Dünya onları konuşuyor… 40 bine yakın Kübalı doktor 77 ülkede görevde

Dünya onları konuşuyor… 40 bine yakın Kübalı doktor 77 ülkede görevde

(AS: Bizim katkımız yazının altındadır..)

77 ülkede görev yapan 40 bine yakın Kübalı doktor var. Brezilya, Kübalı doktorları önce kovdu, şimdi ise ‘geri gelin’ diye yalvarıyor.

 

Küba, 1963’ten beri insani yardımın bir parçası. ABD yaptırımları altında bunalmış 11 milyonluk sosyalist Küba, yönetimini değiştirmek için çaba gösterenler dahil olmak üzere dünyanın birçok bölgesine doktorlarını yolluyor. Çoğunlukla Latin Amerika ve Afrika ülkelerine.

‘BEYAZ ÖNLÜKLÜ TERÖRİSTLER’

Cumhuriyet’ten Mustafa K. Erdemol’un haberine göre Küba’nın doktor gönderdiği ülkelerden biri de dünyanın en büyük ekonomilerinden, 210 milyon nüfuslu Brezilya’ydı. Brezilya’da, en yoksul ve ulaşılabilirliği en zor olan bölgelerde 10 bin Kübalı doktor görev yapıyordu. Brezilya İşçi Partisi, hükümetteyken yoksul bölgelere sağlık hizmeti için Küba’yla anlaşma imzalamıştı çünkü. Ancak ülkenin şimdiki sağcı başkanı ve Küba’yı tüm dünya kamuoyu nezdinde şeytanlaştırmak için elinden geleni yapan ABD’nin bu konuda en büyük destekçisi Jair Bolsonaro, 2018’deki başkanlık kampanyası boyunca “beşinci kol” ilan ettiği ve “beyaz önlüklü teröristler” olarak nitelendirdiği Kübalı doktorları, seçimi kazanır kazanmaz ülkeden sınır dışı etmişti. Bolsonaro, Kübalı doktorların gerçek tıp uzmanları değil, yoksul Brezilyalıları komünist gerillalar haline getirecek ideolojik beyin yıkayıcılar olduğunu ileri sürerek “PT (Brezilya İşçi Partisi) gerilla hücreleri yaratmak için yoksul bölgelere kostümlü terörist gönderdi. Ben geldiğimde gittiler. Gitmeselerdi ben onların peşine düşüp kovacaktım.” demişti. Ama şimdi Bolsonaro ülkeden kovduğu Kübalı doktorların koronavirüsle mücadelede kendilerine yardımcı olmaları için geri gelmelerini istedi.

GELİN DİYE YALVARDI

Brezilya Sağlık Bakanı João Gabbardo 15 Mart’ta düzenlediği basın toplantısında Küba’ya adeta yalvardı. Gabbardo, Brezilya’ya yeniden yollanan 5 bin Kübalı doktorun ülke genelindeki öncelikli sağlık merkezlerine atanacağını açıkladı.

ÖZÜR DİLEYİN

Kübalı doktorları Bolsanaro aylar önce terörist ilan etti. Brezilya Sağlık Bakanı’nın onları geri çağırmak zorunda kaldı. Gelişme üzerine Brezilya İşçi Partisi, “Bolsanaro, Brezilya halkı ile, saldırılara, yalanlara ve sahte haberlere maruz kalan Kübalı doktorlara özür borçludur” dedi.

KÜBA NEDEN BAŞARILI?

Küba’daki sağlık sistemi ile diğer ülkelerin sağlık sistemi arasındaki önemli bir fark, adadaki tıbbi bakımın vatandaşlarının temel hakkı olarak görülmesi. Bu hak, Küba anayasasında yazılıdır. Örneğin ABD’deki sağlık sistemi, hastaları hizmete ihtiyaç duyan insanlar olarak değil, ücretli müşteriler olarak görür. Bu ideolojik farklılık, Küba tıbbının farkını belirliyor. Küba tıbbı, herhangi bir hastalığı başlamadan önce durdurmak, hastalık varsa komplikasyonlarını önleyecek koruyucu tıbba odaklı. Küba’da yaşam süresi erkeklerde 77 yıl, kadınlarda 81 yıl olarak öngörülüyor.

YAPMAMIZ GEREKEN DEVRİMCİ BİR GÖREV VAR

Küba, İtalya’nın koronavirüsten en çok etkilenen bölgesi Lombardiya’nın merkezi Milano’ya 52 kişilik doktor ve hemşire heyeti gönderdi. 68 yaşındaki Kübalı yoğun bakım uzmanı Leonardo Fernandez, “Hepimiz korkuyoruz ama yapmamız gereken devrimci bir görev var. Dolayısıyla korkumuzu bir kenara bırakıyoruz” dedi. 64 yaşındaki Dr. Graciliano Díaz da “Dayanışma ilkesine dayalı, onurlu bir görevi yerine getireceğiz” dedi.

DSÖ BAŞKANI, KÜBALI DOKTORLARI PAYLAŞTI: DURDURMANIN TEK YOLU

DSÖ Başkanı Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, resmi Twitter hesabından

  • İtalya’ya destek için gelen Kübalı doktorların

görüntülerini paylaşarak çok önemli bir mesaj verdi. DSÖ Başkanı,

  • Milletler arasındaki dayanışma, sağlık çalışanları arasındaki dayanışma, her birimiz arasındaki dayanışma bu COVID-19 salgınını durdurmanın tek yoludur.” dedi.
  • DSÖ Başkanı’nın paylaştığı videoda, İtalya’nın salgınla mücadelesine destek vermeye gelen Kübalı doktor grubu görülüyor. İtalyanlar Kübalı doktorları ayakta alkışlıyor. Kübalı doktorlar da İtalyanların bu jestine onları alkışlayarak yanıt veriyor.
    =================================================Dostlar, 

    KORONAVİRUS SALGINI  konusunda TV konuşmalarımız…

    23 Mart 2020, Pazartesi, HALK TV, saat 21:00 – 24:00 (3 saat)

    1. bölüm : https://youtu.be/NeX0QtFuib4 veya https://youtu.be/NeX0QtFuib4?t=34
    2. Bölüm : https://youtu.be/4lV1oYGtWS0
    3. bölğm : erişemedik.. site okurlarımız erişir ve biz bildirirse sevinirz..

    25 Mart 2020 KRT televizyonu, saat 18:30 haber bülteni içinde, 19+ dk. https://www.youtube.com/watch?v=yJhn4AdKanA

    26 Mart 2020, VERYANSIN TV, YoueTube üzerinden.. https://youtu.be/x0HcoRv2KvY
    36 dk.

    Bilgi ve ilginize sunarız..

    Sevgi ve saygı ile. 26 Mart 2020, Ankara

    Prof. Dr. Ahmet SALTIK MD, MSc, BSc

    Hekim, Kamu Yönetimi – Siyaset Bilimci (SBF-Mülkiye)
    Sağlık Hukuku Bilim Uzmanı

    www.ahmetsaltik.net     profsaltik@gmail.com

Dünya onları konuşuyor… 40 bine yakın Kübalı doktor 77 ülkede görevde” hakkında 9 yorum

  1. Senda Aksungur

    Allahın eli üzerlerinde olsun tüm dualarımız onlar için olacak sevgilerin en büyüğüne lahikalar KOLAY GELSIN

    Cevapla
  2. Nuran Gulendam

    Yukarıdaki yazınız ve diğer tüm paylaşımlarınız için sonsuz teşekkürler.

    Cevapla
  3. adnan alin

    Kübalıların dayanışmasını bilgilendirdiğiniz için teşekkür. Kübalı sağlık emekçilerinin dayanışması örnek olsun dünya hallklarına

    Cevapla
  4. Tuğrul Çalış

    Sayın Dr. Ahmet Saltık,
    Türkiye’de bunca insan sindirilmiş ve susarken gerçekleri dile getirerek bizi aydınlattığınız için teşekkür ederim. Gerçekler hep ürkütücü olmuştur. Tepkileri bu yüzden..

    Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir