Rauf Denktaş’ı anarken

Rauf Denktaş’ı anarken

Onur Öymen

Kıbrıs’lı Türklerin lideri, büyük devlet adamı Rauf Denktaş‘ı ölümünün 6. yılında saygı ve özlemle anıyoruz.

Denktaş Türklerin özgürlüğü için savaş veren bir kahramandı. Kıbrıs davasını dünyanın en büyük devletlerinin baskılarına direnerek başarıyla savunan bir diplomattı. Denktaş aynı zamanda demokrasiye ve özgürlüklere gönül veren bir siyasetçiydi.

Daha 1958 yılında, Kıbrıs Devleti kurulmadan önce Denktaş, Türk Federasyonunu Başkanı olarak Türkiye’deki basın özgürlüğü kısıtlamalarına karşı Başbakan Menderes’e bir mektup göndermişti.

Denktaş, Kıbrıs’ta düzenlenen basınla ilgili bir toplantıda bu mektupla ilgili anılarını anlatmış ve şunları söylemişti:

“O günlerde benim Menderes’le bir irtibatım yok ama dayanamadım kendisine bir mektup yazdım. Dedim ki ‘efendim bizde, yani İngiliz kolonisinde basın eğer birine hakaret etmişse bu bir sivil davadır, zem ve kadih denilen, şahsiyete girme davasıdır, bu tazminatla hallolunur, kimse hapse atılmaz. İngiltere’de ve dünyanın birçok yerinde böyledir. Gelen diplomatlar çok acı sözler söylüyorlar Türkiye hakkında, bu bizi üzüyor vs’ diye boyumdan çok büyük laflar ettim. Menderes tabi cevap vermedi, ne yaptı bilemem ama o acı durumu Türkiye’nin yeniden yaşaması bizi ciddi şekilde üzmektedir. Zannedersem bunlar hepimize acı veren şeylerdir ve özellikle böyle bir günde eğer bunları konuşamazsak, o zaman hakikaten hiçbir özgürlük kalmamış demektir. Bunları söyleme ihtiyacı duydum.”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurucu Cumhurbaşkanı olan Rauf Denktaş‘ın liderliğinde KKTC bölgedeki en özgür ve en demokratik devletlerin başında geliyordu. Bu gün de öyledir.

Denktaş’ın bugün şükranla anılmasının nedenlerinden biri de budur.

Saygılar, sevgiler. 14.01.2018
=====================================
Dostlar,

Sayın Öymen’i vefalı davranışı nedeniyle kutlamak gerekiyor.
Saygın ve yiğit savaşım (mücadele) ve dava adamı, özgürlükçü – bağımsızlıkçı onurlu önder Rauf Denktaş’ı biz de saygı ve şükranla anıyoruz. Kendilerinin Cumhurbaşkanlığı döneminde, uğursuz ANNAN Planı haşkoylamasına sunulurken, KKTC’de ADD Genel Başkan Vekili olarak çalışma olanağı bulmuştuk.. Zarafeti, kararlılığı, zekası ve yurtseverliği ölçüsüzdü..

Kıbrıs vatandır ve İngiliz – Yunan oyunlarına asla gelinmemelidir.
2 kesimli – 2 ayrı bölgeli egemen ve eşit 2 devletten başka çözüm kabul edilmemelidir.

Sevgi ve saygı ile. 14 Ocak 2018, Ankara

Dr. Ahmet SALTIK
Ankara Üniv. Tıp Fak. – Mülkiyeliler Birliği Üyesi
www.ahmetsaltik.net     profsaltik@gmail.com

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir