Ahmet Şık: “Türkiye bizim evimiz; tası tarağı toplayıp gitmeyeceğiz”

Cesur Gazetecilik Ödülü alan Ahmet Şık:
“Türkiye bizim evimiz; tası tarağı toplayıp gitmeyeceğiz”

Halen tutuklu bulunan gazeteci Ahmet Şık Raif Bedevi Cesur Gazetecilik Ödülü’ne
layık görüldü. Avukatı Can Atalay aracılığıyla ödül törenine bir mesaj gönderen Şık,
“Hakikat ve hakikati konuşanlar düşman ilan edilip yok edilmeye çalışılıyor” dedi.

Bu yıl 69’ncu kez düzenlenen Frankfurt Kitap Fuarı’nda 5 yıldır Suudi Arabistan’da hapsedilen blog yazarı Raif Bedevi (Raif Badawi) adına verilen ‘Cesur Gazetecilik’ ödülüne Ahmet Şık layık görüldü. Dünyanın en büyük yayıncılık buluşması olan Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı’nda düzenlenen törende ödülü Ahmet Şık adına avukatı Can Atalay aldı.

Törende Ahmet Şık’ın gönderdiği mesaj okundu.

Ahmet Şık mesajında;

  • “Gazetecilik yapmak/ hakikati dile getirmek ve düşüncelerini ifade etmekten dolayı tutsak edilmiş biri olarak; başka bir ülkede yine düşüncelerini ifade ettiği için tutsak edilmiş ve işkence görmüş Raif Bedevi adına verilen bu ödüle layık görülmek benim için gurur verici olmasının yanı sıra aynı zamanda can yakıcı… Bir gazetecinin, zaten görevi ve sorumluluğu olarak işini yapmaya çalışmasından ötürü baskıya maruz kalmasının utancını ise Türkiye’deki sahiplerine bırakıyorum.” dedi.

“YAŞAR KEMAL’E İNANAN BİZLERİN UMUDU VAR”

“Hakikat ve hakikati konuşanlar düşman ilan edilip yok edilmeye çalışılıyor” diyen Ahmet Şık’ın mesajı şöyle devam etti: “Kendileriyle suç ortaklığı yapmayı reddeden medyayı kuşatıp, gördüğü hakikati anlatmakta ısrarcı davranmaya devam eden gazetecileri hapsettiler. Korkuyla hakim kılınan bir suskunlukla tüm ülke bir sessizlik sarmalına girince iktidarlarının kalıcı olacağı yanılgısına düştüler. Oysa ki, bir toplumun gerçek hayatı ve hakikati sustuklarında saklıdır. Çünkü sessizlikte daha fazla duyar insan. ‘İnsan umutsuzluktan umut yaratandır’ diyen usta Yaşar Kemal’e inanan bizlerin umudu var. Çünkü zulmün elindeyken direnmeyenler için yaşanılası bir hayat olmayacağını bilen bizler için, umut kendi gerçeğini yaratır. Ve umudun öfkesinden korkacak olanlar yalnızca suçlulardır. Evet, karanlığın gölgesinin daha da koyulaştığı, karamsarlığın yaygınlaşıp daha da derinleştiği zamanlar. Hiçbir şeyin iyi olamayacağını düşündürten zamanlar… Tası tarağı toplayıp gitmeyeceğiz Çünkü biz buradayız ve varız. Var kalmaya devam edeceğiz. Türkiye bizim evimiz. Hayatımız. Geçmişimiz. Barış, Hak, hukuk, adalet ve eşitliğin hakim olduğu geleceğimiz.”

Ödül, beş yıldır cezaevinde bulunan, on yıl ve bin kırbaç cezasına mahküm edilen Raif Bedevi’nin eşi Ensaf Haydar tarafından verildi.

“AHMET ŞIK’IN CESARETİNDEN ÇOK ETKİLENDİM”

Haydar ödülle ilgili, “Ahmet Şık’ın cesaretinden çok etkilendim. Raif ve o aynı kaderi paylaşıyorlar, her ikisi de düşündüklerini söyledikleri için hapsedildiler” diye konuştu.

Ödül törenine katılan Almanya’nın eski İçişleri Bakanı Gerhart R. Baum da Şık’ın davasının Türkiye’de halihazırda hüküm sürmekte olan politik durumla ilgili olduğunu vurguladı.

Türkiye’de 170 tutuklu gazetecinin bulunduğuna dikkat çeken, Baum, gazetecilerin kaderlerini, Türkiye’de basın özgürlüğü ve anayasal hukukun üstünlüğü konusunda bir barometre olduğunu belirtti.

Almanya’daki Müslüman Forumu adına ödül töreninde konuşan Ahmed Mansur ise, “Ödülü kazanın gerçeğin peşine düştüğü için yargılanan ve hapsedilen cesur bir insana verilmesi onur verici. Özgür ve demokratik bir düzenin olmazsa olmazı ifade özgürlüğüdür” dedi.

Friedrich Naumann Vakfı tarafından verilen Raif Bedevi Cesur Gazetecilik Ödülleri‘nin sponsorluğunu Alman Yayıncılar ve Kitapçılar Birliği yapıyor.
=============================================
Dostlar,

Değerli ve yürekli araştırmacı – gazeteci Sayı Ahmet ŞIK’ı kutluyoruz.
Hızla salıverilmesini ve gerekiyorsa tutuksuz yargılanmasını diliyoruz..

Sevgi ve saygı ile. 12 Ekim 2017, Ankara

Dr. Ahmet SALTIK
Ankara Üniv. Tıp Fak. – Mülkiyeliler Birliği Üyesi
www.ahmetsaltik.net     profsaltik@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir