Sağlık Bakanının Salgınla İlgili Kehanetleri (!?)

Dostlar,

30 Ocak 2022 Pazar günü (bu gün) 2 TV konuşmamız olacak.. İlki saat 11:00’de, ARTI TV‘de Sn. İbrahim Mayda’nın konuğu olacağız.. / OLDUK.


https://youtu.be/RicNs3Ga7Xw?t=373
https://youtu.be/RicNs3Ga7Xw

*****
İkincisi ise yine 30 Ocak 2002 Pazar günü (bu gün) saat 22:00’de TELE1‘de. Sn. Fatih Ertürk’ün konuğu oluyoruz.

Sağlık Bakanı Dr. Koca, son2 gündür “çok ilginç” demeçler vermeye başladı!? Acaba bilimsel gerçekler öyle mi? Dr. Koca aşağıdaki sözleri söyledi :

  • “Artan vaka sayılarının sizi ürkütmemesini Sağlık Bakanınız olarak en yüksek sesle söylüyorum.. vaka sayısındaki rekora rağmen, endişe etmeyiniz. Hastalık eski günlerindeki gücünde değil.”

Üstelik kovit-19 sınırlamalarını kaldırma ile övünüyor Sayın Bakan!? Koronavirüs salgınında, Omicron varyantının da etkisiyle Ülkemizde olgu sayıları rekorlar kırarken, Sağlık Bakanı Dr. Koca,

  • Artan vaka sayılarının sizi ürkütmemesini Sağlık Bakanınız olarak en yüksek sesle söylüyorum, endişe etmeyiniz, hastalık eski günlerindeki gücünde değil.” savını ileri sürmekte. (Basın, 29.01.22)

Sağlık Bakanı Dr. Koca, daha da ileri giderek;

  • Grip olan vatandaşlarımızın sayısını günlük olarak ilan etsek benzer manzaralarla karşılaşacağız. Gripten kaybettiğimiz vatandaşlarımızın sayısını günlük olarak açıklasak salgından farklı olmadığını göreceğiz. Müsterih olunuz, en kötü günler geride kaldı” dedi.

Dr. Koca’ya, Halk Sağlığı Uzmanı meslektaşımız Prof. Dr. Kayıhan Pala haklı olarak tepki verdi. Dr. Pala’nın tepkisine ve bizim Sn. Bakana yanıtımıza – uyarılarımıza ve R.T. Erdoğan’a çağrımıza dünkü yazımızda yer verdik :

Prof. Pala, “Ölüm sayıları artarken endişelenmemek elde değil, hele Epidemiyoloji bilenler için… Bir Sağlık Bakanı için tarihe geçecek bir açıklama maalesef” diyerek çok yerinde tepkisini dile getirdi.

Yine değerli meslektaşımız Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da dün (29.1.22) günü konuya ilişkin açıklama yaptı (Mehmet Ceyhan’dan Sağlık Bakanı Koca’nın açıklaması tepki çekti: Ciddi sonuçlar doğurabilir (cumhuriyet.com.tr) :

  • Gerçekten endişeye gerek yok mu? ‘Endişeye gerek yok, virus eski gücünde değil’ şeklinde açıklamalar ve önlemlerin kaldırılması ciddi sonuçlar doğurabilir:

1) Hukuki sorunlar: COVID 19 ölümleri önlenebilir ölümlerdir. Aşı önerdik ama yaptırmadı demek, kısıtlamaları kaldırmanın doğurduğu sonuçları ortadan kaldırmaz. Önceki yıllara ait; aşı olmadığı için hayatını kaybettiği veya sakat kaldığı iddiasıyla kişiler ve aileleri tarafından açılmış çok sayıda tazminat davası vardır. Sağlık Bakanlığı’nın ve Bilim Kurulu’nun Hukuk Kurulu’ndan görüş alması uygun olacaktır.
2) Etik problemler: Salgını kendi haline bırakmak, alınabilecek bütün önlemleri almamak her gün 200 ölüme ve yaşayanlarda çok sayıda sakatlığa yol açmaktadır. Ekonomik ve sosyal gerekçeler, sağlığın önüne konamaz. İnsanlığın birinci hakkı sağlıklı yaşamaktır. Kaldı ki, salgın ortamında önlemleri azaltmak ekonominin düzelmesine olumlu katkıda bulunmaz.
3) Ekonomik problemler: önlemleri azaltıp, salgınla hastanelerde savaşmak, önlemleri artırıp hasta sayısını azaltmaktan çok daha pahalı bir yöntemdir.
4) Tıbbi problemler: Omicron geçirenlerde uzun sürede hangi sorunların ortaya çıkacağını bilmiyoruz. Ciddi kalp damar ve sinir sistemi sorunları gelişebilir.
5) Epidemiyolojik problemler: Omicron’un son varyant olduğunun ve salgının toplumsal bağışıklık oluşturacağının garantisi mi var? Bazı ülkelerde vaka sayılarının azalmaya başlaması salgının biteceğini göstermez. Şimdiye kadar 4 dalga yaşadık. Her dalganın bir iniş kolu vardı. Pandemi bitiyor dediler, bitti mi? Yaz geliyor, bitiyor dediler, bitti mi?. İki kez aynı virusla, iki kez de yeni varyantlarla dalgalar yaşandı. Virusun bulaşını bu kadar kolaylaştırırsak, yeni varyantların gelişmesi de kolaylaşacaktır.
6) Pandeminin geleceği ile ilgili problemler: Vaka sayısının saptayamadıklarımızla birlikte çok yüksek olduğunu, ancak virusun kalıcı bağışıklık bırakmadığını biliyoruz. Pandemi devam ettikçe halka moral vermek için durumun iyi olduğunu söylemek insanların daha uzun süre hastalıkla ve ölümle birlikte yaşamasına, yakınlarının kaybına, endişeyle beklemelerine yol açmaktadır. Umarım bu yaklaşımı yeniden değerlendiririz.
***
29 Ocak 2022 günü salgın verileri şöyle :

94,783 yeni kovit hastası tanısı kondu ve 174 insanımız bu hastalıktan öldü; 29 Ocak 2022 günü. Yeni hasta sayısı, salgının Türkiye’de de başladığının ilan edildiği 11 Mart 2020’den bu yana en yüksek sayı. “İyileşenler” –yeni yönerge ile 7 gün sonunda, PCR testi yapılmadan tüm hastalar “iyileşti” kabul edilerek havuzdan çıkarılıyor olmasına karşın- yeni tanı alanları aşıyor. Halen hasta havuzunda 615,240 hasta var. Olgu ölüm hızımız dünya genelinde %2 ve sabit, Türkiye’de ise düşmekte, %0,8! Tanrı Türk’ü kayırıyor olmalı ya da güncel terimlerle “pozitif ayrımcılık uyguluyor” ne hikmet ise?! Kritik durumda olan hasta sayısı da 1128 olarak sabit!?

Günlük ölüm sayısı (174!) ve toplam ölümler (87,045), “resmi” verilerle belki de gerçeğin 1/10’u olsa bile, yabana atılacak gibi değil!? Ama Bakan. Koca, nedense, hiç kimsenin yapamadığını yaparak çok iyimser ve çok emin konuşmakta!? Oysa Dünyada böylesine net beklentiler yok. Pek çok ülke yeni kısıtlar getirmekte, HonKong’ta okullar kapatılmakta, Yeni Zelanda’nın genç, kadın başbakanı düğününü ertelemekte, zorunlu aşı uygulamaları başlamakta, Jamaica’da, Çin’de 10 milyon nüfuslu bir eyalette tam kapanma var.. DSÖ, Avrupa nüfusunun yarısının 6-8 hafta içinde hastalığa yakalanabileceği uyarısı yapmakta ve Omicron’un alt varyantı BA.2 ortaya çıkmakta 40’ı aşkın ülkede..

  • Salgın süreci gerçekte hala oldukça kritik ve pek ok bilinmezliklerle dolu..

Ne var ki, biz Türkiye’de toplum bağışıklığı oranını bile bilmiyoruz. Kime “tam aşılı” deneceği belirsizleşmiş, günlük tabloda verilen aşılama sayıları anlamsızlaşmıştır. Oysa Bakan Koca, dün de yazdığımız üzere, “Kendi gücümüz TURKOVAC var… ” diye cüretle ekleyebilmekte!?

  • Oysa elde bilimsel anlamda bir yerli aşı yok!
  • TURKOVAC henüz, kesinlikle bilimsel standartlara göre AŞI DEĞİL!

Dehşet vericidir, Sağlık Bakanının özellikle bu son sözleri!

Türkiye’de Halkın sağlığı / yaşam hakkı bu bilim dışı politikalarla tehdit altındadır
ve bu politikaları sürdürmek açıkça suçtur, kezlerce uyardığımız üzere..

ARTI TV konuşmamızı 27 Ocak 2022 Perşembe günü kayda aldılar, bu gün, 30 Ocak 2022 Pazar günü yayınlanacak / YAYINLANDI (https://youtu.be/RicNs3Ga7Xw). 28 Ocak 2022 Cuma günü yaptığımız 2 TV konuşmasında, Sağlık Bakanının dayanaksız rahatlığının tersine,   Salgındaki ürkütücü aşamayı bilimsel kanıtlarla kapsamlı olarak bir kez daha, güncel veriler ve bilimsel bilgiler ışığında açıkladık. Her 2 TV konuşmamızın erişkelerini (linklerini) web sitemizde 2 gün önce paylaştık (KOVİT-19 SALGINI AZGINLAŞARAK SÜRÜYOR, BAKAN KOCA UYUYOR.. | Prof. Dr. Ahmet SALTIK MD, MSc, BSc)

Yine 30 Ocak 2022 Pazar günü (bu gün) akşam saat 20:00’de TELE1‘de Sn. Fatih Ertürk’ün konuğu olacağız. Biz yayına saat 22:00’de bağlanacağız.. / BAĞLANDIK..


Öksüz salgını ve de öksüz Türkiye’yi “sizin” bilgi ve ilginize sunarız.

Sevgi ve saygı ile. 30 Ocak 2022 (03:18, güncelleme :  31.1.22, 00:45)

Prof. Dr. Ahmet SALTIK MD, MSc, BSc
A​tılım Üniv. Tıp Fak. Halk Sağlığı ​AbD
​Sağlık Hukuku Uzmanı, ​Kamu Yönetimi – Siyaset Bilimci (​Mülkiye​)​
www.ahmetsaltik.net        profsaltik@gmail.com
facebook.com/profsaltik    twitter : @profsaltik    

Not : 84 yaşında emekli öğretmen Nebahat Akın’ın ARTI TV konuşmamızı değerlendirmesi:

Sağlık Bakanının Salgınla İlgili Kehanetleri (!?)” hakkında 2 yorum

  1. Nusret Güroğlu

    Hocam merhabalar,

    İnsanlar test oluyor,sadece pozitif veya negatif sonuç bildiriliyor. Kimin hangi varyant olduğu bildirilmiyor. Toplu yayımlamalarda da varyant bulaşıları hakkında bilgi vermiyorlar. Biliyorlar da mı, bilgi vermiyorlar? Yoksa, onlar da mı bilmiyorlar?

    Saygılarımla.

    Cevapla
    1. Ahmet SALTIK Yazar

      Sayın Güroğlu,

      Hangi varyant, anlamak için PCR testi yetmez. PCR+ çıkanlarda virüsü ayırıp RNA’sının dizin incelemesini yapmak gerekir tipleme için. Bu işlem TR’de çok düşük oranlarda yapılıyor. O yüzden yeni ve dolaşan varyantlar geç ve az yakalanabiliyor..

      Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir