Burnu açıkta bırakmak, maske takmamakla eş

Bilim insanlarına göre ‘Burnu açıkta bırakmak, maske takmamakla eş

Bilim insanları, Covid-19’a karşı maske takarken burnun açıkta bırakılmasının, hiç maske takmamaya eş olduğu uyarısında bulundu. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yetkilileri de maskenin ağız, burun ve çeneyi kapayacak biçimde takılması ve yanlarda boşluk kalmaması gerektiğini söylüyor.

BBC Türkçe  30 Eylül 2020
(AS: Bizim katkımız yazının altındadır..)

Maske takarken burnunu açıkta bırakmış bir kişi

Bilim insanları, Covid-19’a karşı maske takarken burnun açıkta bırakılmasının, hiç maske takmamaya eş olduğu uyarısında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yetkilileri de maskenin ağız, burun ve çeneyi kapayacak şekilde takılması ve yanlarda boşluk olmaması gerektiğini söylüyor.

WHO yetkilileri ayrıca takıldıktan sonra maskeye dokunulmamasını, çıkarılırken de ellerin yıkanmasını tavsiye ediyor.

‘HİÇBİR YARARI OLMAZ’

Kanada’da Toronto Ryerson Üniversitesi’nden epidemiyolojist Prof. Tim Sly, Covid-19 salgınıyla mücadelede maske takmanın büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

Prof. Tim Sly, “Ancak gerektiği gibi takılmalı. Yoksa hiçbir faydası olmaz. Bir anlamda yasak savmak için takılmış olur” dedi.

Toronto Üniversitesi’nden enfeksiyon kontrol uzmanı epidemiyolojist Colin Furness da burnun açıkta bırakılması eğiliminin yaygınlaştığına dikkat çekerek,

  • Burnu açıkta bırakmakla maske takmamak arasında fark yok” diye konuştu.

Uzmanlar, maskelerin konuşurken çıkarılmaması ve boyunda ya da kulağa asılmaması gerektiğine de dikkat çekiyor.

Virüs, ağız ve burundan çıkan çok küçük damlacıkların ağız ve burundan solunmasıyla bulaşıyor.

‘MASKE, 2-3 KAT DAHA ÇOK KORUMA SAĞLIYOR’

Prof. Sly, “Araştırmalar, maske takmanın virüse karşı 2-3 kat daha çok koruma sağladığına ve hastalık taşıyan kişinin virüsü yaymasının önlenmesinde çok daha etkili olduğuna işaret ediyor.” dedi.

Geçen hafta ABD’de California Üniversitesi’nin sonuçlarını yayımladığı bir araştırma, maske takmanın Covid-19 enfeksiyonun daha hafif geçirilmesini sağlayabileceğini ortaya koymuştu.
=============================
Dostlar,

Halkın yeni koronavirüs’e karşı kullanması gereken maskelerin de kuşkusuz standartları var. Bu en az (asgari) standartlara uyulmazsa, maskeden beklenen yarar sağlanamaz. Sağlık, Sanayi ve Ticaret Bakanlıkları TSE (Türk Standartları Enstitüsü) ile birlikte çalışarak en az (asgari, minimum) normları koymalı ve bunlara uyarsız üretime izin verilmemeli, piyasa denetimi etkinlikle sürdürülmelidir.

İnsanlar yanılsamalı bir güven içinde bırakılmamalıdır.

Üstelik salgın denetiminde son derece gerekli bir önlem olduğu açıktır.

Gerekirse kamusal akçalı destek (sübvansiyon) sağlanmalıdır.

Yoksul, geliri yetersiz insanlara ücretsiz maske desteği sosyal devletin ve salgın yönetiminin gerekleridir.

Ayrıca; maske teli buruna iyice oturtularak aşağı düşmesi ve üstten hava alması engellenmelidir. Özellikle, maske aşağı düştüğünde burun ucuna gelen yerden 2 parmakla tutulup yukarı kaldırılması son derece sakıncalıdır, çünkü en yoğun viral kirlenme tam da o bölgede olmaktadır. Oraya dokunan 2 parmak yoğun biçimde viral kirlilik yüklenmekte ve çevreye, nesnelere, başka insanlara aktarılabilmektedir.

Sevgi ve saygı ile. 01 Ekim 2020, Ankara

Prof. Dr. Ahmet SALTIK MD, MSc, BSc
Ankara Üniv. Tıp Fak. Halk Sağlığı Anabilim Dalı
Sağlık Hukuku Bilim Uzmanı,
Kamu Yönetimi Siyaset Bilimi (Mülkiye)

www.ahmetsaltik.net    profsaltik@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir