G20 Liderler Zirvesi’nin sonuç bildirgesi açıklandı

G20 Liderler Zirvesi’nin sonuç bildirgesi açıklandı

(AS : Bizim katkımız yazının altındadır..)

Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlenen 12’nci G20 Liderler Zirvesi’nin sonuç bildirgesi açıklandı. Liderler zirvede Paris İklim Değişikliği Anlaşması‘nın desteklenmesi konusunda anlaştı. Almanya’nın Hamburg kentinde gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi’ne ilişkin sonuç bildirgesinde,
– korumacılığa karşı mücadelenin sürdürülmesi,
– uluslararası ticaret, ekonomik büyüme,
– yoksulluğun ortadan kaldırılması,
– Paris İklim Değişikliği Anlaşması’nın desteklenmesi ve kadının rolünün güçlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

Sonuç bildirgesinde
‘Küreselleşmenin Yararlarının Paylaşılması’,
– ‘Dayanıklılığın Oluşturulması’,
– ‘Sürdürülebilir Geçim Kaynaklarının Geliştirilmesi’ ve
– ‘Sorumluluk Kabul Etmek’ ana başlıkları yer aldı.

Bildirgede Afrika ile iş birliği, istihdamın artırılması gerektiği de vurgulandı.

G20 liderlerinin Hamburg’da büyük küresel ekonomik zorlukları ele almak ve refaha katkıda bulunmak için bir araya geldikleri anımsatılan bildirgede,

  • “Çağımızın zorluklarının üstesinden gelmek ve birbiriyle bağlantılı bir dünyayı şekillendirmek, uluslararası ekonomik iş birliği için önde gelen forumumuz olan G20’nin ortak hedefidir.” değerlendirmesinde bulunuldu.

    ‘Bu zorlukları çözmeye devam edeceğiz’

Güçlü, sürdürülebilir, dengeli ve kapsayıcı büyümeden oluşan G20’deki ortak hedefi ilerletmenin en büyük önceliklerden olduğu vurgulanan bildirgede,

  • “Terörizm, yerinden olma, yoksulluk, açlık ve sağlık tehditleri, istihdam oluşturma, iklim değişikliği, enerji güvenliği ve eşitliğin dahil olduğu küresel toplumun temel zorluklarını ele almaya karar verdik. Gelişmekte olan ülkeler de dahil olmak üzere diğerleri ile birlikte çalışarak bu zorlukları çözmeye devam edeceğiz.” görüşü paylaşıldı.

Bildirgede büyüme beklentileri cesaret verici olmasına karşın büyüme hızının halen arzulanandan zayıf olduğuna işaret edilerek, liderlerin büyümeyi hızlandırmak ve aşağı yönlü risklere karşı korumak için uluslararası ekonomik ve mali iş birliğine bağlılıklarını tekrar teyit ettikleri bildirildi.

Uluslararası ticaret ve yatırım

“Uluslararası ticaret ve yatırım, büyümenin, üretkenliğin, inovasyonun, istihdam oluşturma ve geliştirmenin önemli motorlarıdır” ifadelerine yer verilen bildirgede, şunlar kaydedildi:

  • “İki taraflı ve karşılıklı avantaj sağlayan ticaret ve yatırım çerçevelerinin ve ayrımcılık yapılmama ilkesinin önemini belirterek piyasaları açık tutacağız ve haksız ticaret uygulamalarını da içeren korumacılıkla mücadeleye devam edeceğiz ve bu bağlamda yasal ticaret savunma araçlarının rolünü tanıyacağız. Özellikle ticaret ve yatırım için olumlu bir ortam teşvik ederek, düzgün bir hareket alanı sağlamaya çalışacağız.”

Öngörülebilir ve karşılıklı yarar sağlayan ticaret ilişkileri için şeffaflığın da önemine işaret edilen bildirgede,

  • “Bu amaçla, Dünya Ticaret Örgütü, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından varolan izleme görevleri çerçevesinde izleme çabalarına değer veriyoruz.” değerlendirmesinde bulunuldu.

Bildirgede, üzerinde anlaşmaya varılan uluslararası standartlara dayanan, açık ve esnek mali sistemin, sürdürülebilir büyümeyi desteklemek için çok önemli olduğu belirtilerek, liderlerin anlaşmaya varılan G20 finansal sektör reform gündeminin sonuçlandırılması ve zamanında, eksiksiz ve tutarlı biçimde uygulanması konusunda kararlı davranmaya devam ettikleri vurgulandı.

Paris İklim Değişikliği Anlaşması

Bildirgede, Paris İklim Değişikliği Anlaşması’na ilişkin de ABD’nin anlaşmadan çekilme kararının not edildiği belirtilerek, “Diğer G20 liderleri, Paris Anlaşması’nın geri dönülemez olduğunu belirtiyor.” ifadeleri kullanıldı. Bildirgede ayrıca liderlerin Paris Anlaşması konusundaki güçlü taahhüdü teyit ettikleri vurgulandı.

G20 Afrika ortaklığı

Dönem Başkanı Almanya’nın önem verdiği Afrika ortaklığına ilişkin de değerlendirmelerin yer aldığı bildirgede, şunlar yer aldı :
“G20 Afrika Ortaklığı’nı, Afrika ülkelerindeki fırsatlar ve zorluklar ve 2030 Gündem’in amaçları doğrultusunda başlatıyoruz. Ortak çabalarımız, sürdürülebilir ve kapsayıcı ekonomik büyümeyi teşvik edecek ve Afrika ülkelerinin ihtiyaç ve isteklerine yanıt olarak, özellikle kadınlar ve gençler için iyi bir istihdam oluşturmaya katkıda bulunarak yoksulluğun ve göç sebepleri arasındaki eşitsizliğin ele alınmasına yardımcı olacak.”
(Cumhuriyet haber kapısından / portalından yararlanılmıştır..)
===============================
Dostlar,

G20 meeting in Hamburg ile ilgili görsel sonucu

12. G20 toplantısında alınan kararlardan görece en çok umut vereni belki de Paris İklim Değişikliği Anlaşması‘nın durumu.. ABD’nin Trump ile Anlaşmadan geri çekilmesi not edilirken; “Diğer G20 liderleri, Paris Anlaşması’nın geri dönülemez olduğunu belirtiyor.” vurgusu sevindirici ve umut vericidir. Biz bu konuyu web sitemizde 28.12.2015 günü işlemiştik (tıklanarak okunabilir) : COP 21; Küresel İklim Değişikliği için bir umut mu?

Öte yandan Bildirgede en başta görmeyi arzuladığımız, dünyanın pek çok yöresinde emperyalizmin güdümünde kışkırtılan bölgesel çatışma ve iç savaşların  durdurulması kararlılığının vurgulanması idi..  Bunu göremiyoruz ne yazık ki.. Havanda su dövüldüğünü söylemek belki insafsızlık olur ama alınan kararların içtenlikle ve etkinlikle yaşama geçirilmesinde her tavsama, gecikme, giderek başarısızlık dünyayı salt sömürülenler açısından değil, Küresel efendiler yönünden de “yaşanmaz” kılacağıdır. Küremizin ve uluslararası toplumun daha çok dayancı kaldığını kimse savunamıyor.

Öte yandan,Trump‘ın ABD’yi Paris İklim Değişikliği Anlaşması’ndan çekmesini “not etmek” yeter mi geri kalan G19 için? ABD’nin de uyumu zorlanmalıdır süreç içinde.

Bir başka kritik nokta, Türkiye’nin G20’de kalıp kalamayacağıdır!

  • Ülkemiz ne yazık ki en alt 3-4 içindedir ve “küme düşmesi” tehlikesi ciddidir.

Aptalca, hızla artırılan nüfusuyla dünyada 13-14. sırada olan Türkiye, toplam ulusal geliri (GSMH) bakımından birkaç basamak daha gerilerdedir ve ulusal gelir hesaplama yöntemlerinde oynamalarla görüntüyü kurtarma, acı gerçekleri örtme çabasındadır. Ekmeği küçülen insanlar bu oyuna gelir mi? Ya dış piyasalar? OECD yutar mı? IMF-DB atlar mı? AKP çok ayıp ediyor bu devekuşu gibi manevralarla.

Ne yazık ki Erdoğan G20 toplantısında “yalnız – itilmiş – dışlanmış” adam konumundadır. Türkiye’nin stratejik coğrafi konumu, 80 milyonluk dev bir pazar oluşu, Avrupa’nın sınırında politik – ekonomik aşırı de-stabilizasyonu ve türbülansı istenmediğinden; Erdoğan ancak bu düzlemde “asgari” muhatap alınmaktadır.
Yazık ve çok üzücü.. Kendisi ve danışmanları ne ölçüde farkında (mı) acaba?

Sevgi ve saygı ile. 08 Temmuz 2017, Ankara

Dr. Ahmet SALTIK
Ankara Üniv. Tıp Fak. – Mülkiyeliler Birliği Üyesi
www.ahmetsaltik.net     profsaltik@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir