Cumhuriyet sırat köprüsünden geçiyor

GANİ AŞIK
E. CHP KAYSERİ MİLLETVEKİLİ/MÜFTÜ
Cumhuriyet, 18 Nisan 2022

Birinci Dünya Savaşı’nda Harbiye Nazırı ve Başkumandan Vekili Enver Paşa’nın otoriterleşen büyük gücü nedeni ile Batılılar, özellikle de Almanlar, Türkiye’yi, “Enver’in Ülkesi” anlamında “Enverland” olarak tanımlıyorlardı. Enver Paşa kuşkusuz büyük bir siyasi güce sahipti ama üstünde sadrazam ve padişah vardı. Siyasi ve hukuki garabet örneği olarak partisinin genel başkanı, ülkenin de cumhurbaşkanı sıfatlarını taşıyan Erdoğan’ın üzerinde başka bir otorite ve güç yok. Erdoğan’ın siyasal genetiklerinden şekillenen Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) ideolojik kodları ile laik cumhuriyetin kodları örtüşmüyor.

Türkiye’nin “Recep’in Ülkesi”ne dönüştürüldüğünün binlerce örneği varsa da sadece kuvvetler ayrılığına özet bir değinme ile yetinelim: İşleyişine ya da işlemeyişine bakarak  parlamento eşittir Erdoğan ve ulusal irade tutsak. Yürütme, ana muhalefet liderini bile kapısından çevirecek kadar evlere şenlik. Özellikle siyasi veya siyasetle bağlantılı cinayet davalarında kararı yargıçların vermediğinin açık kanıtı, yüksek perdeden atıp tuttuktan sonra Kaşıkçı dosyasını katiline iade ederek bağımsız Türk devletinin yargı egemenliğinin dolarla takas edilmesidir. Hukuk devletinin üç vazgeçilmezi de işlemez durumda…

DEVLETİ YIKIYORLAR

Batı’nın Atatürk rahatsızlığı; onun antiemperyalist, tam bağımsız ve çağın aydınlığı ile buluşmuş Türkiye idealinden kaynaklanır. Osmanlı’nın batışında payı olan, Cumhuriyeti de uçurumun kenarına taşıyan tarikat, cemaat ve güdümlerindeki örgütlenmelerin Atatürk düşmanlığı cehalet ve emperyalizme köleliktendir. “Dava”ları Türkü Arap, Türkiye’yi Arabistan yapmaktır.

Sayıları on binleri aşan tarikat yurtları ve gökdelen altı şer yuvalarında körpe dimağlar, Cumhuriyetle vuruşacak savaşçı eğitimi alıyor ve Türkiye Batı Ortaçağı’na evriliyor. 

Devlet ve millet olarak böyle bir ortamda sırata benzer bir kader köprüsü üzerinde yalpalayarak ilerliyoruz. Kimi ulema, “Sırat bir köprü değil, cennet ehli için genişleyen, cehennemlikler için daralan yoldur” der. Yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimlere doğru ilerleyen yolumuzun, ortaçağcılara mı, Atatürk’ün has evlatlarına mı daralacağı veya genişleyeceği, gizlerle dolu ciddi bir sorun olarak ülkenin gündeminde.

Son çıkardıkları Seçim Yasası’ndan da anlaşılacağı gibi, Türkiye’nin yaklaşan kader seçiminde sandığa giden yolda kendilerine geçiş üstünlüğü, muhalefete bariyer planlıyorlar. Bu yasa ile sağlanan ek imkânlarla (olanaklarla) bürokratik, yönetsel ve siyasal zorbalıklarla, gerekirse de ellerindeki devlet gücü ile yine bir “Atı alan Üsküdar’ı geçti” hazırlığındalar. Başarıları, Cumhuriyetin ölümüdür.

  • Devlete ve demokrasiye sahip çıkmak gibi bir yurttaşlık görevi ile yüz yüze ve ulusal tarihimizin zor bir dönemecindeyiz.

Cumhuriyet sırat köprüsünden geçiyor” hakkında 2 yorum

  1. Ahmet ışık

    Gani Aşık ,yazılarını 80 öncesinden beri Cumhuriyet Gazetesinden ilgiyle okuduğum Aydın din bilgini
    Chp Gölge Kabine kurmalı
    Gölge Diyanet işleri Bask da Yani Aşık olmalı
    Iktidar Alternatifi olduğunu kanıtlamalıdır.

    Cevapla
  2. Gönül Pınar Atacı

    Tümüyle GÜNCEL VE SOMUT, gerçek ATATÜRK’ÇÜ YURTSEVER, derin BİLİMSEL, her sözcüğü MUHTEŞEM VE MÜKEMMEL bir yazı. Çok değerli yazarı sayın Gani AŞIK’a en yürekten tebrikler, derin saygılar, en iyi dilekler ve konuyla ilgili özel bir adak :

    BUNLARIN HEPSİNE VE TÜM ÖGELERİNE

    Milyonlarca can ve kan pahasına kurulmuş Türkiye Cumhuriyeti’ni yıkmak,
    Türk ve Türkçe, Atatürk ve Türkiye, aydınlık ve uygarlık sevgisini yoketmek,
    Tüm yurdu ve ulusu bölmek, parçalamak, bölüşmek, BOP’a peşkeş çekmek,
    Bilimi,feni,sanatı,şiiri,edebiyatı,kültürü şeriata,hilafete,cihada araç yapmak,
    Bu en gerici,mandacı ve himayeci kliğin ve birliğin
    Açık ve pek gizli hizmetcilerinin ve köstebeklerinin
    Örtülü ve örtüsüz amaçlarıdır,
    Ve açık ve en gizli planlarıdır.

    Bunların hepsine
    Ve tüm ögelerine
    Karşı en ivedi ve kitlesel bir ulusal ve toplumsal savaşım planı ilan etmek,
    Ve bunu tek ve en geniş bir Hak, Vatan Ve Halk Cephesi’ne dönüştürmek,
    En ilahi, insani, vatani, milli, hukuki, askeri, idari, ahlaki bir boyun botcudur.
    Ve genç ve yaşlı tüm asker ve sivil yurttaşlara en ivedi bir görev olmuştur.
    Bu borcu ve görevi yapacak nineler,dedeler, analar,babalar,kızlar,kızanlar,
    Sonsuz sevgi ve en derin saygıyla kutlanacak,öpülecek hatta kutsanacaklar.

    Gönül Pınar Atacı, 21.Nisan.2022

    Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir