KAN ve CAN PAHASINA, EMPERYALİZME KARŞI KAZANILMIŞ TAM BAĞIMSIZLIK SAVAŞIMIZ VAR, FAKAT NEDEN TAM BAĞIMSIZLIK BAYRAMIMIZ YOK?

Prof. Dr. Halil ÇİVİ
İnönü Üniv. İİBF Eski Dekanı

Bundan tam 100 yıl önce , 24 Temmuz 1923 günü İsviçre’de imzalanan LOZAN BARIŞ ANDLAŞMASI, Türk Vatan’ının ebedi (sonsuza dek) varlık tapusudur.

Ayrıca demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olarak da Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası alandaki temel siyasal, diplomatik, hukuksal ve ekonomik özgürlüklerini perçinleyen tam bağımsızlık belgesi ve andlaşmasıdır.

Bu nedenle, başta yüce önderimiz M.K. Atatürk, Lozan kahramanı Sayın İsmet İnönü ve Kurtuluş Savaşı’mızın öbür tüm şehit ve gazilerini, bize kurtulmuş bir vatan, tam bağımsız ve özgür bir ülke ve çağdaş bir devlet bıraktıkları için ne denli minnet ve şükran duysak azdır.

Kanımca Lozan Andlaşması‘nın imza günü olan 24 Temmuz (1923) gününü, vatanımızın ve ulusumuzun varlığını düşmanca hedef almış tüm emperyalist tuzakları boşa çıkaran TAM BAĞIMSIZLIK BAYRAMI olarak ilan etmek çok yerinde olacaktır.

Böyle bir ulusal bayram gününün varlığı, Lozan Andlaşması’nın tarihsel, siyasal, ekonomik ve hukuksal önemine ek olarak, başta gençlerimiz olmak üzere, toplumumuza tam bağımsızlık anlayışı aşılama konusunda da çok önemli ve gerçekçi katkılar sunabilir.

Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu konudaki önerisini yürekten destekliyorum.

KAN ve CAN PAHASINA, EMPERYALİZME KARŞI KAZANILMIŞ TAM BAĞIMSIZLIK SAVAŞIMIZ VAR, FAKAT NEDEN TAM BAĞIMSIZLIK BAYRAMIMIZ YOK?” hakkında bir yorum

  1. Gönül Pınar Atacı

    Tümüyle HAKLI, TEMELLİ, ÖNEMLİ, DEĞERLİ VE GEREKLİ bir öneri. Tebrikler sevgjli hocamız Prof. ÇİVİ.

    Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir