Suriye’de ateşkes kararı . Syria ceasefire resolution approved by UN Security Council

Suriye'de ateşkes kararı

Suriye’de ateşkes kararı

BM Güvenlik Konseyi, Suriye’de bir ay ‘insani ateşkes’ kararı aldı

(AS : Bizim katkımız yazının altındadır..)

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyelerinin, oylamanın birçok kez ertelenmesinin ardından bugün Suriye’de en az 30 gün sürecek ‘insani ateşkes’ tasarısını oy birliğiyle kabul ettikleri bildirildi. İsveç ve BMGK şubat ayı dönem başkanı Kuveyt tarafından hazırlanan karar tasarısı Konsey’de oylamaya sunuldu.

BM Güvenlik Konseyi’nde oy birliğiyle kabul edilen tasarı ile Suriye’ye insani yardım ulaştırılabilmesi ve özellikle Doğu Guta’daki durumu ağır hasta ve yaralıların tahliyesi için en az bir ay insani ateşkes kararı alındı. BMGK’nin İsveç ve Kuveyt tarafından sunulan ve insani yardımların yapılması için 30 günlük ateşkes ilan edilmesini öngören karar tasarısına dair üç kez ertelenen oylamanın ardından oylama ile ilgili açıklamalarda bulunan Kuveyt’in BM Daimi Temsilcisi Mansour Al-Otaibi, “15 evet oyu çıktı. Böylelikle tasarı oy birliğiyle kabul edilmiş oldu” diye konuştu.

‘GÜVENLİ, ENGELSİZ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR’ İNSANİ YARDIM

Kararda, Suriye genelinde insani yardımların ‘güvenli, engelsiz ve sürdürülebilir’ bir şekilde ulaştırılabilmesi ve ‘durumu ağır hasta ve yaralıların’ tahliye edilebilmesi için tüm taraflardan ‘gecikmeden’ çatışmaları en az 30 gün durdurmaları talep edildi.

‘KEFRAYA VE FUA’DA DA KUŞATMA KALDIRILSIN’ TALEBİ

Kararda ayrıca özellikle insani durumun ‘alarm verdiği’ Doğu Guta’da da dahil Yarmuk, Fua ve Kefraya’da kuşatmanın kaldırılması talebinde bulunuldu.
(https://www.aydinlik.com.tr/suriye-de-ateskes-karari-dunya-subat-2018-2; 24.02.18; 22:23)
======================================

Syria ceasefire resolution approved by UN Security Council, with Russian support

http://mobile.abc.net.au/news/2018-02-25/syria-ceasefire-resolution-approved-by-un-security-counci/9482306?pfm=sm
A man walks on rubble at a damaged site after an airstrike in the besieged town of Douma, Syria.
PHOTO

The vote came as warplanes pounded eastern Ghouta.

REUTERS: BASSAM KHABIEH

The United Nations Security Council unanimously approved a resolution demanding a 30-day ceasefire across Syria “without delay” to deliver humanitarian aid to millions and evacuate the critically ill and wounded.

The vote was delayed for two days to try to get support from Russia, which said repeatedly that an immediate ceasefire was unrealistic.

The Syrian Observatory for Human Rights said warplanes struck eastern Ghouta just minutes after the UN Security Council adopted a resolution demanding the ceasefire.

The jets hit the town of Shifouniyeh in the rebel enclave, said the Britain-based monitoring group and two residents of the besieged suburbs near Damascus.

Sponsors Kuwait and Sweden amended the resolution in a last-minute attempt to satisfy Russia, dropping a demand that the ceasefire take effect in 72 hours.

The effort worked, though United States Ambassador Nikki Haley was sharply critical of Russia for delaying the vote, saying it cost lives.

There is no set time for the ceasefire to take effect, but the resolution demands that it be followed immediately by access for humanitarian convoys and medical teams to evacuate the critically ill and wounded.

The resolution states that 5.6 million people in 1,244 communities are in “acute need“, including 2.9 million in hard to reach and besieged locations.

Sweden’s UN Ambassador Olof Skoog told the council just before the vote that “the UN convoys and evacuation teams are ready to go”.

Media player: “Space” to play, “M” to mute, “left” and “right” to seek.

VIDEO 

Ghouta residents

ABC NEWS

Sweden, Kuwait and many other countries have been pressing for immediate UN action as deaths mount in a Syrian bombing campaign in the rebel-held suburbs of Damascus known as eastern Ghouta.

The vote came as warplanes pounded eastern Ghouta, the last rebel enclave near Syria’s capital, for a seventh straight day.

The resolution calls for all parties to immediately lift the sieges of populated areas including eastern Ghouta, Yarmouk, Foua and Kefraya.

The Security Council authorised one exemption from the cease-fire.

It said attacks directed at extremists from the Islamic State group and all al-Qaida affiliates including the Nusra Front would be allowed to continue.

The United Nations said nearly 400,000 people live in eastern Ghouta, a pocket of satellite towns and farms under government siege since 2013, without enough food or medicine.

The local opposition council said it was setting up emergency volunteer teams in several districts to reinforce shelters with sandbags and try to link them through tunnels.

“Every day we say God willing tomorrow will be better … today, the main sight in the Ghouta is limbs, blood,” said Siraj Mahmoud, a civil defence spokesman in the suburbs.

There is no need to dig graves, we will be buried under our houses.”

AP/Reuters POSTED 47 MINUTES AGO
===========================================================
Dostlar,

Bu haber, şu dizeleri yazdığımız sırada ne yazık ki Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı web sitelerinde yer almıyor.. Biz kaynağından bulduk ve yaklaşık 45 dakika önce yayınlanmış haberi paylaşıyoruz..

AFRİN operasyonu (Zeytindalı Harekatı) da elbette bu ateşkes kararı kapsamındadır.

BM Güvenlik Konseyi kararı, 15 üyenin oybirliği ile alınmıştır. Bu sevindiricidir. Kararın alınmasında Rusya’nın çabasına dikkat çekilmektedir.. Öneri Kuveyt ve İsveç’indir.

Türkiye açısından ciddi sorunlar yaratmamasını / yaratmayacağını umarız bu ateşkes emrinin.
Karar, nazik askeri durumları gözeterek ateşkesin “gecikmeden” gerçekleşmesini istemektedir.

Savaş hukuku kapsamında Cenevre Sözleşmeleri doğrultusunda İNSANCIL HUKUK açısından yarar görüyoruz bu kararda. Çok ağır ve uzun süreli insani dramlar yaşanmaktadır bölgede. Hiç olmazsa bir bölüm yaralar sarılsın bu 30 gün içinde..

Doğu Guta ateşler içindedir. Suriye yönetimi orada meşru savunma yapmaktadır bizim Afrin operasyonu gibi. Ancak bilinen çevreler, bu meşru savunmayı Esad Suriye’sinin katliamı gibi sunmayı ne yazık ki utanmadan sürdürüyor.. İğrenç bir algı operasyonu ısrarla sürdürülüyor…

Sonra da hızla, tüm Suriye’de BARIŞ!

Sevgi ve saygı ile. 24 Şubat 2018, Ankara

Dr. Ahmet SALTIK
Ankara Üniv. Tıp Fak. – Mülkiyeliler Birliği Üyesi
www.ahmetsaltik.net     profsaltik@gmail.com

Suriye’de ateşkes kararı . Syria ceasefire resolution approved by UN Security Council” hakkında bir yorum

  1. Geri izleme: Bayrağımız sonsuza dek özgürce dalgalansın.. – Prof. Dr. Ahmet SALTIK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir