Hastanelerde randevu sorunu

Hastanelerde randevu sorunuFotoğraf: İHA

Sağlık Bakanlığı’nın istatistiklerine bakıldığında bu tespit (saptama) açık olarak görülmektedir.

2002-2022 yılları arasındaki 20 yıllık AKP iktidarı döneminde Sağlık Bakanlığına bağlı hastane sayısında %23 oranında bir artış olurken, özel hastane sayısındaki artış %110 civarında (dolayında) gerçekleşmiştir.

Yine aynı 20 yıllık dönemde hastane yatağı sayısındaki artış Sağlık Bakanlığı hastanelerinde %46 iken özel hastanelerde %184’tür.

Kamunun sağlık hizmetlerindeki payının azalması nedeniyle vatandaşların kamu hastanelerinden hizmet alma imkânı (olanağı) azalmış, Sağlık Bakanlığı hastanelerinden randevu alınamaz hale (duruma) gelmiştir.

Sağlık Bakanlığı her ne kadar (denli) yönetmelikler yayınlayıp randevu sorunu için toplantılar yapmış olsa da, izlenen yanlış sağlık politikalarıyla vatandaşların hastanelere ulaşımını kolaylaştırmak mümkün (olanaklı) değildir. Randevu sorunun altında yatan gerçek, kamu hastanelerinin azlığıdır. (AS: Kapsamlı-nitelikli koruyucu sağlık hizmetleriyle hastane gereksinimi çok çok azaltılabilir.. köktenci çözüm budur..)

Hastanelerdeki randevu sorunun çözümü için vatandaşın başvurabileceği poliklinik sayısının artırılması gerekmektedir. Kısa vadede (erimde) bu sorunu çözmek için Sağlık Bakanlığı özel muayenehaneleri sağlık sistemi içine dahil ederek (katarak) özel muayenehanelerden sağlık hizmeti alımını sağlamalıdır. Özel muayenehanelerin tıpkı özel hastaneler tanınan şartlarda (koşullarda) Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşma yapmasına imkan (olanak) tanınarak, vatandaşların özel muayenehanelerden ücretsiz sağlık hizmeti almasının yolu açılmalıdır.

Randevu sorununun kalıcı çözümü için kamu hastanelerinin sayısının artırılması zorunludur. Bunun için ulaşımı zor olan şehir hastaneleri modelinden, vatandaşların daha kolay ulaşabileceği lokasyonlarda (yerlerde) Devlet hastaneleri modeline dönülmelidir.

Sağlık Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı yatırım programındaki maliyetler göz önünde bulundurulduğunda;

Sağlık Bakanlığı bütçesinden 2017 – 2024 arasında Şehir Hastaneleri için (Kira + Hizmet bedeli) harcanan miktar 187 milyar 735 milyon 587 bin 216 TL’dir.

*2023 yılı Sağlık Bakanlığı Bütçe Sunumu
** 2020 yılı Sağlık İstatistikleri Raporundan 

Bu miktardaki harcama ile her yıl 500 yataklı hastane yapılmış olsaydı, şu an elimizde 28.548 yatak kapasiteli (sığalı) 18 Şehir Hastanesi yerine 107.192 yatak kapasiteli (sığalı) 214 Devlet Hastanesi olacaktı (500 yataklı hastaneler). Böyle yapılmış olsaydı, vatandaşlarımızın başvuracağı hastane sayısı daha fazla (çok) olacaktı.

Üstelik bu hastanelerin sahibi özel şirketler değil Kamu olacaktı ve 25 yıl değil 1 kez ödeme yapacaktık.

Bir taraftan (yandan) şehir hastaneleri üzerinden kamu zararı devam ederken (sürerken) diğer taraftan (öte yandan) vatandaşlarımız hastanelerden randevu alamamaktadır…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir