Asistan eğitimine “tam gün” engeli

Dostlar,

Bizim de üyesi olduğumuz Ankara Tabip Odası, düzenli olarak
aylık HEKİM POSTASI adlı yayını çıkarıyor. Son sayısında, asistanların eğitimini “Tam Gün” uygulamasının nasıl olmusuz etkilediği aktarılmakta.

Bilindiği gibi asistan hekimler geleceğin uzmanları.

Dolayısıyla, özellikle beceri kazandırmaya yönelik uygulamalı eğitimleri
son derece önemli. Uluslararası standartları Türkiye yakalamak ve sürdürmek zorunda. Tersi durumda ülkemizde sağlık hizmetlerinin niteliğinin tehlikeli biçimde düşebileceği ve gideriminin (telafisinin) olanaksız olabileceğini ve de
bedelini halkımızın ödeyeceğini altını çizerek anımsatmak istiyoruz.

Sevgi ve saygı ile.
7.2.13, Ankara

Dr. Ahmet Saltık
www.ahmetsaltik.net

================================

Asistan eğitimine “tam gün” engeli!

Pek çok tıp fakültesinde asistanların eğitimi, yürürlükteki Tam Gün Yasasından kaynaklı düzenlemeler nedeniyle olumsuz etkileniyor. Özellikle belli bir alanda uzmanlaşan tek hekimlerin yasa nedeniyle hasta bakamıyor ve ameliyatlara giremiyor olmaları,
asistanların o alanda pratik eğitim alabilmelerini de engelliyor.

Kamuoyunda Tam Gün Yasası olarak da bilinen 650 Sayılı KHK’nin getirdiği düzenlemeler nedeniyle üniversite hastanelerinde ihtisasını yapan asistan hekimlerin eğitimleri belli uzmanlık alanlarında aksayabiliyor. Bunun bir örneğinin yaşandığı Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Genel Cerrahi Bilim Dalında ihtisas yapan asistanlar, onkoloji cerrahisi alanında ellerinin altındaki bilgi ve deneyimden yararlanma şansı bulamıyor. Özellikle kanser cerrahisinde yaptığı başarılı ameliyatlarla adını duyuran Prof. Dr. Serdar Erkasap, tam gün yasası nedeniyle görev yaptığı Osmangazi Üniversitesi Eskişehir Tıp Fakültesi Hastanesinde ameliyatlara giremiyor.

Hekim Postası’na açıklama yapan Dr. Erkasap, konuya ilişkin olarak,
“Tüm öğretim üyelerinin bilgi, beceri, deneyimleri birbirinden farklı ve asistanların her birinden öğrenecekleri başka yönler var.” değerlendirmesinde bulundu. “Yaptığım işi başka bir hekim yapsa bile aramızda farklar olur, hastaya yaklaşım şeklimiz bile başkadır.” diyen Dr. Erkasap, “Hangi öğretim üyesi olursa olsun asistanlar açısından eğitimlerinde bir yön eksik kalır.” şeklinde konuştu.

Yasaklar en fazla asistanları etkiliyor

Hasta tedavilerinin aksatılmadığı, başka hastanede de olsa ameliyatlarının yapılabildiğini belirten Dr. Erkasap, bu yasakların en fazla asistanları etkilediğini söyledi. Muayenehanesi olan hekimlerin hastane bünyesinde ameliyatlara girmeyip sadece eğitim faaliyetlerinde bulunabilmelerini değerlendiren
Dr. Erkasap, “Bir cerrahi branşta, asistan eğitimi nasıl odada verilebilir?” diye sordu.

Gerekçeli karar çözüm olabilir

Anayasa Mahkemesi’nin Tam Gün Yasasının iptaline ilişkin gerekçeli kararını açıklamasının ardından gözler yeniden üniversite hastanelerine çevrildi. Dekanlıkların gerekçeli kararı yeterli görmeleri halinde, muayenehanesi olan öğretim üyelerinin tekrar göreve başlamaları için yetki verme hakkı olduğunu anlatan Dr. Erkasap, hekimler olarak Dekanlıkla görüşüp hastanede tekrar çalışabilmenin yollarını arayacaklarını söyledi.

Ekonomik değil onur meselesi

Hastanede görev yapmayı istemenin ekonomik bir yönü olmadığını anlatan
Dr. Erkasap sözlerini, “Görevimizi tam yapmak istiyoruz, ama bizim durumumuzdaki öğretim üyelerini engelliyorlar. Oysa bunun bizim hakkımız olduğunu düşünüyoruz. 25 yılımı verdiğim hastanede çalışamıyor olmak artık onur meselesi haline geldi.” diye sürdürdü. Sağlık alanında tam bir kaos ortamı yaşandığına işaret eden Dr. Erkasap, “Her sabah acaba bugün ne değişti diye merakla uyanıyoruz” dedi. (HEKİM POSTASI, 15 Ocak 2013)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir