Prof. Dr. Rennan Pekünlü’nün yargılanmasına devam

Prof. Dr. Rennan Pekünlü’nün yargılanmasına
yarın devam edilecek

Cezaevi’nde 4 ay 16 gün kalıp tahliye olduktan sonra dört türbanlı öğrencinin daha şikâyeti üzerine yeniden yargılanmaya başlayan Prof. Dr. Rennan Pekünlü’nün duruşmasına yarın devam edilecek. İlk yargılamanın adil yapılmadığı iddiasıyla AİHM’e başvuran ve başvurusu kabul edilen Pekünlü’nün yargılanması hakkında, “AİHM’deki davanın bekletici mesele olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceğine” yarın karar verilecek.

Ahmet Çınar
17 Eylül 2015

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde görev yaparken türbanlı öğrencilere Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve AİHM kararlarını hatırlattığı için türbanlı bir öğrencinin şikâyeti üzerine “eğitim özgürlüğünü ihlal”gerekçesiyle yargılanan, 2 yıl 1 ay hapis cezası alan ve 4 ay 16 gün Foça Cezaevi’nde yatan Prof. Dr. Rennan Pekünlü, dört ayrı türbanlı öğrencinin daha şikâyeti üzerine benzer bir davadan yargılanmaya devam ediyor. Pekünlü’ye açılan ikinci davanın duruşması 30 Haziran 2015’te İzmir 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmüştü. Ancak Pekünlü“ilk davada adilane yargılanmadığı”iddiasıyla AİHM’e başvurmuş, AİHM başvuruyu kabul etmişti. Pekünlü’nün yarınki duruşmasında, “AİHM’deki davanın bekletici mesele olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceğine” karar verilecek.

AV. ÜLKÜ: MAHMEKE“BEKLETİCİ MESELE”HAKKINDA KARAR VERECEK

Pekünlü’nün avukatı Murat Fatih Ülkü soL’a yaptığı açıklamada;

Geçen duruşmada biz 9. Asliye Mahkemesi’ne iki sebepten ‘bekletici mesele’ başvurusu yapmıştık. İlki AİHM’de süren ve müvekkilimin ceza alıp hapiste yattığı ilk davada yargılamanın adilane olmadığı iddiasıyla açtığımız davaydı. İkinci ise olayla ilgili Ege Üniversitesi’nde süren soruşturmanın halen devam ettiği gerekçesiyle ‘bekletici mesele’ başvurusu yaptık. Yarın İzmir 9. Asliye Ceza Mahkemesi, bu iki nedenin ya da iki nedenden birinin ‘bekletici mesele’ olup olmadığına karar verecek. Bekletici mesele olarak değerlendirip davayı bekletmeye de alabilir ya da karar  verebilir. Yarınki duruşmada göreceğiz.” dedi.

Prof. Dr. Rennan Pekünlü başvurusunu AİHM kabul etti

Rennan Hoca’nın davası 18 Eylül’e ertelendi

PROF. DR. RENNAN PEKÜNLÜ DAVASI NEDİR?

Türbanlı öğrencilerine AYM, Danıştay ve AİHM kararlarını hatırlatan Prof. Dr. Rennan Pekünlü’ye “öğrencileri sınıfa almadığı” iddiasıyla dava açılmış, İzmir 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 13 Eylül 2012’de verdiği karar sonucunda Pekünlü 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Türkiye’deki akademi ve bilim çevreleri cezanın haksız olduğunu iddia ederek infazın ertelenmesi ve yeniden yargılanması için imza toplamış fakat cezanın infazı durdurulmamıştı. Dava sürecinde üniversitedeki görevinden alınan ve emekliye ayrılan Pekünlü, Kasım 2014’te Foça Açık Cezaevi’ne girmişti. 4,5 ay sonra tahliye olan Pekünlü aleyhine başka dört türbanlı öğrenci aynı iddiasıyla yeni bir dava açılmıştı. Pekünlü şimdi de benzer iddialarla İzmir 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanmaktadır. Öte yandan Pekünlü, avukatı aracılığıyla ilk davadaki yargılamanın adilane olmadığı iddiasıyla AİHM’e başvurmuş, başvurusu kabul edilmişti.

=========================

Dostlar,

Türkiye’nin yüz kızartıcı durumlarından biri..
Bu sitede Pekünlü olayı ile ilgili 10’dan az olmayan yazı yazıldı.

Dreyfus davasını geçmiştir.
Yapılan zulümdür, kasıtlı bir gözdağıdır.
Türkiye’nin dincileri “surda gedik” açtırmamaktadır; taktik budur. Anayasa Mahkemesi başta olmak üzere yüksek yargı kararları hatta içtihatları ayaklar altındadır.Bu mahkemeler kendi içtihatlarını çiğnemişlerdir.

AİHM yarın “hak ihlali” derse maddi – manevi tazminatı Devlet ödeyecek. Bu kararı veren yargıçların sorumluluğu olmayacak mı? Yargıçlık makamı tüm sorumluluklardan bağışık mıdır? Prof. Pekünlü dincilerin gazabına uğramış ve günah keçisi ilan edilerek linç edilmek istenmektedir.

Bu süreçte TÜMÖD Ege Üniversitesi temsilcisi Prof. Kayhan Kantarlı hoca, ileri yaşına karşın çok büyük çaba göstermiştir, kendisine şükran borçluyuz. Ege Üniversitesi rektörlüğünün dava sırasında mahkemeye gerekli belgeleri sunmaması hatta yanıltıcı belge yollaması ayrı bir utanç kaynağı. O makma açılan dava ise bitmeyip sürüyor.. Rennan hoca için ise “hüküm” hızla geliyor?!

AİHM’ni daha hızlı karar vermeye, Türk yargısını da insaf ve adalete çağırıyoruz.

Rennan hocaya dayanışma duygu ve düşüncelerimizi sunuyoruz. Türkiye elbette bu sözde İslam Ortaçağı‘nı da aşacaktır.. Batı’da olduğu gibi, birkaç yüzyıl gecikmeyle olsa da..

Paris Karnaval Müzesinde sergilenen insan derisi ile kaplı anayasaları anımsamadan edemiyoruz…

Vah insanlık vah… insanlık hala emeklemekte..
Aklını farkedip yaşamı sorgulamamakta..
İmmanuel Kant‘ın feryatları da kulaklarımıza yankılanıyor !

SAPERE AUDE, SAPERE AUDE..
(Aklını fark et, aklını kullan..)

Sevgi ve saygı ile.
17 Eylül 2015, Ankara

Dr. Ahmet SALTIK
www.ahmetsaltik.net
profsaltik@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir