Ankara’da Gölbaşı Ahiboz Köyünde Şarbon Hastalığı ve Karantina Uygulaması Ankara Tabip Odası Ön İnceleme Raporu

Ankara’da Gölbaşı Ahiboz Köyünde Şarbon Hastalığı ve Karantina Uygulaması Ankara Tabip Odası Ön İnceleme Raporu

Ankara Tabip Odası, 31/08/2018

(AS: Bizim kapsamlı katkımız yazının altındadır..)

Ankara’nın Gölbaşı ilçesi, AHİBOZ  ile GÜLALAN KÖYÜ arasındaki KİPMAN firmasına ait alanda (alanın yarısında iş makinelerinin bulunduğu) yeni yapılan çiftlikte Brezilya’dan ithal edilen 3959 büyükbaş hayvan Kurban Bayramı için hazırlanırken; kontrol yapan veteriner hekimler ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri hayvanlarda şarbon hastalığı tespit ederek, bölgeyi karantinaya almışlardır. Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Vedat Bulut, Dr. Muharrem Baytemür ve Dr. Ercan Yavuz’dan oluşan heyetimiz bölgeye giderek inceleme yapmışlar ve yetkililerle görüşmüşlerdir.

Görüşmede yetkililerce “Hijazi Group aracılığıyla Brezilya’dan Et ve Süt Kurumu için ithal edilen 3959 adet büyükbaş kesimlik hayvan, Kurban Bayramı öncesinde Gölbaşı’nda Ahiboz’a 2, Günalan’a da 3 kilometre uzaklıkta bulunan bir tesise koyuldu. Hayvanlardan bazılarının ölmesinin ardından Gölbaşı Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından hayvanlarda şarbon hastalığı saptandı. Bunun üzerine işletme ve çevresinin önceki akşam karantinaya alınmasının ardından 60’a yakın hayvan itlaf edildi.” denilmiştir. Et ve Süt Kurumu’ndan dün yapılan açıklamada da “söz konusu etlerin piyasaya sürülmesi gibi bir durum söz konusu değildir.” denildi.

Karantinaya alınan tesise yaklaşık 3 km uzaklıkta bulunan Ahiboz ve Günalan mahallelerinde hayvancılıkla uğraşanlar, hayvanların koyulduğu tesisin yaklaşık 20 gün önce kurulduğunu ve şarbon hastalığını bayramın 2.  günü duyduklarını söylemişlerdir. Ankara merkeze 41 km uzakta Gölbaşı İlçesi Ahiboz mahallesinden Günalan mahallesine gidiş yolunda  kontrol noktaları oluşturulduğu, kontrol alanı çapının 3 km ve gözleme alanı çapının 7 km olarak tutulduğu öğrenilmiştir.

Bölgede yaptığımız incelemede, çiftlikte çalışan personelin ve Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinin iş güvenliği önlemlerini aldıkları, kişisel koruyucu giysi giydikleri ve de 3M maske kullandıkları gözlenmiştir. Hayvanların izleme ve muayenelerinin yapıldığı, sağlam hayvanlara aşılama faaliyetlerinin yürütüldüğü görülmüştür. İlçe Tarım ve Orman Müdürü, İl Tarım ve Orman Md. Yardımcısı ve Koruma Şube Müdürü ile birlikte veteriner hekimlerin şarbon belirlendiği günden bu yana karantina başlattıkları ve ilgili mevzuat uyarınca önlemleri aldıkları anlaşılmaktadır.

Hayvanların toplama alanından 300 m uzaklıkta çalışma ortamı kurulduğu, hayvanlardan örnekler alınarak analizleri için gönderildiği görülmüştür. Bölgeye 100 ton kadar kireç getirildiği, şarbon hastalığı saptanan hayvanların gömülerek kireçlendiği anlaşılmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileriyle görüşmemizde yurt dışından ithal edilen hayvanların denetiminin 3 noktada gerçekleştiği, 1. noktanın gümrüklerde olduğu, hayvanların yurt dışından getirilişinde hastalığın kuluçka döneminde 1. incelemede anlaşılmazsa bile, hayvanların çiftlikte yeniden muayenelerinin yapıldığı ve hastalığın bu aşamada saptandığı ifade edilmiştir. Hayvanların kesim sonrası etlerinden alınan örneklerin yeniden PCR testlerine sokulduğu ve bu şekilde bir seri kesimde 2 hayvanda test sonucu pozitif olduğu için, karkas halindeki 10 hayvanın imha edildiği belirtilmiştir. Hayvanlarda kullanılan aşının Etlik-Ankara’da bulunan Tarım ve Orman Bakanlığı Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü’nden yeterli miktarda sağlandığı öğrenilmiştir. Çiftlikten hayvan satışının bulunmadığı ve şarbonlu ürünlerin piyasaya çıkarılmadığı ifade edilmiştir. Çiftliğin 300 m yukarısında bulunan ”Bu mahallede şarbon hastalığı var’’ levhası dışında başkaca uyarıcı yönlendirme levhaları ve kolluk güçleri denetim noktaları görülmemiştir.

Gözlemlerimizde Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinin gerekli önlemleri aldıkları ve hayvanlarla doğrudan teması olan kişilerin koruyucu güvenlik önlemlerinin alındığı kanısına varılmıştır. Bu konuda yetkililerle görüşmelerin ve bölgede incelemelerin sürdürülmesine, konunun uzmanı olan meslektaşlarımız ve ilgili kurumlarla bağlantıya geçilerek, insan sağlığı yönünden çiftçilerde aşılamaların ve sağlık denetimlerinin yapılmasının sağlanmasına karar verilmiştir.

Bundan sonraki süreçte de toplum sağlığını koruma için; bu hayvanların ne denli karantinada kalacağını, sonlarının ne olacağının ve bu hayvanlarla birlikte ülkemizin öbür bölgelerine getirilen hastalıklı hayvan olup olmadığının izlemcisi olacağımızı belirtiriz.

Bu konuda uzmanlarına hazırlattığımız Şarbon hastalığı ve korunma yöntemleri broşürümüz basılarak bölgedeki çiftçilere ve aile hekimlerine Ankara Tabip Odası tarafından dağıtımı sağlanacaktır.
=============================================
Dostlar,

KURBAN BAYRAMI ARMAĞANI ŞARBON!

Öncelikle bu ön raporu hazırlayan ATO Başkanı Prof. Dr. Vedat Bulut, Dr. Muharrem Baytemür ve Dr. Ercan Yavuz meslektaşlarımıza çoook teşekkür borçluyuz.

Hemen bir toplantı yapılması ve toplumun bilgilendirilmesi amaçlı toplantı çağrısı yaptılar bizlere ancak çoğunluk tatil için Ankara dışında olduğundan, böyle bir toplantı yapılamadı.
İş başa düştü diyerek 3 kıdemli meslektaşımızın yerinde yaptığı inceleme değerlidir..

3 Eylül sonrası haftada böylesi bir bilimsel toplantının yapılabileceği ve gerekli raporların çıkacağı umudu içindeyiz. Biz de sorunu izliyor ve katkı vermeye çalışıyoruz. Sitemizde önceki gün, TTB (Türk Tabipleri Birliği) basın açıklamasını paylaştıktan sonra, yazının altında Şarbon hastalığı ile ilgili önemli noktaları bir Halk (Toplum) Sağlığı Uzmanı sorumluluk ve yetkisiyle yazmıştık :

TTB basın açıklamasının ve altında bizim eklediklerimizin bir kez daha özenle okunmasını dileriz.

Öte yandan, D . Bulut – Dr. Baytemür – Dr. Yavuz 3’lüsünün ön raporunda dikkat çeken noktalar ve bağlantılı çağrışımlarımız var :

  1. Ankara – Gölbaşı köylerinde kurulan bu tesis, yöre köylülerinin belirtmesi ile ”yeni” dir. Kurban Bayramı öncesi kurulduğu / kurdurulduğu anlaşılmaktadır.
  2. Yeni kurulan / kurdurulan grubun adı ”Hidjazi” dir, okunuşu ”Hicazi” olup, ”Hicaz” kodlaması ile özel bir iletisinin (mesajının) olup – olmadığını bilmiyoruz.
  3. ‘Hidjazi” grubunun, ESK adına yurt dışından kurbanlık hayvan dışalımına (ithaline) aracılık ettiği anlaşılmaktadır.
  4. Dört bine yakın büyükbaş kurbanlık hayvan Brezilya’dan, bu aracı ticaret şirketi eliyle ESK için ithal edilmiştir. Buradan da anlıyoruz ki, bir kamu kurumu olan ESK, bu dışalımı kendisi yapma gücünden yoksundur ve bu hizmeti ihale ile aracı şirketlere ücreti karşılığında gördürmektedir. Bu ihalenin yapılma koşulları, bedeller, Hidjazi adlı şirketin kaç günlük olduğu, ticari sicili, ortakları… açıklanırsa pek çok sorun aydınlatılabilir. Yoksa Şartname ticari sırdır denilip HALKIN SAĞLIĞI bir kez daha yandaş şirketlerin kârları uğrun feda edilecek midir?
  5. Türkiye’nin kurbanlık hayvan gereksinimini bile karşılayamadığı, dışarıdan et ve ürünleri satın aldığı bir kez daha kanıtlanmıştır.
  6. Olmadık konularda fetvalar üreten Diyanet, dış borç bunalımında inim inim inleyen ülkede, bu bayram kesim yapılmaması çağrısını neden yapmamıştır? Kişiler borçlanarak kurban kesemezken, ülkenin borçlanarak kurbanlık ithali için İslam’da bir çözüm üretilememiş midir? Öyle ya, İmam Gazali 1200’lü yıllarda İslamda İçtihat kapısını kapatarak İslami hükümleri dondurmuştu. Kendini yenileyemeyen İslam, Kuran – Allah – Cehennem – İman  gücüyle tabulaştırmayı ve çağın kendisine uymasını dayatmayı sürdürüyor.. Nereye dek, çok uzak değil herhalde..
  7. En çok 4 günde 4 milyon dolayında hayvan kesimi; insan – çevre – hayvan sağlığı açısından ciddi bir halk sağlığı riski hatta tehdididir. Gelişmiş ülkelerin bile böylesine ağır bir yükün altından kalkması hiiiç kolay değildir. Acaba; İslam dini, bilim böyle söylerken, gene de kulak tıkayarak, 3’lü tehdidin göze alınmasına izin vermekte midir; hangi kaynaklara dayanarak??
  8. Bir kez daha yazalım : Dünya Sağlık Örgütü, İnsan ve Hayvan sağlığını ayırmadan, TEK TIP – TEK SAĞLIK (Single Medicine – Single Health!) vurgusu yapmaktadır ancak Türkiye’de son adıyla, ”Gıda, Hayvancılık” sözcüklerinin bile adında bulunmadığı Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı sözde birlikte bu alandan sorumludur. Ancak ilgili 5179 sayılı yasa ile 663 sayılı KHK’de 2 Bakanlığın eşgüdüm – işbirliğine ilişkin açık – net düzenlemeler yoktur. AB ve ABD’de bu amaçla özerk bilimsel kurumlar oluşturulmuştur (sırasıyla EFSA ve FDA) ve başarılı biçimde süreç yönetimi sürdürülmektedir. Her 2 Bakan ayrı ayrı açıklama yapmaktadır. İlki, insanlarda ”deri lezyonları” görüldüğünü söyleyerek açıkça ”6 kişide ŞARBON tanısı konmuştur” demekten kaçınmakta; ikincisi ise Şarbon’un Türkiye’de önceden de varolduğuna sığınarak önceki yıllarda benzer olguların basında yer almadığından yakınarak kendini aklamaya çalışmaktadır. Şarbonu yaz(a)mayan Basın görevini mi yapmadı, iktidar tarafından sansürlendi mi!? Hazindir, traji-komiktir Tarım Orman Bakanının sözleri.
  9. Herrrrr bir şeyin başı Erdoğan’dan tık çıkmamaktadır.. Devr-i AKP’de müslüman Türk halkı, Kurban Bayramında, kurban görevini yerine getirirken Şarbon yakalanmaktadır. Hâşâ, Cenab-ı Allah da mı Batılıların safına geçmiş ve ”kötülük toplumuna dönüştüğü” söylenen Müslüman Türk Milletini cezalandırmaktadır!?
  10. Biz, bu Şarbon belasının da Batılı şer odaklarının bayrak ve ezanımıza saldırısı olarak Erdoğan tarafından halka açıklanmasını bekliyorduk ki; Tarım Orman bakanı olacak zat Dr. Pakdemirli, ciddi bir politik – stratejik hata yaparak, Şarbonun Türkiye’deki otlardan kaynaklandığını açıklama gafletinde bulundu.. Erdoğan’ın eli böğründe ya da ağzı açık kaldı korkarız.. Bakan / Sekreter Pakdemirli adına gerekli not alınmıştır Saray’daki üst Kabine tarafından sanırız..
    *****Bir dahaki bayrama kalmaz, bu da geçer inşallah ya hûûûûûû;..
    Hamdedin, dininizi ve kininizi sakın eksik etmeyin elhamdülüllah..
    Onların şarbonlu sığırları varsa bizim de Allahımız var..
    Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemimiz sayesinde
    bu mel’un saldırıyı da, 3 vakte kalmaz, süratle defedeceğiz inşaallah..

Sevgi ve saygı ile. 02 Eylül 2018, Datça

Dr. Ahmet SALTIK
Ankara Üniv. Tıp Fak. – Mülkiyeliler Birliği Üyesi
www.ahmetsaltik.net     profsaltik@gmail.com

 

Not : Konuya ilişkin doğru – bilimsel bilgiye erişim için Dünya Sağlık Örgütü‘nün ve CDC’nin aşağıdaki web siteleri erişimlerini tıklayınız..  Google, hiç de fena olmayan çeviri de yapıyor biliyorsunuz.

http://www.who.int/csr/resources/publications/anthrax/WHO_EMC_ZDI_98_6/en/
(Guidelines for the Surveillance and Control of Anthrax in Human and Animals)

https://www.cdc.gov/anthrax/basics/how-people-are-infected.html

 

 

Ankara’da Gölbaşı Ahiboz Köyünde Şarbon Hastalığı ve Karantina Uygulaması Ankara Tabip Odası Ön İnceleme Raporu” hakkında bir yorum

  1. Geri izleme: Bayrağımız sonsuza dek özgürce dalgalansın.. – Prof. Dr. Ahmet SALTIK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir