Ahmet GÖKSAN : TELAŞLANAN SUÇLULAR

PAZAR’LIK

TELAŞLANAN SUÇLULAR

Ahmet GÖKSAN
ahmetgoksan45@gmail.com

“Neden kızıyor içerliyor bu adamlar? İleri sürdükleri idam tekliflerini kabul etmememizin mesulü olarak yalnız Anavatanı görüyorlar da ölüm sehpasına sürüklemek istediklerinin kendi kendine müdafaa çabalarının meşru bir hak olduğunu teslim etmekten neden kaçıyorlar?Matbalarının bir köşesine çekilip kalem yürütenler insan gibi yaşamak hakkını kendileri için helal, başkaları için haram olduğunun düşüncesi içindeyseler vereceğimiz cevap: ENOSİS’e karşı TAKSİM’dir. Kafalarında ‘ilhak’ ateşi yandıkça ‘Taksim’ ateşi, de Türklerin kalplerinde parlayacak ve biz bu düşünceden ancak hak ve adalet tecelli ettikten sonra vazgeçebiliriz. Hak ve adalet de müşterek bir devletin kurulmasıdır.” 1969, Dr. Fazıl KÜÇÜK 

Kamuoyu araştırmalarının ne işe yaradığı bazen sorgulanır bazen de üzerinde düşünmeye bile değer bulunmadığı için okunmuyor. Bazen araştırmanın taraflı olduğu yargısı duyurulan sonuçlara ilişkin olarak peşinen ortalara çıkıyor. Buna karşın bilim üreten az sayıdaki kurumun yaptığı araştırmalar ilgi çekiyor ve değerlendiriliyor. Geçtiğimiz günlerde Kadir Has Üniversitesi Türkiye Çalışmaları Merkezi’nin “Türk Dış Politikası Kamuoyu Algıları Araştırması” nın 2017 yılı sonuçları açıklandı. Türkiye’nin dış politikada en büyük sorununun %44.2 ile terörle mücadele olduğu olgusu haklı olarak öne çıkıyor. Kıbrıs konusunun değerlendirmeye bile giremediğini üzülerek de olsa belirtmek istiyoruz.

Uzun yıllara dayanan uyuşmazlığın neden değerlendirme dışı kalmasının nedenlerini sizlerin değerlendirmelerinize bırakıyoruz. Zaman, zaman karşı tarafın yaptırdığı benzer araştırmalara baktığımızda sonucun öncelikleri arasında olduğuna tanık oluyoruz. Sitem etmeden darılmadan Kıbrıs konusunu irdelemeye tek kişi kalmış olsam bile değerlendirmeye devam edeceğimden kimsenin şüphesinin olmaması gerektiğini kaydetmek istiyorum.

Son olarak Cenevre’de yaşananlar karşı tarafın önde gideni Bay Nikos Anastasiyadis’in kabadayı tavrı ile masadan kalkışını bile kendi lehimize olacak şekilde değerlendiremediğimizin bilinmesini istiyoruz. O kalkıp gitti. Buna karşın bizleri suçlamadılar diyerek avunuyoruz. Bu olay üzerine kazandığımız sempatinin bile kısa süre sonra unutulduğu biliniyor.

Bu patırtı ve gürültü arasında son dönemde sıkça tartışılan Münhasır Ekonomik Bölge’de egemenlik konusunu Mendil Büyüklüğündeki ülkenin Başsavcı eskisi çarpıcı şekilde gündeme taşıdı. Başsavcı Bay Alekos Mihailidis haftalık Simerini gazetesinde yer alan açıklamasında, “Münhasır Ekonomik Bölge egemen değil. Münhasır Ekonomik Bölgemizin sınırları içeinde egemenliğimiz yoktur. Orası açık denizdir” diyordu.

Bay Başsavcı, konuya ilişkin olarak Rum medyası ve kamuoyunun yanlış anlamalara neden olan değerlendirmeler de bulunduğunu gözlemlediğini de söylüyordu. “Şu anda 12 mil olan karasularının (kıta sahanlığı) ötesinde, seyir, tatbikat veya herhangi başka bir şey yasak değildir. Türkiye’nin ‘dikkat edin engelleriz’ mesajları tehdittir. Buna karşın henüz engellenmedi. Özlü ihlal noktasına henüz varamadı” dedikten sonra Rum tarafında görmezden gelinen bu konunun çözümünün uluslararası hukuk olduğuna dikkat çekiyordu.

Crans Montana’daki konferansı Kıbrıs sorununu ve müzakere sürecini kritik bir dönemeç olarak niteliyordu. “Çöküş olması halinde BM bizim tarafa bile sorumluluk yükleyebilir. Konferans çökerse 2013’te başlayan çabanın sonu olacağı düşünülmelidir. Çöküş olursa bunun bizim tarafımızdan kaynaklanmamasına ve bizim tarafa sorumluluk yüklenmemesine özen göstermeliyiz.” diyordu. Eide’ye Anastasiyadis’in saldırmasını örtmek için yeni taktikler deneyeceklerinden kuşku duymuyoruz. Anastasiyadis’in saldırısını suçluların telaşı içinde olanların yaptıkları bir eylem olarak almak durumundayız.  

Bugüne değin yeterince öne çıkaramadığımız uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızı öne çıkarmamız gerekiyor mu ne…

SEVGİ ile kalınız…
11 Ağustos 2017, Ankara 

İlgilenenlere: ‘Yakın Dönem Kıbrıs tarihini yazdığım BİR DEMET YAŞAM 1-2. kitaplarımı ‘www.okumaodasi.com’ adresinden temin edebilirisiniz. AG.
=================================
Dostlar,,

Sn. Göksan’ın Kıbrıs sorunları ve tarihi konusunda uzmanlığı tartışma dışıdır. Bu yüzden, Son dönem Cenevre Kıbrıs ”görüşmelerinin” (gerçekte saldrılarının mı desek?!) gündemde olduğu dönemde O’nun uzmanlık birikimi çok  önemli. Sağolsun, kendisini bu ulusal davaya adamış bir insan :

  • ”Kıbrıs konusunu irdelemeye tek kişi kalmış olsam bile değerlendirmeye devam edeceğimden kimsenin şüphesinin olmaması gerektiğini kaydetmek istiyorum.” sözleri O’nun.

Doğrusu biz de Sayın Göksan gibi ”Bugüne değin yeterince öne çıkaramadığımız uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızı öne çıkarmamız gerekiyor..” kanısındayız.  

Bu bağlamda atılacak adım da;
– Türkiye’nin hiç zaman yitirmeden Doğu Akdeniz’de MEB ilan etmesi!

(Bkz. http://ahmetsaltik.net/2017/07/25/soner-polat-kibrista-yeni-donem/
ve http://ahmetsaltik.net/2017/08/02/ahmet-goksan-gaspin-hakki/)

Saın Göksan’a teşekkürlerimizle.

Sevgi ve saygı ile. 13 Ağustos 2017, Tekirdağ

Dr. Ahmet SALTIK
Ankara Üniv. Tıp Fak. – Mülkiyeliler Birliği Üyesi
www.ahmetsaltik.net     profsaltik@gmail.com

6  ? *

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir