SOYLEV_seckisi_O_Ozankaya_ Aralik1997

SÖYLEV’den Seçkiler (Prof. Dr. Özer Ozankaya) / Quotations from Ataturk’s Great Speech “NUTUK”” hakkında bir yorum

  1. Ahmet SALTIK Yazar

    Dostlar,

    SÖYLEV / NUTUK;
    Büyük Atatürk’ün tarihe not düşüşü ve halkına hesap verişidir. Ekim 1927’de 6 gün boyunca her gün yaklaşık 6 saat boyunca doğrudan, Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Paşa tarafından TBMM kürsüsünden büyük heyecanla okunmuştur.

    Gazi Paşa, SÖYLEVİ’ne 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarken genel durumu betimleyerek başlar ve gözyaşları içinde, GENÇLİĞE SESLENİŞ ile, gürül gürül akarak adeta, en büyük yapıtı Türkiye Cumhuriyeti’ni, Türk Gençliği’ne armağan eder.

    Hekim gözüyle, Ata’nın bu eylemi, 3. boyutuyla, “çooooooooooook” dolmuş bir insanın adeta katarsisidir, derin boşalımıdır.

    Değerli hocamız Prof. Dr. Özer Ozankya, seçkin bir Toplumbilimci olarak, SÖYLEV’den titiz bir “seçki” yaptı. Bu metni benimle taa 1999’da paylaşmıştı. Çok yararlandık elbette. Kendisine teşekkür borçluyuz. Seçki metninin sonunda, Sn. Ozankaya’nın bir değerlendirmesini de bulacaksınız. Hoca, SÖYLEV’i “Bir Toplumbilim klasiği” olarak niteliyor pek haklı olarak.

    20. yy’ın en büyük tarih belgesellerinden olan ve çok kanlı ve de çok şanlı, onurlu bir başkaldırıyı, anti-emperyalist ölüm-kalım savaşımını tüm boyutlarıyla insanlık tarihine adeta tebliğ eden NUTUK / SÖYLEV
    elbette özenle ve birkaç kez, zaman zaman yinelenerek okunmalı, okutulmalı günümüzü anlayabilmek için.

    Hiç olmazsa 20 sayfayı bulmayan bir özeti okuyalım ve okutalım, yaylım isterim.

    Sevgi ve saygı ile.
    28.5.12, Ankara

    Dr. Ahmet Saltık
    http://www.ahmetsaltik.net

    Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir