Kaz Dağları ve Knidos 

Kaz Dağları ve Knidos 

Selâm!...

 

Arzu KÖK
https://arzu-kok.blogspot.com/2019/09/kaz-daglar-ve-knidos-arzu-kok.html

(AS: Bizim katkımız yazının altındadır..)
Yunanlı Coğrafyacı STRABON “Tanrı, sevdiği kulunun uzun ömürlü olmasını isterse DATÇA’ ya gönderir” der. Herkes de bilir ki yurdumuzda oksijeni bakımından en temiz yer Kaz Dağları’ndan sonra DATÇA gelir. 1857 yılında Datça’yı, şimdi de pek çok mitolojik olaya sahne olmuş Kaz Dağları’nı soyuyorlar. 

 

Nehirleri, yeraltı sularını zehirliyorlar. 195 bin ağacı kestiler. Geleceğimizi yok ediyorlar. Ve bu katliamı Türk işçileriyle yapıyorlar. Tıpkı, Knidos’u soyan Charles Newton gibi Kanada şirketi de Türk işçilerden çok memnun. Çünkü şirketin CEO’su John McCluskey geçtiğimiz günlerde Türk işçilerin çok iyi çalıştığını söyleyerek, onlardan övgüyle söz etti.

Charles Newton “Halikarnassos, Knidos ve Didima’da Keşifler Tarihi” kitabında çok güzel anlatır bu durumu. Biz biraz öyküleştirerek anlatalım.


“Yıl 1857..


Knidos açıklarına İngiliz Kraliyet Donanmasının “Supply” adlı bir savaş gemisi demir attı.


Gelen arkeolog Charles Newton’du.


Yanında 200 tayfa ve 2000 sterlin para vardı. Charles Newton, çift kürekli küçük bir keşif teknesiyle Knidos sahillerine çıktı ve kampı kurdu… Köylüler hemen Mehmet Ali Ağa’ya haber ulaştırdılar. Başka kime gitsinler. Belediye yok, kaymakam yok, jandarma yok. O yıllarda ağa demek devlet demek.


Ağa önce bir haberci gönderdi, Newton’a. Haberci yanında hediye olarak 10 tavuk getirmişti. Ardından Mehmet Ali Ağa ve adamları Knidos’a ulaştı.


Onların yanında da yine hediye olarak bir koyun, onlarca yumurta, bal ve incir vardı.

Hırsız, hediyelerle karşılandı.

Charles Newton derdini anlattı.


Kazılar için Mehmet Ali Ağa’dan 100 adam istedi.


Ağa, hemen kabul etti. Ancak, onun da Newton’dan iki isteği vardı.


Biri, Reşadiye’de yapacağı cami inşaatı için Knidos’tan çıkacak taşlar. Öbürü, düşmanı olan Muğla Ağası’nın İzmir paşası tarafından uyarılması için destek.


Newton “bakarız” dedi.


Birkaç gün sonra Mehmet Ali Ağa, Datça köylerinden iri yapılı 100 insanı Knidos kazılarında çalışmaları için Charles Newton’a verdi.


Newton işçilere çok düşük ücret veriyordu. Ancak, işçiler parayı aldıkları zaman şaşırıyordu.


Çünkü çoğu yaşamlarında ilk kez para görmüştü. Charles Newton bir ara 50 Datçalı işçiyi bir süreliğine Didim’deki kazılara götürmüş, o işçilerden çoğu yaşamlarında ilk kez yarımadadan dışarı çıktıklarını söylemişti.


Mehmet Ali Ağa’nın desteği ve onun emrine verdiği 100 Datçalı ile Newton 384 günde Knidos’u talan etti. 10 tonluk Knidos Aslanı ve Oturan Demeter heykellerinin çıkarılması ve 212 sandık tarihi eserin gemiye taşınmasında hep Datçalı köylüler çalıştı. Soyulduklarını bilmiyorlardı.


Devlet onları ağaya teslim etmişti.


Boğaz tokluğuna çalışıyorlar, İngilizler ne derse yapıyorlardı.“


Newton anılarında Datçalı işçilerin çok iyi çalıştığını söyleyerek, onlardan övgüyle söz ediyordu.


Aradan 162 yıl geçti.


Yıl 2019. Kanadalı maden şirketi Alamos Gold devletin verdiği izinle Kaz Dağları’nı yerle bir ediyor. Yüzlerce dönümü kazdılar, yıktılar. Siyanürle toprağı mahvedecekler ama bizim işçilerimizi övmeden geçemiyorlar: 
– “Türkler taş taşımakta çok iyiler!” 

Değişen bir şey yok değil mi? Bizim olanı almak, çalmak için yine bizim saf, masum insanlarımızdan yararlanıyorlar. Bu arada onlar bizim zenginliklerimizi çalıp gidiyorlar. Evet büyük bir tepki var şu an ama yazık ki durdurulup iptal edilmesine yetmiyor. Belki Türk işçilerimiz onlarla çalışmazsa… Bir umut işte…
===============================
Dostlar,
 

Biz ekleyelim; günler – haftalardır sitemizin manşetinde tutuyor ve AKP iktidarına soruyoruz ama tık yok!

Bu halkın hükümeti olsaydı bir açıklama yapar, kamuoyunu ikna eder ya da zulmü – yağmayı durdururdu değil mi?
Görüntünün olası içeriği: dağ, açık hava, doğa ve su

Kazdağı’na Zehir yağdıracaklar:
Tam 11 bin ton siyanür!

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kanadalı Alamos Gold şirketi tarafından Kirazlı bölgesinde yürütülen altın madeninde açıklandığı gibi 100-200 ton değil, tam 11 bin ton siyanür kullanılacağını açıkladı. Gökhan, “O ağır metaller yağmur suları ve öbür etkenlerle gün yüzüne çıkacaktır. Mücadeleye devam edeceğiz.” dedi. AKP iktidarı tüm direnmelere sağır.. Neden, neden?!
  • Hasankeyf, Munzur, Cerattepe, Ünye, Kaz Dağları, Salda Gölü ve daha nice doğa harikası yerlerimiz sizin babanızın malı değil! Bu ülkenin ortak tabiat varlıkları. Çekin ellerinizi oralardan. Torunlarınızın yüzüne bakacak yüzünüz olsun… 
  • Neden hatadan dön(e)miyorsunuz?
  • Emperyalizme bu kör tutsaklık neden?! Hani siz yerli ve milli idiniz ???!! 
  • AKP hala susuyor ve geri adım atmıyor.. Vatanın bağrı oyulmaya devam ediyor ve Erdoğan’ın deyimi ile atı alan Üsküdar’a geçiyor… mu acaba???? Niçin, niçin, niçin???!! 
  • Ülkemizde haraç – mezat satılmadık, yerli – yabancı yandaş sermayeye peş keş çekilmedik iktisadi kamu kurum – kuruluşu kalmadı. Yine de borca boğulduk özellikle son 17+ yılda AKP iktidarı ile. Yüzlerce milyar $ para nerede!?
  • Şimdi Türkiye’nin doğal yer üstü ve yer altı kaynakları, ormanları, madenleri, suları, kıyıları talan edilerek, gelecek kuşakların yaşam hakkı çalınarak sözde yeni kaynaklar yaratmaya çalışıyor AKP..
  • Böyle giderse çok yakında Türkiye yaşanılır bir ülke olmaktan çıkacak!
  • Müflis tüccar, kamu arazilerini = vatan topraklarını satıyor sıklıkla yabancılara! Yine de yandaşlara batık bütçeden 14 milyar TL peş keş!?
  • Türkiye sıcak işgal altında olsaydı, bunca ağır zarara – yıkıma uğrar mıydı!?

CHP, erken seçimin zamanı olmadığını söylüyor.
Tersine, ACİLEN ERKEN SEÇİM zorunludur bu iktidardan bir an önce kurtulmak için;
AKP ülkeyi batırıyor!

Sevgi ve saygı ile. 10 Eylül 2019, Datça

Dr. Ahmet SALTIK​ MD, MSc, BSc​
Halk Sağlığı (Toplum Hekimliği) Uzmanı​ -​ Ankara Üniv. Tıp Fak.
​Mülkiyeliler Birliği Üyesi​​ – Sağık Hukuku Bilim Uzmanı​
www.ahmetsaltik.net   profsaltik@gmail.com

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir