Türkiye IMF’Ye Borç Verdi mi?

KENDİME YAZILAR

Dr. Mahfi EĞİLMEZ

Türkiye, IMF’Ye Borç Verdi mi?

IMF, Parayı Nereden Buluyor?

IMF, bir yandan kendi giderlerini karşılamak bir yandan da üye ülkelere destek vermek için kullandığı kaynakları başlıca iki şekilde sağlıyor: Kota sistemi ve Borçlanma. Borçlanma da iki şekilde yapılıyor: Çok taraflı borçlanma, iki taraflı borçlanma.

Kota Sistemi

IMF’ye üye olan her ülke, ekonomik gücüyle orantılı olarak bir formüle göre hesaplanan ve adına kota denilen bir katılım payını ödemekle yükümlü. Kota, anonim şirketlerdeki sermaye payına benziyor. Kota, üye ülkenin IMF Guvernörler Kurulundaki (anonim şirketlerdeki pay sahipleri genel kuruluna benzer) oy oranını, IMF İcra Direktörleri Kurulundaki (anonim şirketlerdeki yönetim kuruluna benzer) temsil şeklini, SDR (IMF’nin rezerv parası) kullanım limitini ve IMF desteğine ihtiyacı olduğunda alabileceği desteğin miktarını belirlemekte ölçü olarak alınıyor. Üye ülkeler kotalarının dörtte birini USD, Euro, Yuan, Yen, Sterlin gibi rezerv paralardan birisi ya da SDR ile dörtte üçünü ise kendi paralarıyla ödemek durumundalar. Kotalar her 5 yılda bir revize edilerek artırılıyor ve ülkeler artan kısmı aynı kurallar içinde ödüyorlar. IMF kotalarının toplamı bugün itibariyle 671 milyar USD tutarındadır. Türkiye’nin kotası 6.572 milyon USD’dir.

Altın Varlığının Satışı

IMF’nin sahip olduğu altın varlığı, üye ülke kotalarının dörtte birinin altınla ödenmesi zorunluluğundan gelen birikimle sağlanmış bulunuyor. IMF, küresel krizin yarattığı kaynak sıkıntısını aşabilmek için altın varlığının 403 metrik tonluk kısmını 2009 – 2010 yıllarını kapsayan dönemde parça parça satarak paraya çevirdi. IMF, halen, bugünkü değeri yaklaşık 115 milyar USD eden 2.814 metrik ton altına sahip bulunuyor.

Borçlanma

IMF’nin işlemleri için kotalar yetmediğinden IMF borçlanmaya da gidiyor. Bu borçlanmalar çok taraflı ve iki taraflı antlaşmalarla yapılıyor. Çok taraflı borçlanmalar başlıca iki düzenleme çerçevesinde yürütülüyor: Genel Borçlanma Antlaşması (GAB) ve Yeni Borçlanma Antlaşması (NAB.) Bu antlaşmalarda IMF, üyesi olan ülkelerden borç alıyor. Bunlara ek olarak IMF, küresel kriz sonrasında yine üyesi olan ve GAB Antlaşmasına taraf olan bazı ülkelerden iki taraflı antlaşmalarla da borç almaya başlamış bulunuyor.

IMF’nin GAB çerçevesinde üye ülkelerden aldığı borçların ülke bazında dökümü ek 1’de sunulmaktadır.

Küresel krizle birlikte ekonomiler sıkıntıya düşüp IMF’nin kapısını çalınca IMF kaynak sıkıntısına düştü ve GAB’ın yanında yeni bir borçlanma antlaşması yapma kararı aldı. Bu karar çerçevesinde başta G20 ülkeleri olmak üzere çeşitli ülkelere başvurdu. Türkiye de başvurulan ülkelerden birisiydi ve yetkililer Türkiye’nin bu çerçevede IMF’ye 5 milyar USD tutarında borç verebileceğini belirttiler. Sonraki gelişmelerde IMF, bu yeni borçlanma antlaşmasını (NAB) hazırladı ve çeşitli ülkelerden borç aldı.

IMF’nin NAB çerçevesinde üye ülkelerden aldığı borçların ülke bazında dökümü ek 2’de sunulmaktadır.

Türkiye IMF’ye Borç Verdi mi?

Yazıya ekli olarak sunduğum IMF’nin borç antlaşmalarına (GAB ve NAB) baktığımızda her iki antlaşma listesinde de Türkiye’nin yer almadığını görüyoruz. Küresel kriz sonrasında GAB Antlaşmasındaki taahhütlerin krizin yarattığı sıkıntıları aşmaya yetmeyeceğini gören IMF, NAB Antlaşması hazırlığına girmiş ve çeşitli ülkelere o arada Türkiye’ye de başvurmuş, Türkiye, IMF’ye borç vereceğini taahhüt etmiş ancak IMF NAB Antlaşmasına Türkiye’yi katmamış ve dolayısıyla Türkiye’den borç almamıştır.

Ek 1 ve Ek 2’de yer alan IMF’nin GAB ve NAB Borç Antlaşmalarının incelenmesinden de görüleceği gibi Türkiye, IMF’ye borç veren ülkeler arasında yer almamaktadır.
(Posted: 28 Nov 2017 08:07 PM PST)

Ek 1: GAB Çerçevesinde katılımcı ülkeler ve borç verme taahhütleri (Kaynak: IMF)

Ek 2: NAB Çerçevesinde katılımcı ülkeler ve borç verme taahhütleri (Kaynak: IMF)

============================================

Teşekkürler Sayın Dr. Mahfi Eğilmez..

Erdoğan’ın gerçeklerle uyuşmayan bir açıklaması daha “açıklığa kavuştu”…

Erdoğan: IMF bizden 5 milyar dolar borç istedi, biz verince vazgeçtiler

Giriş Tarihi: 18.11.2017  17:17 Güncelleme Tarihi: 18.11.2017  17:33
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2017/11/18/erdogan-imf-bizden-5-milyar-dolar-borc-istedi-biz-verince-vazgectiler
Erdoğan: IMF bizden 5 milyar dolar borç istedi, biz verince vazgeçtiler

Cumhurbaşkanı
Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Para Fonu’nun (IMFTürkiye‘den
5 milyar dolar istediğini, kendisinin de ‘Verin’ dediğini ve bunun ardından IMF’in Türkiye’nin bu parayı verebileceğini gördükten sonra borç istemekten vazgeçtiğini söyledi.
****

Muhatap RTE olunca ancak “böyle” bir açıklamada bulunabiliyoruz.
Bir yalan daha kanıtlandı..” diyemiyoruz örneğin.
Hemen Cumhurbaşkanına hakaret davası Demokles’in kılcı gibi ensede tutuluyor.
Ama kendileri AKP Genel Başkanlığı yaparak herkesi boyarken, aşağılarken… de gerek gördüğünde hep aynı kalkanı kullanıyor. Geçelim hukukta silahların denkliğini, ülkemiz 1. sınıf bir demokrasi olduğu için geliyor tüm bunlar başımıza!..

Örn. süregenleştirilen (kronikleştirilen) OHAL nedeniyle giderek Dünyada benzersiz oluyoruz..

Oynatmaya az kaldı!?…

Sevgi ve saygı ile. 29 Kasım 2017, Ankara

Dr. Ahmet SALTIK
Ankara Üniv. Tıp Fak. – Mülkiyeliler Birliği Üyesi
www.ahmetsaltik.net   profsaltik@gmail.com

Türkiye IMF’Ye Borç Verdi mi?” hakkında 2 yorum

  1. Emin Güler

    Sizin yazınızdan aynen alarak aşağıya yazdığım iki söz arasında pek bir fark göremiyorum. Tayyip Erdoğan’ın sözünü doğrular nitelikte bir yazı yazmışsınız aslında.

    Mahfi Eğilmez: “Küresel kriz sonrasında GAB Antlaşmasındaki taahhütlerin krizin oluşturduğu sıkıntıları aşmaya yetmeyeceğini gören IMF, NAB Antlaşması hazırlığına girmiş ve çeşitli ülkelere o arada Türkiye’ye de başvurmuş, Türkiye, IMF’ye borç vereceğini taahhüt etmiş ancak IMF NAB Antlaşmasına Türkiye’yi katmamış ve dolayısıyla Türkiye’den borç almamıştır.”

    Tayyip Erdoğan: Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Türkiye‘den
    5 milyar dolar istediğini, kendisinin de ‘Verin’ dediğini ve bunun ardından IMF’in Türkiye’nin bu parayı verebileceğini gördükten sonra borç istemekten vazgeçtiğini söyledi.

    Cevapla
    1. Ahmet SALTIK Yazar

      Teşekkürler değerli Güler,

      Erdoğan, IMF’ye bu 5 milyar $ borç isteminin karşılandığı izlenimi uyandırdı toplantıda.
      Oysa gerçek böyle olmadı; IMF istemedi, TR de vermedi. Verebilir miydi, sanmam..

      Kamuoyu IMF’ye borç verdiğimiz yönünde aldatıldı..

      Saygı ile.

      Dr. Ahmet SALTIK

      Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir