Eski devlet bakanı Alpago’dan Erdoğan’a ‘müftü nikahı’ mektubu

Eski devlet bakanı Alpago’dan Erdoğan’a ‘müftü nikahı’ mektubu


Eski devlet bakanı Önay Alpago, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir mektup yazarak ‘müftülere nikah yetkisi’nin tehlikeleri konusunda uyardı.

“Size bu mektubu siyasi kimliğimle değil; bir kadın, bir anne/babaanne, bir hukukçu ve Kadın Aile ve Sosyal Hizmetler eski Bakanı olarak yazıyorum” diyen Alpago, müftü nikahının kanunlaşması halinde kazanılmış hakların kaybedileceğinden kaygılı olduklarını belirtti.

Alpago düzenlemenin getireceği tehlikeleri şöyle maddeledi:

“1- Böyle bir düzenleme önce Anayasa’ya aykırıdır. Anayasanın 174/4 maddesi ile resmi nikah, koruma altına alınmış olan İnkılap Kanunları arasında sayılmaktadır. Dini nikahın resmileştirilmesi, Anayasanın özüne aykırıdır.

2- Cumhuriyet bir kadın devrimidir. Ve Cumhuriyet ile kadın “kul kadın”olmaktan”, yurttaş kadın” olma” kimliğine kavuşmuştur. Resmi nikah yanında evlilik yaşı, boşanma kararının kocanın değil yargıçların takdirinde olması, mirasta ve tanıklıkta erkekle eşit sayılma ve tek eşlilik haklarına da bir Cumhuriyet yasası olan Medeni Yasa ile kavuşmuştur. Şimdi getirilen yasa tasarısı ile kadının en önemli kazanımlarını kaybetmesinin önü açılacaktır. Bir sonraki adım, boşanmalara da din adamları mı karar verecek ya da Medeni Yasa’dan önce olduğu gibi “boş ol” sözü kadının kapı önüne konmasını geri mi getirecek sorusudur.

3- Kadının en önemli kazanımlarından birisi olan medeni nikahın içi boşaltılırken; her kadının kalbini acıtan çok eşliliğe ve toplumsal bir yaramız olan çocuk yaşta evliliklerin artmasına yol açacaktır.

4- Evde doğum yapıldığında beyan üzerine kimlik verilebilmesine ilişkin uygulama ise erken ve zorla evliliklerin, çocuk taciz ve istismarlarının imam nikahı ile meşrulaştırılmasına imkan verirken, çocuk istismarcılarına örtülü af getirecektir. Ayrıca bu durum çocukların ve çocuk annelerin sağlık sorunlarına da yol açacaktır.

5- Kadına yönelik şiddeti ve tercihlerine yönelik saldırıları daha da yaygınlaştıracak, onları çaresiz ve korumasız bırakacaktır.

6- Yaşamın her alanında dini kuralların egemen hale getirilmesi; çağdaş-uygar bir Cumhuryet’in temel direği olan eşitliğin, toplumsal barış ve hoşgörünün, demokrasinin güvencesi olan LAİKLİK ilkesini ortadan kaldıracaktır.

Çok hukukluluk, hukuk sistemimizi alt üst edecektir.

Bu ve benzeri gerekçeler ışığında yasa tasarısının geri çekilmesine yönelik talebim asla kişisel değildir. Bunlar toplumun yarısını oluşturan diğer yarısını da dünyaya getiren ve ülkemizde yaratılan her güzellikte emeği ve payı olan kadınlarımızın sesli ya da sessiz talepleridir.” (BİRGÜN, 02.08.2017)
==============================================
Dostlar,

Sayın eski devlet bakanı ve hukukçu Önay Alpago hanımefendiye bu değerli mektubu için teşekkür ederiz.
Değerli mektubun muhatabı ise ister istemez önemlidir.. Bu kişi AKP genel başkanlığı da yapan partili ve özellikle AKP’lilerin Cumhurbaşkanı R.T. Erdoğan‘dır…

Mutlaka dikkate alınması gereken çok önemli sakıncaları Sn. Alpago özenle sıralamış mektubunda. Dileriz bir kez daha sağduyu egemen olur ve Zeytinlikleri katletme yasa girişiminde olduğu gibi, çocuk yaşta tecavüze uğrayan kızlarımızı yaşlı tecavüzcüleri ile evlendirmeye dönük yasa girişiminin geri alınmasında olduğu gibi.. sağduyu egemen olur..

Bu arada, Cumhuriyet’in kadın yazarlarından Sn. Nuray Mert de kendisi gibi bir kadın olan ama çalakalem değil; bilgiye ve sorumluluğa, yetkinliğe dayalı yazan Sn. Alpago’nun mektubundan -haydi ders/ibret alır demeyelim ama- ciddi biçimde yararlanır.. Cumhuriyet yönetimi de topu salt yazarın özerkliğine, demokratik ifade özgürlüğüne.. dayandırmaz.. Çünkü Nuray hanım önceki gün (2.8.17) günü BİRGÜN’de yayımlanan,, makalesinde düşünce özgürlüğü sınırlarını aşarak, ciddi bilgi açığı nedeniyle okuyucuyu yanıltma alanında..

İfade özgürlüğü, bilim dışı içeriğe kalkan yapılamaz. Sorunu sitemizde işledik..
Lütfen tıklar mısınız??
* http://ahmetsaltik.net/2017/08/04/nuray-mert-muftu-nikahi-ve-islami-rejim/

Sevgi ve saygı ile. 04 Ağustos 2017, Ankara

Dr. Ahmet SALTIK
Ankara Üniv. Tıp Fak. – Mülkiyeliler Birliği Üyesi
www.ahmetsaltik.net   profsaltik@gmail.com

Eski devlet bakanı Alpago’dan Erdoğan’a ‘müftü nikahı’ mektubu” hakkında 2 yorum

  1. Geri izleme: Nuray Mert : Müftü nikâhı ve İslami rejim – Prof. Dr. Ahmet SALTIK

  2. Geri izleme: TBB : MÜFTÜLÜK NİKAHININ RESMİLEŞTİRİLMESİ TOPLUMU BÖLMEYE YÖNELİKTİR – Prof. Dr. Ahmet SALTIK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir