4 ay beklenen Trump – Erdoğan görüşmesi 20 dakika sürdü

4 ay beklenen görüşme 20 dakika sürdü… Erdoğan: Bu ziyaret tarihi dönüm noktası

(AS: Bizim kapsamlı katkımız yazının altındadır..)
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile görüşmek için Beyaz Saray’da.
Trump basın mensuplarına görüşme için “Uzun ve zorlu olacak” dedi.
cumhuriyet.com.tr, 16 Mayıs 2017

Göreve geldiği 20 Ocak 2017’den beri Dışişleri Bakanlığı tarafından randevu alınmaya çalışılan ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmesi 20 dakika sürdü. Trump, Erdoğan’ı görüşmenin yapılacağı salonun kapısında karşıladı. Günlerdir havuz medyası görüşmede YPG terör örgütüne yapılan silah yardımı, Fethullah Gülen’in iadesi, ve Rıza Sarraf konularının ele alınacağı bir görüşme olarak duyuruyordu. Masada 4 önemli konunun gündeme geleceği iddia edilmesine karşı görüşme 20 dakika sürmüş ve iki liderden de bu konular hakkında bir açıklama gelmedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’daki ikili görüşme ardından iki lider, görüşmeye ilişkin basın mensuplarına açıklama yaptı. Konuşmasına Trump’a teşekkür ederek başlayan Erdoğan, “Sayın başkan değerli dostum, değerli basın mensupları sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Trump’a ve ekibine şahsım ve ekibime gösterdikleri ilgiden dolayı şahsım milletim adına Şükranlarımı iletiyorum. Sayın Trump’ı seçimlerde elde ettiği tarihi zafer için kutluyorum.

“İlişkilerimizi güçlü tutmamız, karşılıklı çıkarlarımız yanında küresel barış ve istikrar için de önemli”

Erdoğan, “Az önce ikili bir görüşme gerçekleştirdik. Köklü geçmişe dayanan ve stratejik ortaklık düzeyine erişmiş olan Türkiye ABD ilişkilerinin mevcut durumunu ele aldık. Türkiye ile ABD arasındaki bağlar, demokratik değerler ve müşterek menfaatler temelinde gelişmiştir. Aramızdaki ilişkileri güçlü tutmaz karşılıklı çıkarlarımız yanında küresel barış ve istikrar için de önemlidir” dedi.

“Ziyaretimizin tarihi bir dönüm noktası teşkil edeceğine inanıyorum”

Erdoğan, “Bölgemizin içinden geçtiği bu çalkantılı dönemde özellikle iki ülkenin göstereceği yakın işbirliği her zamankinden çok daha büyük önem kazanmıştır. Amerika ile BM, NATO ve G-20 gibi kilit kuruluşlar içinde zaten yakın işbirliği içindeyiz. Önümüzdeki süreçte bu platformlar başta olmak üzere her alanda diyalog ve dayanışmamızın daha da artırmanın kararındayız. Ziyaretimizin bu kapsamda tarihi bir dönüm noktası teşkil edeceğine inanıyorum.” diye konuştu.

“Tüm terör örgütlerine karşı müşterek bir dayanışma ortaya koymamız önemli”

Erdoğan, “Görüşmelerimizin geleceğimize yönelik çok daha büyük kazanımlar elde edeceğimize fırsat tanıyacağına inanıyorum. Ekonomi, ticaret, enerji ve savunma sanayi alanlarındaki işbirliğini artırma noktasında hemfikiriz. DEAŞ başta olmak üzere, bölgemizdeki tüm terör örgütlerine karşı müşterek bir dayanışma ortaya koymamız büyük önem ifade etmektedir. Ortak geleceğimizi tehdit eden terör örgütlerine karşı ayrım yapmadan mücadele etmekte kararlıyız” diye konuştu.

“Özellikle YPG/PYD terör örgütünün muhatap alınması kesinlikle uygun değildir”

Erdoğan, “Bölgemizin geleceğinde terör örgütlerine yer yoktur. Özellikle YPG/PYD terör örgütünün hangi ülke tarafından olursa olsun muhatap olarak alınması bu konuda küresel düzeyde verilen mutabakata kesinlikle uygun değildir” dedi.

“Bölgenin inanç ve etnik yapısını değiştirmek isteyenlere de izin vermemeliyiz”

Erdoğan, “Terör örgütlerinin faaliyetlerini bahane ederek bölgenin inanç ve etnik yapısını değiştirmek isteyenlere de izin vermemeliyiz. Suriye, Irak, Yemen ve Libya’daki kaosu fırsata çevirmek isteyenler, eninde (AS: önünde) sonunda kaybedeceklerdir. İki müttefikin dayanışma ve yakın işbirliği eli kanlı cinayet şebeklerini bertaraf etmek için kafidir” diye konuştu.

“FETÖ terör örgütü konusundaki beklentilerimizi de açıkça ifade edeceğim”

Erdoğan, “Daha önce de ifade ettiğim gibi, sayın Başkan’a 15 Temmuz darbe girişiminin faili FETO terör örgütü konusundaki beklentilerimizi de açıkça ifade edeceğim” dedi.

“Yeni ABD yönetiminin bu umutları boşa çıkarmayacağına inanıyoruz”

Erdoğan, “Suriye ve Irak’ta atabileceğimiz ortak adımları değerlendirdik. Sayın Trump’ın seçim zaferi Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölgede yeni beklentilerin doğmasına, umutların filizlenmesine yol açmıştır. Yeni ABD yönetiminin bu umutları boşa çıkarmayacağına inanıyoruz” dedi.

“Geçmişte yaşanan hataları telafi edecek adımların devamının geleceğini ümit ediyoruz”

Erdoğan, “Bilhassa Suriye rejiminin son kimyasal saldırısı (AS: Suriye yapmadı!) sonrası takınılan kararlı tutumu oldukça yerinde buluyoruz. Terör örgütleri ile ilkeli ve kararlı mücadele konusunda geçmişte yaşanan hataları telafi edecek adımların devamının geleceğini ümit ediyoruz” açıklamasında bulundu.

“Bölgesel istikrar ve güvenliğin temininde Türkiye – ABD işbirliği çok önemlidir”

Erdoğan, “Bölgesel istikrar ve güvenliğin temininde Türkiye – ABD işbirliği çok önemlidir.
Sayın Trump ile istişarelerimizi yoğunlaştırma, işbirliğimizi bundan sonra da kararlı bir şekilde devam ettirmenin inanıyorum ki kararlılığı içindeyiz. Bugün temelleri atılan yeni dönemin ülkelerimiz açısından hayırlara vesile olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’dan Trump’a Türkiye daveti

Erdoğan, “Sayın Başkana nazik daveti ve konukseverliği için teşekkür ediyorum. En yakın zamanda kendisini ve ailesini ülkemde ağırlamaktan memnuniyet duyacağımızı ifade etmek istiyorum.” diyerek konuşmasına son verdi.

Açıklamaların ardından Erdoğan ve Trump el sıkışarak objektiflere poz verdi.

Erdoğan’ı Washington’da protokol müdür vekili karşıladı

=================================================
Dostlar,

Konuyu sitemizin manşetinde de işledik..

Trump, Erdoğan ile lütfen görüştü..

Dün başarı dilemiştik Erdoğan’a ama bir işe yarar mı çoook kuşkuluyduk. Kısık sesle ve en alt perdeden fısıltıyı bırakıp içeride (Türkiye’de) nara attığı gibi değil ama gürleyebilir mi?
Bunu yapamazdı, nitekim yapamadı. İncirlik ve öbür ABD üslerinde sınırlama kon(a)madı.
Erdoğan, çoook hatalı Suriye politikası yüzünden başımıza pek ciddi sorunlar açtı.
“Tek adam” pozisyonunda, yarattığı sorunları çözmeye çabalıyor.. Boşuna.. Trump topu topu
20 dk zaman ayırdı havada 20 bin km yol kateden, taaa Çin’den gelen Erdoğan’a. Bu süre diplomatik ölçülerle çok kısa ve yarısı, Erdoğan İngilizce bilmediğinden çeviri ile geçti.
Kalan 10 dakikanın da yarısını Trump, yarısını Erdoğan kullanmış olsa, toplam 5 dakikada Erdoğan hangi derdini etkili bir diplomatik dille ve ustalıklı beden diliyle anlatabilir ki?
Bu konuda bir birikimi ve deneyimi de yok üstelik…

Beyaz Saray’ın kapısında nezaketen Erdoğan’ı karşılayan ABD Başkanı, yerinden 1 adım bile ileriye atmadı, Erdoğan’ın kendisine yaklaşmasını bekledi, Ceketini iliklemedi. Kapıda basına poz verdikten sonra içeri geçerken de Erdoğan’a “buyurun” deyip önden geçirmedi, arkasını döndü ve önden kendisi yürüdü… Bunlar uluslararası diplomasi dilinde etkin ve kurgulu iletilerdir. “Asrın lideri”ne körü körüne tapan milyonlarca necip milletimiz bu ayrıntıların ne denli ayrımında acaba? Yandaş – yağcı – yalaka basın, “Erdoğan, Trump ile görüştü..” diye şişirip yazıyor, sunuyor.. Doğrusu; Erdoğan, Trump ile görüşmek için ABD’ye gitti.. ABD Başkanı Trump, kendisi ile görüşmeye gelen AKP’li Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü.” olmak zorunda. Nitekim ABD ve yabancı ajanslar İngilizce olarak tümceleri böyle kurdu..

Ortak basın toplantısı olmasaydı, Erdoğan ikili görüşmede kendisine düşen 5 dakikada hangi meramını anlatmış olabilirdi ki? Zarrab’ı mı, kriminalize edilişini mi, Fetullah Gülen’i mi,
15 Temmuz’u mu, Suriye’de YPG’nin ABD tarafından silahlandırılmasını mı??….
Hangisini, hangisini?? Geçin efendim.. Kocaman bir balondur, fiyaskodur ve mizansen,
iç kamuoyunun oyalanmasıdır.

– 4 ayda bütçe 17 milyar TL açık vermiş,
– resmi işsizlik %13’e ve 4 milyona dayanmış,
– hukuk devletinin kırıntısı kalmamış,
– onbinlerce insan hapiste,
– yoksulluk %21’i geçmiş,
– enflasyon gene 2 rakamlı olmuş,
– Devletin yüksek çıkarları için ayrılan örtülü ödenek harcaması 16 Nisan deli saçması halkoylaması için Devlet kesesinden 1 milyar TL’ye yaklaşmış….
– Ülke OHAL altında inletiliyor..
– Anayasa ayaklar altında..
…………….
nasıl iteceksiniz gündem dışına bu ağır ve sürdürülemez sorunları?? Gündem birkaç gün değişsin, balık bellekli toplum unutur, başına gelenlere de tevekkül göstererek bir de şükreder!?

Önerilerimizi yineleyelim                :
– TBMM hemen toplanıp hızla ulusal – onurlu yeni politikalar belirlesin.
– Suriye ile derhal doğrudan görüşmelere başlansın..
– Geçmişin AKP – RTE hatalarının, başına buyruk, sorumsuz, uydu dış politikanın çok ağır – kanlı bedelini ödüyoruz..
– Komşu devletlerin içişlerine asla karışılmasın..
– Bıktık yorulduk artık tek adamın vahim stratejik hatalarından..
– Türkiye’yi anayasayı çiğneyerek “tek adam” değil seçilmiş Hükümet yönetsin..
– TBMM merkezi konumunu koruyup sürdürsün, süs olmasın!
– Sorunlar çoook ağır, Erdoğan’ın kişisel birikimini, deneyimini, kapasitesini çok çok aşıyor..

Erdoğan, ABD ziyaretini eli son derece zayıf olarak yaptı. Bakışları, mimikleri, beden dili ve
ses tonu zayıf ve ürkekti. Yazılı metni okudu basın önünde.

Oturtulduğu koltukların ne denli sade olduğunu fark etti mi acaba?

Mabeyin köşkünde Erdoğan ve Merkel ile ilgili görsel sonucu

Bu boşuna görüşmenin ciddi siyasal faturası olacak Türkiye’ye ve Erdoğan’a..
Hangisi daha ağır olmalı? Hangisi daha ağır olacak? Kritik soru budur.. Göreceğiz..

AKP’li Erdoğan’ın kişisel ağır hatalarının bedelini Türkiye ödemesin istiyoruz!

Erdoğan, Bu ziyaret tarihi dönüm noktası..” buyurmuş.
Belki evet ama “neyin dönüm noktası?”
Erdoğan’ın tasfiyesinin mi??

Sevgi ve saygı ile. 16 Mayıs 2017, Ankara

Dr. Ahmet SALTIK
Ankara Üniv. Tıp Fak. – Mülkiyeliler Birliği Üyesi
www.ahmetsaltik.net     profsaltik@gmail.com

 

 

 

4 ay beklenen Trump – Erdoğan görüşmesi 20 dakika sürdü” hakkında bir yorum

  1. D.Ali Ercan

    3. sınıf bir Ülke olduğumuzu, unutup büyük beklentilere giriyoruz… olan biten, yapılan her şey NORMAL dir…. æ

    Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir