ŞİRVAN’da MADEN FACİASI : 16 EMEKÇİ GÖÇÜK ALTINDA!

Şirvan’da 1 işçinin daha
cansız bedenine ulaşıldı!

SİİRT (İHA)

Siirt‘in Şirvan ilçesindeki maden ocağında meydana gelen heyelanda göçük altında kalan işçilerin bulunması için çalışmalar sürüyor. Kayıp işçilerin facia sırasında çalıştığı değerlendirilen bazı iş makinelerinin gömülü olduğu bazı yerler tespit edildi. Bu gelişme üzerine enkaz altında kalan işçilere ulaşmak için aramalar bu noktalarda yoğunlaştırıldı. İşçi ailelerinin acılı bekleyişi ise sürüyor. Bu gün bir acı haber daha geldi. Kayıp 11 işçiden birinin daha cenazesine ulaşıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Umudumuzu kesmeyeceğiz ama süre olumsuz etkiliyor.” dedi.

Siirt‘in Şirvan ilçesindeki bakır madeninde meydana gelen heyelanda toprak altında kalan işçilerin bulunması için çalışmalar sürdürülüyor. Daha önce toprak altında kalan 16 işçiden 5’inin cansız bedenine ulaşılmıştı. Bu gün 1 işçinin daha cenazesine ulaşıldı. 10 işçinin bulunması için çalışmalar sürdürülüyor. Bu gün çıkarılan cenazenin işçilerden Sedat Bulut’a ait olduğu belirlendi. Sedat Bulut’un bekar olduğu, madende Rok Operatörü olarak çalıştığı belirtiliyor.

Toprak altından daha önce Murat Ant, Reşit Can, Abdulbaki Aydın, Ali Sönmezsoy ve Şefik Tuncer‘in cenazeleri çıkarılmıştı.

Siirt Şirvanda 1 işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı

CENAZE TOPRAĞA VERİLDİ

Sedat Bulut’un cenazesi otopsi için Siirt Devlet Hastanesi Morgu’na götürüldü. Burada yapılan otopsinin ardından Bulut’un cenazesi, ailesine teslim edildi. Yakınları tarafından Şirvan’ın Otluk Köyü’ne getirilen Sedat Bulut’un cenazesi, burada gözyaşları arasında toprağa verildiği öğrenildi.

Siirt Şirvanda 1 işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı Aile yakınları gözyaşlarına boğuldu

 İŞ MAKİNELERİNİN OLDUĞU YERLER ARANIYOR

Kayıp işçileri arama çalışmaları toprak altında kalan bazı iş makinelerinin yerinin belirlendiği bölgeye kaydırıldı.

Kayıp işçilerin bir bölümü kamyon şoförü, bir bölümü ekskavatör operatörü olarak görev yapıyordu. İşçilerin, iş makinelerinin yanında, yakınında olduğu tahmin ediliyor. Şantiye Şefi Ramazan Azboy, çalışmaların yoğunlaştırıldığı bölgede heyelan sırasında toprağa gömülen 4 iş makinesinin olduğunu söyledi. Azboy, şunları kaydetti: “Bu heyelanda 16 arkadaşımız maalesef toprak altında kaldı. 5 cesedimizi çıkardık, 11 kişiye de ulaşmak üzereyiz. Yukarı bölümdeki hafriyatları hafiflettik ki ikinci bir kazaya sebebiyet vermeyelim. Burada 1 milyon m3’e yakın bir hafriyat var. İnşallah arkadaşlarımıza ulaşırız, umudumuz odur ki canlı ulaşalım. Gerçekten zor bir şey, acı veren bir durum. İnşallah bir iki gün içinde bütün arkadaşlarımıza ulaşmayı hedefliyoruz.” AFAD Başkan Vekili Mehmet Halis Bilden, beraberinde Enerji Bakanlığı uzmanları ile çalışmaların yoğunlaştırıldığı alanda incelemelerde bulunarak durum değerlendirmesi yaptı. Çalışmaların aralıksız devam ettiğini dile getiren Bilden, “İnşallah en kısa sürede kardeşlerimize ulaşırız.” dedi.
(http://www.hurriyet.com.tr/siirt-sirvanda-kayip-isciler-araniyor-40282983?utm_source=wpush&utm_medium=breaking#webPushId=Mzc4, 20.11.16)
====================================
Dostlar,

Hürriyet‘in haberi böyle. Suya sabuna dokunma yok. Heyelan (toprak kayması) olmuşmuş Siirt / Şirvan’daki bakır madeninde. Göçüğün nedeni buymuş!? Kimsenin sorumluluğu yok. Gene Allah’tan, kader işte! Oysa aşağıda da okunacağı üzere Maden Mühendisleri Odası’nın olay yeri incelemelerine göre;

  • ..yaşanan olayın heyelan ya da başka bir doğa olayı değil şev kayması olduğu…

vurgulanıyor.. Tayyip beyin hikmetli buyrumuna göre “ölüm bu mesleğim fıtratında var..” İçtihatımız, ezberimiz budur o tarihten bu yana. Zonguldak Karadon’da 30 maden emekçisi grizu patlamasında -540 metrede feci biçimde öldüklerinde (17 Mayıs 2010) zamanın Başbakanı R.T. Erdoğan böyle buyurmuşlardı. Dönemin Çalışma Bakanı Prof. Ömer Dinçer daha da ileri giderek “güzel öldüler..” buyurmuşlar ve tarihe geçmişlerdi! (http://www.ntv.com.tr/turkiye/olen-madencilerin-ardindan-guzel-olduler,F 1Z6RlljTUy8svorYsAkdA?_ref=infinite, 28.05.2010)

Öte yandan Siirt – Şirvan’ın Maden köyünde meydana gelen göçüğe ilişkin şirket tarafından görevlendirilen bir yetkili “Allah’ın takdiridir” açıklaması yaparken, maden sahasını incelemeye gelen Enerji Bakanı Berat Albayrak köylüler tarafından protesto edildi. İki köylü gözaltına alındı. Gözaltına alınan işçi yakınlarının adları öğrenilmezken, nereye götürüldükleri hakkında da bilgi verilmedi. (http://sendika12. org/2016/11/siirt-isciler-gocukte-damat-berati-protesto-eden-isci-yakinlari-gozaltinda/, 20.11.2016)
*****

Maden Mühendisleri Odası’nın değerlendirmesi şöyle           :

Maden Mühendisleri Odası, Siirt’te 5 kişinin yaşamını yitirdiği 11 işçinin hala toprak altında olduğu facia sonrası yaptıkları incelemeyi paylaştı. Siirt’te yapılan incelemenin ardından Oda’nın düzenlediği eğitim çalıştayı için Adana’ya gelen Oda yönetim kurulu burada bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Basın toplantısında konuşan Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel, yaşanan olayın heyelan ya da başka bir doğa olayı değil şev kayması olduğunu ihmallerin belirlenmesi için gerekli incelemelerin yapılması gerektiğini ifade etti.

Maden cinayetlerinin sebebi taşeron ve özelleştirme!

ÜRETİM TEKNİK OLARAK YETERSİZ OLAN TAŞERONA BIRAKILDI

4 taşeron bulunan işletmede çevre köylerden 800 işçinin çalıştığı bilgisini veren Yüksel, – özelleştirme,
– taşeronlaştırma,
– rodövans

gibi uygulamalarla üretimin kamu kurum ve kuruluşlarında uzun yıllar boyunca elde edilmiş bilgi ve deneyim dağıtılarak üretimin altyapı ve teknik olarak yetersiz olan taşeron firmalara bırakıldığını söyledi.

ARAMA ÇALIŞMALARINDA MÜHENDİSLİK DESTEĞİ ŞART

Arama ve kurtarma çalışmaları sırasında organizasyon ve koordinasyonda yaşanan olumsuzluklar gözlemlediklerini aktaran Yüksel, bu durumu yetkililere ileterek sorunun çözümüne katkıda bulunduklarını ve mühendislik desteği ile arama çalışmalarının hızlandığını ifade etti. Soma ve Ermenek’te arama kurtarma çalışmalarını siyasilerin, Siirt’te de bürokratların yürüttüğünü dile getiren Yüksel, AFAD’ın madenlerde arama kurtarma çalışmalarında yetersiz kaldığını, maden mühendisi desteği almadan doğru aramanın yapılamayacağını söyledi. Olayın gerçek nedeninin ortaya çıkarılması için gerekli incelemelerin yapılması gerektiğini ifade eden Yüksel,
– özelleştirmelerin durdurulmasını,
– taşeron uygulamalarının iptal edilmesi gerektiğini
dile getirdi. (Adana/EVRENSEL, https://www.evrensel.net/haber/296339/maden-cinayet lerinin-sebebi-taseron-ve-ozellestirme)
*****

Şirket 3 ay önceki göçüğün ‘zararı’nı kapatıyormuş!

Siirt’te meydana gelen maden faciasına, 3 ay önce yaşanan göçük nedeniyle şirketin uğradığı zararın kapatılması için önlem alınmadan çalışmanın neden olduğu ileri sürüldü. Madende oluşan çatlakların üstünün toprakla dolgu yapılarak kapatıldığını, kepçe ile açılması gereken basamakların dinamitle açıldığını belirten işçiler, daha fazla kâr için ölüme gönderildiklerini söyledi.

Siirt’in Şirvan ilçesine bağlı Maden köyünde Ciner Grubuna bağlı Park Elektrik’e ait bakır madeninde 2 gün önce gece vardiyasında işçiler çalışırken meydana gelen göçükte 9’u kamyon şoförü, 7’si kepçe operatörü olmak üzere 16 işçi göçük altında kaldı. Şu ana dek işçilerden 4’ünün cansız bedenine ulaşıldı. Bu 4 işçi, hemen olay anında arkadaşları tarafından toprak altından çıkarıldı.

Siirt Valisi yaptığı açıklamada 1 milyon m3 toprağın kaydığını, ancak göçüğün meydana geldiği alanda mühendislerin yaptığı ölçümlerde ise 7 palyenin (basamak) çöktüğünü ve bunun da ortalama 2,5 milyon m3 toprağa denk geldiğini aktardı. Arama-kurtarma çalışmalarına başlanması için açılan yol açma işlemi halen tamamlanmadı. Çalışmaların çok ağır ilerlemesinden dolayı işçilerin aileleri zaman zaman sinir krizleri geçiriyor.

GÖÇÜĞÜN NEDENİ KAR HIRSI MI?

Maden köyü içinde 2004’te kurulan ve aralıksız maden çıkarılan ocakta, 3 ay önce yine göçük yaşandı, madeni temizleme çalışması iki ay sürdü. Bu sürede madenin belirli bölümleri çalıştığından üretim düştü. Maden temizleme çalışmalarının ardından üretim farkının kapatılması için yeniden tam kapasite çalışmaya başladı. İş makineleri tarafından açılması gereken basamaklar dinamitlerle açıldı. İşçiler patlatılan dinamitlerin göçüğe davetiye çıkarttığını savunuyor.

KAZA DEĞİL CİNAYET!

Daha önce de kezlerce kazaların olduğu 12 yıllık madende çalışan işçilerin anlatımları tüyler ürpertti. Madende çalışan işçiler, göçükten önce çatlakların oluştuğunu, ancak önlem alınmadığını aktardı. İşçiler 2 hafta önce madende çalışan arkadaşları Fatih Durak’ın da başına taş düşmesi sonucu yaşamını yitirdiğini aktardı.

GÖÇÜK GÖZ GÖRE GELDİ

Adını vermek istemeyen işçiler, madende birçok kez benzer kazaların olduğunu ve işçilerin erken davranmasıyla ölümden kurtulduklarını dile getirdi. Şirketin daha çok üretim için can güvenliğini hiçe saydığını belirten işçiler, sürekli işletme şeflerini ikaz etmelerine karşın idari personel müdürü Mahir Yiğit’in kendilerini işten çıkarmakla tehdit ettiğini ileri sürdü.

GÖÇÜK ALTINDA KALANLAR UYARMIŞ

Bir hafta önce palyelerde (basamak) gözle görülen çatlakların açılması üzerine işçilerin, Açık Alan İşletme Müdürü Mehmet Oğuz’u uyardığı; ancak Oğuz’un “Bir şey olmaz çalışmaya devam edin.” dediği iddia edildi. İşçilerin sorumlu tuttuğu Oğuz’un göçükten hemen sonra maden ocağından kaçtığı ortaya çıktı. İki gündür hiçbir yerde görülmeyen Oğuz’un işçilerin tepkilerinden dolayı kaçtığı iddia edildi. (DİHABER)
*****
Evet dostlar…

Yüreğimiz gene yangın yeri.. Politeknik‘in açıklaması tam da bam teline vuruyor:

  • Katliamın sorumlusu değişmiyor: AKP-Saray iktidarı ve yandaşları!
    Ciner Holding’e ait Park A.Ş’nin Elbistan Çöllolar Kömür sahasında 10 Şubat 2011’de yaşanan şev kaymasında ikisi mühendis toplamda 11 işçi katledilmişti. Şirketlerin kâr hırsı, saha güvenliğini ve işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri yok sayıyor. AKP-Saray iktidarı ve çalışma yaşamını denetlemekle yükümlü Bakanlıkları kamusal denetim ve yaptırım uygulamalarını sermaye lehine düzenliyor. İş cinayetlerine, Soma’ya, Ermenek’e, son olarak Siirt’teki maden ocağında olduğu gibi katliamlara davetiye çıkarılıyor.
  • Katliamın sorumluları Ciner Holding ve kamusal denetimle yükümlü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maden İşleri Genel Müdürlüğü, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’dır. (http://politeknik.org.tr/siirt-sirvan-maden-katliami-ve-teknik-ihmaller-po liteknik/, 20.11.2016)

İçimizden “Allah belanızı versiiiinnnn katilleeeerrrr!..” diye vargücümüzle haykırmak geliyor.. ve çığlıklarımızı tutamıyor, klavyeye döküyoruz..

Dr. Ahmet SALTIK
Eski Yeraltı Maden İşletmesi Hekimi
Ankara Üniv. Tıp Fak. – Mülkiyeliler Birliği Üyesi
www.ahmetsaltik.net, 
profsaltik@gmail.com

ŞİRVAN’da MADEN FACİASI : 16 EMEKÇİ GÖÇÜK ALTINDA!” hakkında 2 yorum

  1. Geri izleme: TTB : Şirvan Maden Faciası Ön İnceleme Raporu açıklandı – Prof. Dr. Ahmet SALTIK

  2. Geri izleme: Meslek Hastalıkları – Occupational Diseases – Prof. Dr. Ahmet SALTIK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir