ABD’nin eski başkan adayı Paul: İmparatorluğumuz çöküyor!

ABD'nin eski başkan adayı Paul: İmparatorluğumuz çöküyor!

ABD’nin eski başkan adayı Paul:
İmparatorluğumuz çöküyor!

6.1.2018, https://www.aydinlik.com.tr/abd-nin-eski-baskan-adayi-paul-imparatorlugumuz-cokuyor-turkiye-ocak-2018

(AS : Bizim katkımız yazının altındadır..)

ABD’nin tanınmış Cumhuriyetçilerinden, eski başkan adayı ve eski Teksas Senatörü Ron Paul, ABD’nin ani ve dehşet verici bir sona doğru sürüklendiğini söyledi.

ABD’nin tanınmış Cumhuriyetçilerinden, eski başkan adayı ve eski Teksas Senatörü Ron Paul, Başkan Donald Trump’ın kendisini mali istikrar konusunda başarılı bulmasını eleştirdi. Russia Today (RT) televizyonuna demeç veren Paul,

  • ABD’nin umursanmadan büyüyen borçlarıyla askeri harcamaları, eninde sonunda sistemin çökmesine ve Sovyetler Birliği’nin son günlerindeki gibi yanıp kül olmasına yol açacak” değerlendirmesini yaptı.

TİCARİ ZEKASI KURTARMAYACAK

Trump’ın ticari zekasını ABD yönetimine entegre etmekle övündüğünü, ancak yaklaşmakta olan ekonomik erimeyi dahi engelleyemediğini savunan Paul, “Ben ekonomik açıdan bakıyorum. Bence Sovyet sisteminin çöküşüne ABD’deki askeri yapılanma yol açmadı. Sovyetler, bizim gibi serbest piyasa insanlarının tamamen yaşayamaz bulduğu bir sistemle çalışıyorlardı.” dedi.

BİR İMPARATORLUĞUN SONU

Faşizm, sosyalizm, komünizm, hatta ekonomik Keynescilik’in yaşayabilir sistemler olmadığı ve kaçınılmaz olarak çökeceği, aynı durumun ABD için de geçerli olabileceğini yorumunu yapan Paul, sözlerini şöyle sürdürdü:

  • “Sovyet sisteminde olduğu gibi ani ve dehşet verici sona doğru gidiyoruz. Benzer bir süreç olmayacak zira orada bazı ülkeler Sovyet sisteminden ayrılmıştı. Bizim eyaletlerimiz ayrılmayacak, ancak dünya genelinde imparatorluğumuzu daha fazla finanse edemeyeceğimize samimi olarak inanıyorum. Bize ait olduğunu iddia etmesek de, imparatorluğumuz büyük miktarda para ve nüfuz gerektiriyor ve biz imparatorluğu bir arada tutmak için silahla tehdit edip yaptırımları kullanıyoruz. Artık sona yaklaştığımızı düşünüyorum.”
    =======================================
    Dostlar,

Paul Kennedy “Büyük Güçlerin Yükseliş ve Çöküşleri “ adlı çok başarılı kitabını yayınlayalı yaklaşık 20 yıl oldu. Kimse böylesi bir yıkımın ABD için de geçerli olabileceğine inanmadı. Aradan geçen çeyrek yüzyılda köprülerin altından öylesine çooook sular aktı ki.. Son derece ilginçtir ki, ABD’nin bu çöküşü Küreselleşme = Yeni emperyalist çağda / dönemde yaşanıyor. Oysa tam da tersine gelişmeler izleniyor ve Küreselleşme = ABD İmparatorluğu ciddi ciddi çatırdıyor. Zaten ABD’lilerin bir holding patronu dolar milyarderi Trump’ı tüm agresyonuna ve hiperkatif kişiliğine karşın mali kaygıları öne çıkararak Başkanlığa seçmeleri sonun başlangıcını hızlandırdı.

paul kennedy büyük güçlerin yükseliş ve çöküşleri pdf ile ilgili görsel sonucuİtalyan bilimci Vilfredo Pareto da “Seçkinlerin Yükselişi ve Çöküşü” adlı yapıtında benzer çözümlemeler yapmaktadır P. Kennedy’ye.. Daha doğrusu tersini söylemek gerekir, çünkü zamanda Vilfredo daha önce yazmıştı bu tezini.

Türkiye, dış politikasını uzun erimli bakarak stratejik bir öngörü ile yönlendirmek zorundadır. AKP hükümetlerinde  Başbakanlık yapan Uluslararası İlişkiler Profesörü Ahmet Davutoğlu’nun Stratejik Derinlik adlı oldukça kalın kitabında hemen hemen hiçbir öngörüsünün tutmaması ilginçtir. Bu kitapta Suriye’de ABD tarafından 2011 ilkbaharında başlatılan dehşet bile kestirilememişti.

Elitlerin yükseliş ve çöküşleri * Pareto ile ilgili görsel sonucu

Dış politika asla kişisel değil, kurumsal temelde ve ülkemizin köklü birikimi – deneyimi ışığında yürütülmelidir. Erdoğan’ın Dışişlerinin seçkin bürokratlarını “Monşerler” olarak nitelemesi bağışlanmaz bir gaftır ve ülkemize çok büyük zarar vermiştir. Bu bağlamda AKP iktidarı ABD’nin Suriye’yi parçalama planlarına ne yazık ki maşa olmuş, acı gerçekleri ve kritik tehlikeyi başta Rusya ve İran’ın büyük ve sabırlı çabaları olmak üzere iç muhalefet sayesinde geç de olsa görebilmiştir.

Ortadoğu’nun kanlı coğrafyasında dış politika satrancında en küçük hatanın telafisi olamayabilir. Aman dikkat; özellikle Erdoğan’ın danışmanları… Ellerinden gelen her şeyi yapmalıdırlar Erdoğan’ı büyük (major) dış politika hatalarından alıkoyabilmek için..

Sevgi ve saygı ile. 07 Ocak 2018, Ankara

Dr. Ahmet SALTIK
Ankara Üniv. Tıp Fak. – Mülkiyeliler Birliği Üyesi
www.ahmetsaltik.net     profsaltik@gmail.com

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir