HALK TV Programımız – 18 Eylül 2021

Dostlar,

18 Eylül 2021 Cumartesi akşamı saat 20:00’de, 48 dakika boyunca HALK TV‘de idik.
Sn. Fatih ERTÜRK‘ün “Türkiye Nereye?” programına konuk olduk. Bu Program 4-5 saat sürüyor ve hemen hemen her hafta izlenme (rating) birincisi oluyor genellikle açık ara ile.

Bizi haftalardır sürekli konuk alan HALK TV’ye ve başarılı programcı Sn. Fatih Ertürk’e teşekkür ederiz..

Konuşmamızın başlangıç bölümleri için lütfen tıklayınız :

(415) Ahmet Saltık: Koronavirüs sayısındaki artışın tek nedeni okulların açılması değil, önlem alınmıyor – YouTube

(415) Dr. Ahmet Saltık: Her gün 300 insanın ölmesini kanıksayalım istiyorlar – YouTube

(415) Aşı karşıtlığının nedeni ne? Komplo teorilerini kimler üretiyor? Ahmet Saltık anlattı – YouTube

Bu hafta da salgını değerlendirdik. Temel eğitim okulları (yükseköğrenim öncesi) 6 Eylül’de açıldı ve günlük olgu sayılar tırmanmaya başladı. Oysa aşılama da artıyor yavaş da olsa. PCR test sayısı arttı, 6-18 Eylül arasında 279 binden 335 bine. 6 Eylül sonrası işçilere haftada 1, öğretmenlere haftada 2 kez PCR yükümü getirildi. 4 milyon dolayında işçi, 300 bin öğretmen.. aşı olmadı. Zorunlu PCR testi işleseydi test sayısında çok daha fazla artış olmalıydı. Olgu sayısındaki artışın bir bölümü test sayısı artışına bağlı. Ancak aşı olmayanlara PCR testi zorlamasının işlemediği anlaşıldı..

Okulların açılması mutlaka olgu – vaka sayısında artışa yol açacaktır, açmıştır. 20Eylül akşamı verisi önemlidir, 6 Eylül sonrası 14 günlük kuluçka süresi dolmaktadır. Ancak artıştan salt “okulların açılması” değil, gerekli hazırlıkların çok yetersiz yapılması, Epidemiyolojik veriler elvermemesine karşın okulların açılması olmuştur. 12 yaş altında hiç aşı yapılmamıştır. 12-16 yaş arası aşılama görmezden gelinecek düzeydedir. 16-18 yaş arası salt liselerde geçerli ve Bakanlık bu kesimlerde aaşıla(n)ma oranlarını açıklamalı.

Fransa üç bin sağlık çalışanının işine son verdi Kovit-19 aşısını reddettikleri için.

Aşı reddini de konuştuk..
Fatih Erbakan’ın red gerekçelerinin ne denli bilim dışı olduğunu..
11 Eylül 2021 günü İstanbul / Maltepe’de yapılan aşı reddcilerinin mitingindeki saçma sapan sözleri de.. Örneğin Kovit-19 sağaltımının “smokin fırtınasına” yol açtığını da! Bilindiği gibi doğrusu “sitokin fırtınası”..
DİB Ali Erbaş‘ın yaşamın her alanını fetvaya bağlama pervasızlığını da..

Prof. Erbaş devlet memuru, 657 sayılı yasa kapsamında; açıkça anayasayı çiğniyor. 2, 24 ve 174. maddeler başta olmak üzere. TCY (Türk Ceza Yasası) md. 309’da tanımlı Anayasayı ihlal suçu işliyor (Anayasa suçu diye bir suç yasalarımızda yok!) C. Savcıları TCY md. 309 ve md. 115 çiğnemi (ihlali), 657 sayılı Devlet Memurları Yasası bağlamında görevi kötüye kullanma (md. 257) gerekçeli soruşturma başlatmalıdırlar. Bu amaçla Cumhurbaşkanı’ndan izin almak gerekecektir, istenmelidir. Red durumunda bu idari işlem Danıştay’a götürülmelidir.

  • DİB (Diyanet İşleri Başkanlığı) bir fetva makamı değildir.

Aşılar dahil, yaşamın herhangi bir alanını din kurallarına doğrudan – dolaylı yaslayıcı hiçbir eylem ve işlem yapamaz. Aşılarla ilgili, yüz bin dolayında camide Cuma hutbelerinde okunmak üzere bilimsel olarak hazırlanmış eğitim metinlerini okutabilir, okutmalıdır.

Bunun dışında DİB Erbaş susmalıdır, haddini bilmelidir, haddi bildirilmelidir (RTE tarafından ve hukuksal yolla), yasal sınırlarına çekilmeli, RTE/AKP adına şeriat çığlıkları atmayı derhal sonlandırmalıdır.

Dünyadan, Türkiye’den sayısal vererek salgının ülkemizde yönetilemediğini açıkladık.
Örneğin “kritik durumda” olan Kovit-19’lu hasta sayısının neden ve nasıl günlerdir 633 olarak sabitlenebildiğini (!!!) sorduk..

  • Son hafta içinde Türkiye’de 180.724 olgu tanı aldı ve bu rakamla Ülkemiz dünyada 4. sırada.

Türkiye’nin sayısal verilerinin açıkça tutarsız, çelişkili, yanıltıcı, oynanmış olduğunu açıkladık. Örneğin ölümler resmen 61 bini geçti ama gerçekte 3 katı dolayında DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) uyarılarıyla.
Son haftada 180 bini aşkın olgu artışıyla Dünyada 4. sırada Türkiye. Tam aşılı oranında 19.!
Aktif hasta sayısı “resmen” 450 bin dolayında.. Gerçekte 3-5 katından az değil..
Bulaş zinciri kırılamıyor..
Son verilerle toplum bağışıklığı HALA 1/3’ten çok değil!
Bu oranın hızla etkin aşılama ile %85-90’a erişmesi zorunlu.. 12 yaş altında hala çocuk aşısı yok.
Dolayısıyla geri kalan nüfusta tek 1 kişi bile aşısız kalmamalı.
İktidar daha net ve kararlı tutum almalı aşı karşıtlığı konusunda..
Yasal boşluk yok, Anayasada. 1593 s. yasanın 57, 64 ve 72. maddeleri de zorunlu aşı için yeterli. Ek olarak, bu yasanın 94. maddesi çok daha net :

  • Madde 94 – Kanuni mühlet zarfında mükerreren aşılandığını vesikalarla ispat edemiyenlerin Devlet, belediye hizmetlerinde veya hususi ve umumi ticaret ve sanayi müesseselerinde, büyük çiftliklerde istihdamı veya mekteplere kabulü memnudur.

Günümüz Türkçesi ile:

  • Yasal süre içinde yinelenen aşılanmasını belgelerle kanıtlayamayanların Devlet, belediye hizmetlerinde veya özel ve genel ticaret ve sanayi kurumlarında, büyük çiftliklerde çalıştırılması ve okullara kabulü yasaktır!

ABD Başkanı J. Biden, nüfusumuzun %25’i aşısız, biz salgınla böyle başedemeyiz.. 

AKP / RTE iktidarı her gün 300’e yakın “resmi” ölüm sayısını kanıksamamızı bekliyor, istiyor! Hayır, buna alışmayacağız, kabullenmeyeceğiz.. gerçek ölümler açıklananın 3 katı! Böyle salgın yönetimi olmaz!

  • Halkın da artık uyanması gerek; çünkü AKP ÖLDÜRÜYOR..

Bilgi ve ilginize sunarız

Sevgi ve saygı ile. 18 Eylül 2021, Ankara

Prof. Dr. Ahmet SALTIK MD, MSc, BSc
Atılım Üniv. Tıp Fak. Halk Sağlığı Anabilim Dalı
Sağlık Hukuku Uzmanı, Siyaset Bilimi – Kamu Yönetimi (Mülkiye)
www.ahmetsaltik.net         profsaltik@gmail.com
facebook.com/profsaltik    twitter : @profsaltik

HALK TV Programımız – 18 Eylül 2021” hakkında bir yorum

  1. Gönül Pınar Atacı

    Baştan sona dek istisnasız her sözcüğü GÜNCEL ve BELGESEL, SOMUT ve NESNEL, İNSAN VE VATAN SEVER, BİLİMSEL, MUHTEŞEM VE MÜKEMMEL teşhisler, saptamalar, irdelemeler, yorumlar, genellemeler, teşhirler, kınamalar, sonuçlar, öngörüler, öneriler. Sözün tam ve tüm anlamıyla DAHİ bilgin sevgili hocamız Prof.SALTIK’a en içten tebrikler ve teşekkürler, selamlar ve sevgiler, saygılar ve en iyi dilekler, yeni başarılar ve utkular. İYİ Kİ VAR. Konuğu olduğu, üstün, özgün ve ünlü gazeteci, yazar, yorumcu, yapımcı ve sunucu sevgili Fatih ERTÜRK’e de aynı dilekler.

    Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir