KRT Programımız – 13 Kasım 2020

KRT Programımız – 13 Kasım 2020

Dostlar,

KRT TV’de akşam haberlerini yılların birikimiyle ustalıkla sunan Sn. Zafer ARAPKİRLİ, bu akşam bizi saat 19:40 dolayında programına konuk aldı. Büyük bir incelikle öncelikle emekli olmamızı kutladı, iyi dileklerini sundu, iltifat etti.. Ardından da COVID-19 salgının eriştiği ürkütücü aşamada sorularını yöneltti.. Sağlık Bakanının yakında maskeden kurtulacağımız muştusunu (!) sorguladı. Biz de “maskeyi atar, muskayı takarız, onu da DİB okur – üfler, hazır eder” dedik.

İkinci olarak AŞI konusu gündemde.. kamuoyu haklı olarak merak ediyor, umuyor..
Epey yol alındı ancak henüz elde güvenilir – etkin bir aşı yok.. Sn. Arapkirli’ye DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) web sitesinde en güncel verilerle yanıt verdik..

– “Not yet!”..
Şaka ile, Sn. Arapkirli’ye, “Lütfen siz çevirir misiniz Türkçemize?” dedik..
Yanıtı, “henüz değil” oldu..
Ardından beklenen COVID aşıları ile ilgili uluslararası süreci kısaca ve hızla özetledik..
Daha epey zaman gerekli.
Çok iyimser 2020 sonlarında, daha iyimser erken 2021 ilkyaz veya 2021 ortaları için umut var.
Ayrıca yine DSÖ web sitesinden en güncel verilerle ciddi lojistik altyapı gerekliliğine değindik. Beklenen aşının -80 santigrat derecede taşınıp saklanması gereğini belirttik.
8 milyara yakın dünya nüfusunun 1/4’ünü aşılamayı düşünsek, bu yaklaşık 2 milyar gibi dev bir rakam.. Bunca doz aşıyı üretmek için de zaman gerek. 2 doz yapılması bekleniyor, 2-4 hafta arayla yinelenmesi gerekecek. Bunlar ciddi, zaman, emek, donanım ve gider gerektiren yönler.

Türkiye’ye kaç doz ve ne zaman düşecek??

Grip aşısı için bile zamanında yeterli bağlantı yapmayan / yapamayan iktidar, büyük olasılıkla daha pahalı ve sınırlı aşıdan ülkemize kaç doz sağlayabilecek??
ABD hükümeti, kedi firması MODERNA’dan aylar önce 100 milyon doz ön siparişle 1,5 milyar Dolar peşin ödeme ile bağlantısını yaptı. 1 doz şimdilik 15 Dolar, 2 doz 30.. Türkiye nüfusunun yarısına 2 doz yapılacak olsa 90 milyon doz gerek.. 90 milyon X 15 Dolar = 1,35 milyar Dolar!

AKP iktidarı, 18 yıldır talan ettiği ekonomide bu parayı nereden bulacak??
Ya çok az getirecek, ya karaborsası oluşacak ya kaçak girecek yurda.. sonuçta varsıllar erişecek, yoksullar gene ölecek..
Dolayısıyla ve özetle, yaklaşık 1 yıl daha sıkıntılıyız.
Bir yandan iktidar akla – bilime dayalı, İNSANIN YAŞAM HAKKINI ÖNCELEYEN önlemler alacak, bir yandan da MASKE – KORUNMA UZAKLIĞI – TEMİZLİK kurallarına daha sıkı uymayı sürdüreceğiz.

16 dakikalık konuşmamızın erişkesi (linki) aşağıda. Yaralı olmasını dileriz.. İzlensin, paylaşılsın ve AKP iktidarı üzerinde demokratik kamuoyu baskısı kurularak gerçekçi politikalara yönelinsin salgın yönetiminde.

Sevgi ve saygı ile. 13 Kasım 2020, Ankara

Prof. Dr. Ahmet SALTIK MD, MSc, BSc
Ankara Üniv. Tıp Fak. Halk Sağlığı Anabilim Dalı
Sağlık Hukuku Uzmanı, Siyaset Bilimi – Kamu Yönetimi (Mülkiye)
www.ahmetsaltik.net         profsaltik@gmail.com
facebook.com/profsaltik     twitter  @profsaltik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir