Dikili konferansımız : Lozan Barış Andlaşması 100 Yaşında!

Dostlar,

Bu yıl, ülkemizin kurucu uluslararası hukuk belgesi olan Lozan Barış Andlaşması’nın 100. yılı!

Türkiye’nin tapusu ve tabusu olan bu Andlaşma, 100 yıl önce 24 Temmuz 1923’te İsviçre’nin Lozan kentinde bağıtlanmış ve metne Türkiye / BMM Hükümeti adına Dışişleri Bakanı İsmet Paşa imza koymuştu. (O tarihte henüz 1934 tarihli soyadı yasası çıkmadığından, İNÖNÜ soyadı yoktu..)

İzmir / Dikili Salihleraltı bölgesinde yerleşik ve örgütlü TÜM HALK EĞİTİMCİLERİ, Sn. Sevgi Sanön’ün öncülüğünde, kuruluşlarının 16. yılında aşağıdaki etkinliği düzenlediler :

Yurtsever tarihçi yazar Sn. Sinan Meydan ve biz “2’li Konferans” için çağrılı idik. Aşırı sıcağa karşın, Eğitimciler Gazinosunda boş sandalye yoktu, yüzlerce insan gelmişti. Sn. Meydan, bir Cumhuriyet tarihçisi olarak Lozan Andlaşması’nın tarihsel boyutunu sundu coşku ve yetkinlikle (40 dakika).

Ardından biz, uluslararası hukuk ve siyaset bilimi açısından ülkemizin kuruluş senedi sayılabilecek bu yüzyıllık Andlaşmayı irdeledik (yaklaşık 40 dakika). (Hukukçu ve Siyaset Bilimci şapkalarımızla)

Toplam 1,5 saat dolayındaki oturumu, Viyana’daki dostlarımız DÜZGÜN TV ve yöneticisi Sn. Serdar Altun aracılığıyla eşanlı olarak canlı yayınlama olanağımız oldu. “Gavur icadıinternet sayesinde  dünyanın her yerinden eşzamanlı olarak canlı izlenebildi 2’li konferansımız.

Sn. Meydan’ın kitap satış masası (standı) da Eğitimciler kafede idi ve birbirinden değerli 19 kitabın yazarı Sn. Meydan, uzayan kuyrukta sabırla bekleyen okurlarına kitaplarını imzaladı (eşim ve ben de dahil).

Küçük bir gurupla mütevazi bir yemeğin ardından, yine Eğitimciler gazinosuna döndük ve Sn. Onur Yaman’ın sazından ve sözünden güzelim ezgiler dinledik.

Gece yarısına doğru, yıllardır (2001’den beri) Dikili’ye çağrıldığımızda (geçen yıl da oradaydık) hep evlerinde gecelediğimiz dostlarımıza geçtik.. Ülkemizin sorunları… açıkoturumun irdelenmesi, Viyana’dan “hemen” ulaşan yayın erişkeleri (linkleri)DÜZGÜN TV‘nin youtube ve facebook sitelerinde (kanallarında) paylaşılan 1,5 saatlik kayıt..

Çocuklarımıza ve aldatılan yurttaşlarımıza ulusal tarih bilinci kazandıralım.
Lozan yalanları bitsin..
Gizli madde yok..
100. yıl sonunda bitmiyor, süresiz..
Maden aramalarımızı engelleyen madde yok!
Bu 3 konuda CİMER‘in bir yurttaşın sorularına resmi yanıtı var :

Bunları belgeleriyle açıkladık. Lozan Andlaşması’nın bağıtlanması üzerine istifa etmek zorunda kalan İngiltere başbakanı L. Geroge, daha sonra W. Churchill‘in, İngiliz tarihçisi Arnold Toynbee‘nin yazdıklarını aktardık :

  • “Türk delegasyonu Misak-ı Milli ile belirlenmiş olan toprak konuları, kapitülasyonlar, borçlar ve diğer milli çıkarlar konularında bir adım bile geriye atmamıştır.
  • Hemen her konudaki milliyetçi istekleri Lozan’da müttefikler tarafından kabul edilmiştir….

İzlemek ve paylaşmak için lütfen tıklayınız..
https://www.youtube.com/live/VIvNR_tMYh8?feature=share

https://fb.watch/lXP3zNBunc/

Sevgi ve saygı ile. 25 Temmuz 2023, Ankara

Prof. Dr. Ahmet SALTIK MD, BSc, LLM  
Atılım Üniv. Tıp Fak. Halk Sağlığı (Toplum Hekimliği) Uzmanı
Hekim, Hukukçu-Sağlık Hukuku Uzmanı, Mülkiyeli
www.ahmetsaltik.net       profsaltik@gmail.com
facebook.com/profsaltik     twitter : @profsaltik    

Dikili konferansımız : Lozan Barış Andlaşması 100 Yaşında!” hakkında bir yorum

  1. Gönül Pınar Atacı

    Bu OLAĞANÜSTÜ GÜNCEL, ULUSAL VE TOPLUMSAL BEKA VE BAĞIMSIZLIK İÇİN YAŞAMSAL ÖNEMLİ VE DEĞERLİ, DERİN BİLİMSEL, GERÇEK YURTSEVER, HER TÜMCESİ VE SÖZCÜĞÜ MUHTEŞEM VE MÜKEMMEL konferansın tasarımına, örgütlenmesine, düzenlenmesine, yayınlanmasına ve yorumlanmasına emeği, katkısı ve teri olan HERKESE, başta çok değerli ve ünlü bilim insanları sevgili hocalarımız Prof. Ahmet SALTIK ve Dr.Sinan MEYDAN olmak üzere, en yürekten tebrikler, teşekkürler, selamlar, sevgiler, saygılar, en iyi dilekler, başarılar, umutlar, utkular ve özel bir adak :

    LOZAN

    Lozan,Türkiye’nin ezeli ve ebedi tapusudur
    Ve tüm ulusun en kutsal arı ve namusudur.

    Lozan, yüce Atatürk ve ulu İnönü’ce çıkarılmıştır
    Ve yediden yetmişe hepimize miras bırakılmıştır.

    Lozan’a uzanmaya yeltenen hayin eller, diller, kollar, ayaklar,
    Er ya da geç ama kesin olarak kırılacak ve çöplüğe atılacaklar.

    Yaşasın ve ebediyen yaşayacaktır ulu, kutsal ve en ulusal Lozan.
    Kahrolsun ve mutlaka kahrolacaktır Lozan’a her iç ve dış düşman.

    Gönül Pınar Atacı, 24.TEMMUZ.2024

    Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir