Kerbela’nın 1373. yıl dönümü

Kerbela’nın 1373. yıl dönümü

Kerbela şehitleri, İran, Bağdat ve Lübnan’da binlerce kişinin katıldığı matem törenleriyle anıldı.

Tahran/Bağdat/Beyrut– Hz. Muhammed’in torunu, Hz. İmam Hüseyin ve 72 sahabesinin, “Aşure Günü” Kerbela’da şehit edilişlerinin 1373. yıl dönümünde Tahran’da da çeşitli törenler düzenlendi. İmam Hüseyin Meydanı ve çevresi başta olmak üzere kentin kutsal yerleri, camileri, mescitleri ve meydanlarındaki anma törenlerine yediden yetmişe milyonlarca kişi katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından başlayan törenlere cami, mahalle, dernek ve çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından oluşturulan “deste” ve“sinezen” gruplarının mersiye ve ağıtlarıyla devam edildi. İslam, şahadet ve yasın sembolü yeşil, kırmızı ve siyah bayrakların taşındığı törenlerde Kerbela şehitleri için göz yaşı döküldü, dualar edildi.

Hemen herkesin siyahlar giydiği törenlerde çoğunluğu gençlerden oluşan“deste” grupları, Kerbela şehitlerinin çektiği acıları hissetmek için elleriyle göğüslerine ve zincirlerle sırtlarına vurarak yas tuttu. Özellikle çocuk ve gençlerin “Ya Resulallah”, “Ya Hüseyin” ve “Ya Zeyneb”yazılı bandajlar taktığı törenlerde, Ehl-i Bey’te sevgi, itaat, vefa ve bağlılığı ifade eden dövizler, pankartlar taşındı. ”Her gün Aşure, her yer Kerbela” temasının işlendiği törenlerde, İslam coğrafyasında emniyet, barış ve huzurun sağlanması için dualar edildi.

Konuşmalarda, İslam, adalet, özgürlük ve diğer insani değerler uğruna şehit oldukları için İmam Hüseyin ve beraberindekilerinin on dört asırdır unutulmadığı vurgulandı. Törenlere öğlen ezanının okunmasıyla ara verildi, alanlarda cemaatle kılınan namazda kadınlar da erkeklerin arkasında saf tuttu. Çeşitli sivil toplum kuruluşları ile hayırseverler tarafından törenlere katılanlara su, çay, şerbet ve yemek ikram edildi.

Çok sayıda ana ve yan yolun trafiğe kapatıldığı kentte, törenlere öğleden sonra da devam edildi. Büyük alanlardaki törenlerin ardından vatandaşlar gruplar halinde kendi sokak ve mahallelerine kadar ağıtlar yaktı, mersiyeler okudu. Tasua ve Aşure günlerinin resmi tatil olduğu İran’da, törenler süresince ilk yardım ve sağlık ekipleri
hazır tutuluyor. Yas törenleri ve anma programlarına akşam namazının ardından
cami ve mescitlerde devam edilecek.

Bağdat’ta Aşure törenleri

Hazret-i Muhammed’in torunu Hazret-i Hüseyin ile Ehl-i Beyt ve arkadaşlarından
71 kişinin Kerbela’da şehit edilişinin 1373’üncü yıldönümü dolayısıyla Bağdat’ta
anma törenleri düzenlendi.

Irak’ın başkenti Bağdat’ın Kazımiye ve Sadr semtinde dün başlayan ve bu sabah devam eden Aşure törenlerinde binlerce kişi, Kerbela şehitlerinin anısına ağıt yaktı, kefen giymiş çocuk, genç ve yaşlılardan oluşan yüzlerce kişi başlarına kama ve kılıçla vurarak kanlarını akıttı. Uzmanlar ve din adamları, Hazreti Hüseyin’in şehit edildiği sırada çektiği acıyı hissetmek ve kanlarını Hazret-i Hüseyin’e feda etmek anlamına gelen kan akıtma töreninde katılımcılara yardımcı oldu. Törende başına kama ve kılıçla vurarak, sırtını ucu bıçaklı zincirle döverek kanını akıtan erkeklere, kenarda bekleyen kadınlar da sinelerini döverek eşlik etti.

Kan akıtma konusunda bilgi sahibi olan Hasan Kazım, kama ve kılıçla başa vurma işinin doğru bir şekilde yapılması gerektiğini, aksi takdirde başta bulunan damarlardan birinin yanlışlıkla kesilmesi ile kişide kalıcı bir zararın oluşabileceğini söyledi. Kazım, tören alanında bu işi yapan onlarca uzman kişinin bulunmasına karşın kimi kişilerin işi kendi kendine yapmaya çalıştığını belirtti.

Irak’ta düzenlenen Aşure törenlerinde ve Şiilerin diğer bazı aktivitelerinde başlarına kama ve kılıçla; sırtlarına ise ucu bıçaklı olan zincirlerle vuranların sayısı her geçen yıl artıyor. Irak Kızılayı Aşure törenlerinde önlemler alarak, katılanlara sağlık hizmeti sunuyor. Irak Kızılayı’nın Aşure törenlerindeki sorumlusu Faysal Gazi Hüseyin,
Kızılay’ın Bağdat şubesi olarak Hazret-i Hüseyin’in ziyaretçilerine büyük bir iftiharla sağlık hizmeti sunduğunu belirtti.

Hüseyin,”Törene katılan ve başlarını yaralayanlara ilk acil müdahaleyi ve pansumanı yapıyoruz. İnsani hizmet sunuyoruz. Bize gelen vakalar çok hafif. Hastanelere naklettiğimiz ciddi yaralanmalar oluyor. Bunların sayısı çok az. Burada ziyaretçilere temiz su sunuyoruz. Ziyaretçilere kaynağı bilinmeyen
açık yiyecekleri yememelerini tavsiye ediyoruz.
 dedi.

Öte yandan Aşure törenlerine katılan ziyaretçilerin güzergahı üzerinde,
kazanlarda”Sevap adı altında yemekler pişirildi.

Lübnan’da Aşure Günü etkinlikleri

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Arap ve İslam dünyasını, Gazze’deki direnişe destek olmaya çağırarak, “Gazzelilerin, yalnızca ziyaretlerinize ve şefkatinize değil, silahlarınıza ve paranıza da ihtiyacı var.” dedi.

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta, ”Lebbeyk ya Rasulallah” sloganıyla düzenlenen
Aşure Günü etkinlikleri kapsamında, Lübnanlılara seslenen Nasrallah,
Gazze’deki saldırılara ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Gazze’yi koruyan, önce Allah, sonra halkın iradesi, direnişi ve füzeleri” diyen Nasrallah, İsrail’in ”Fecr-5” füzeleri ile sarsıldığını ifade ederek, ”İsrail, Gazze’den
Tel Aviv’e atılan birkaç füzeyle sarsıldı. Eğer Lübnan’a saldırırsa bu füzelerin binlercesine katlanmak zorunda kalacak.” 
diye konuştu.

Nasrallah, Suriye krizinin çözümü için, savaşı ve akan kanı durdurma çağrıları yapılması gerektiğine işaret ederek, “Suriye’de mazlum, halkı ve ordusuyla bütün Suriye’dir. Çünkü dört bir yandan hedef alınmış durumdadır.” dedi. (AA, 25.11.12)

========================================

Dostlar,

Bu konuda daha önce de birşeyler yazdık..

Peygamberin ölümünden yalnızca 16 yıl sonra, 639’da, günümüzden 1373 yıl önce, torunu Hz. Hüseyin ve ailesinden 72 kişi Kerbela’da hunharca katledildi.

Çok ağır insanlık suçunun üzerinden neredeyse 14 yüzyıl geçti.
Sevenleri, dilden dile aktarılarak günümüze ulaşan ve adeta efsaneleşen bu olayı,
mistik bir tutumla kutsayarak menkıbeleştirdi.

Bildiğimiz ölçüde, insanlık tarihinde bir örneği daha yok bu olayın.
Birçok bilim dalına değerbiçilmez bir olgu bu olay.
Sosyal psikolojiden tutalım siyaset bilimine, tarihten tutun psikiyatriye dek derinlemesine incelenmesi ve dersler çıkarılması gerek.

14 yy. süren bir “kronik yas sendromu” nasıl anlaşılabilir ve nasıl açıklanabilir?

Batı emperyalizmi, kitleleri travma sonrası stres bozukluğuna (PTSD) itmek üzere bu tür olayları kurguluyor.

Türkiye’deki Batı kışkırtmalı isyanlar, Sivas, Maraş, Çorum katliamlaları,
PKK trajedisi
.. tipik örnekler.

Ruanda’daki Batı kışkırtmalı iç savaş da.. 3 ay sürDÜRÜLen iç savaşın
ilk aşamasında Tutu ve Hutsilere Batılılıarın sattığı ateşli silahlar,
son döneminde ise kesici silahlar..

Böylelikle, “sağ” kalanlar göz önünde kolu-bacağı-gözü-kulağı-penisi… yok;
sakat yaşasın ve TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞU kuşaklar boyunca kalıcı olsun. Toplumsal bellekten silinemesin ve kabileler arası düşmanlık ve de KRONİK YAS SENDROMU onyıllar, yüzyıllarca sürsün.. Bir araya gelemesin ülkenin halkları.
Emperyalizm kanlı oyunları ile bölerek yönetsin : Divida et impera!

İnsanların ruhlarının derinliklerinde oluşan RUHSAL APSELER asla boşaltılmasın ve zonklasın dursun..

Sosyal Psikoloji, Psikiyatri, Antropoloji; Batılı istaihbarat örgütlerinin elinde bu yönde kullanılmakta ne yazık ki..

Mide bulandırıyor bilimin böylesine kirletilmesi.. Postmodern bilim diyorlar bir de..

Batılı istihbarat kuruluşlarının bu utanç verici kanlı tezgahlarına gelmemek için,
ulusal hükümetlerin gerekli dersleri çıkararak son derece özenli kurumlaşması gerek.. İnsanların eğitilmesi gerek. Toplumsal adaletin sağlanması vazgeçilmez..

Büyük Atatürk’ün evrensel sözü : YURTTA BARIŞ DÜNYADA BARIŞ! 

Tüm dünya toplumlarına, bu tür insanlık utancı kıyımlardan uzak bir yaşam diliyoruz..
Hz. Hüseyin ve ailesinden 72 kişinin alçakça şehit edilişlerinin acılarını duyumsayanları ve yaşayanları, yaşatanları duygudaş (empatik) saygılarımızla selamlıyoruz.

Sevgi ve saygı ile.
25.11.12, Ankara

Dr. Ahmet Saltık
www.ahmetsaltik.net

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir