Unutma Artvin! Uyan Türkiye!

Unutma Artvin! Uyan Türkiye!

Necati DOĞRU
SÖZCÜ, 19 Ağustos 2017

(Bizim katkımız yazının altındadır..)

Devlet kurumu MTA rapor hazırlamıştı. Artvin Cerattepe Raporu’na göre; bu bölgede 12 milyon 100 bin ton maden cevheri rezervi var. Bunun 8 milyon 200 bin tonluk miktarı okside, 3 milyon 900 bin tonluk miktarı sülfürlü cevher. Okside cevherde ton başına 4 gram altın, 140 gram gümüş; sülfürlü cevherde ton başına 1.2 gram altın, 225 gram bakır var. Galeri tipi kapalı işletme ile bu cevher çıkarılmaya başlandığında; yer altı suyu sülfürlü minerallerle tepkileşecek; arsenik, molibden, kurşun, türünden kanser yapıcılar açığa çıkacak. Galeride bir seferde 3.5 metre ilerleyebilmek için günde 130 kilo dinamit patlatmak gerekecek, bu da Artvin’in özel doğasında heyelanları tetikleyecek. Artvin’in yamaç ve yaylalarındaki 2 bin 700 bitki çeşidi ve 22 endemik bitki türü (dünyanın başka bir yerinde yetişme ihtimali olmayan)  yok olacak. Güneş batınca bile çiçeklerden polen toplayıp bal yapan saf Kafkas arıları, sarı sandal kuşu, ardıç kuşu, tahtalı kuşu dahil 350 kuş türü de bitecek.
* * *
Unutma Artvin! Uyan Türkiye!
Havuz doldurma; bakan oğullarının döviz dolu kasaları ile para sayma makinelerinin suçüstü belgesi olarak geçtiği o ünlü 17-25 Aralık dava dosyalarında yer almıştı:
Sen havalimanını kaptın.
At havuza para.
Sen köprü ihalesini aldın.
At havuza para.
Sen rakı fabrikalarını yuttun.
At havuza para.
Sen tüneli götürdün.
At havuza para.
2 ayda havuzda 650 milyon dolar toplandı. Bu para daha önce devletin elindeki gazete ve TV’leri alıp da; o dönemin başbakanı (şimdiki cumhurbaşkanı) damadını yazar yapan işadamına aktarıldı.
Bir değil.
İki değil.
Üç değil.
Beş değil tam altı kez “Cerattepe’de maden ocağı açmak, Artvin’in bir daha yerine konulamaz doğasını öldürür” diye mahkeme kararı alındı. Üst mahkeme de bu kararı onayladı. İki yabancı şirket çekildiler. Artvin’de bugün “bakır madeni” diye ilan edilen ve daha sonra “altın çıkarma madenine” dönüşeceğine kesin gözüyle bakılan o ocak, işte bu havuza para koyan şirketlere liderlik eden Cengiz Holding‘e sunuldu. (AS: Sahibi Mehmet Cengiz ”Bu Milletin a’sına koyacağız” diyen adam!)
* * *
Tek ağaç kesilmeyecek. Tek ot yolunmayacak.
Yerin altına girilecek; “galeri açılacak” ve bakır cevheri yer altından çıkartılacak. Murgul’a götürülecek orada işlenecek. Artvin’in doğası hiç mi hiç zarar görmeyecek. Başbakan bunları söylüyor. Orman Bakanı da onu onaylıyor. Borazan olanlar da Başbakan ile Bakan ne diyorsa aynısını tekrarlıyorlardı. Tekrarlıyorlardı ama gerçekte ne oldu: Madene henüz galeri açılmaya girişildi, kazma vuruldu. Henüz 2.500 ağaç kesildi. 300 yılda yetişen 60 bin ağaç daha kesilecek. Artvin’in doğası şimdiden isyan etti. Galeri hafriyatı, molozu, atığı derelere, orman içlerine dökülmeye, teleferik için ağaçlar kesilmeye, galeride patlatılan dinamitlerin sesiyle köy evleri yerinden oynamaya başladı. Hafriyatın, zehirli tozun karıştığı dereler gri renkte, karışmayan dereler arı-duru-berrak akıyor.
* * *
Sonun geldi Artvin! Uyan Türkiye!

GÜNÜN SORUSU : KATİL AÇIKLAMIŞTI

Antalya’da doğaya zarar veren mermer ocaklarının kapatılması için mücadele eden ve asırlık sedir ağaçlarını korumaya çalışan çevreci karı koca; Ali Ulvi- Aysin Büyüknohutçu’yu öldüren katil, kendisine bu iş için bir mermer ocağı sahibinin, “3  bin TL  peşin, 47 bin TL de cinayetten sonra olmak üzere 50 bin TL” verdiğini açıklamıştı. Bu mermer ocağı sahibi ile cinayete azmettirici olarak adı karışan diğer mermer ocağı sahipleri ne oldu?
==============================
Dostlar,

Kutluyoruz sizi Sayın Necati Doğru!.
Bu yazınız da çok başarılı..
KOMİSYONCU’‘ başlıklı yazınız da çooook başarılıydı.. (16 Ağustos 2017)
(http://www.sozcu.com.tr/2017/yazarlar/necati-dogru/komisyoncu-1975097/)

‘Tekirdağ suspus’‘ yazınız da çok başarılıydı.. (17 Ağustos 2017)
http://www.sozcu.com.tr/2017/yazarlar/necati-dogru/tekirdag-suspus-1976645/

Bu 3 yazınız yaygın okunmalı, paylaşılmalı, halkı uyandırmalı; iktidarı da!

Elbette bu halk da kafasını derin sularda dibe vurup boynunu kırmadan uyanacak.. Kendi bilir gari.. Yoksa ‘

  • ‘Bu Milletin a’sına koyacağız’
    (http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/42057/_Bu_milletin_a…_koyacagiz__diyen_isadami_konustu.html 17 Şubat 2014)

diyen Cengiz Holding patronu Mehmet Cengiz gibiler fırsatını kolluyor şimdiye dek iktidarla birlikte yaptıklarına ek, onlar yetmezmiş gibi..

Bu arada Cerattepe davasında idari yargı – Danıştay’ın sıkı dur(a)madığını, ulusun hukukunu yaşayan ve gelecek kuşakla adına gereğince koruyamadığını büyük acıyla not düşmek zorundayız..

Türkiye, Osmanlı’nın son dönemleri dahil, hiçbir zaman bunca kötü yönetilmedi ve bunca vahşet – düşmanlık – açgözlülük – kinle talan edilmedi..

Yurttaşlar bir an önce uyanmazsa;

  • Türkiye hem yaşayan hem gelecek kuşaklara cehennem olacak ya da elden çıkarılıp anahtar teslimi emperyalizme – yerli işbirlikçilerine teslim edilecek!
  • Sonun geldi Artvin! Uyan Türkiye!

Sevgi ve saygı ile. 19 Ağustos 2017, Tekirdağ

Dr. Ahmet SALTIK
Ankara Üniv. Tıp Fak. – Mülkiyeliler Birliği Üyesi
www.ahmetsaltik.net     profsaltik@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir