Hekimler Neden İntihar Ediyor?

Hekimler Neden İntihar Ediyor?Hekimler
Neden İntihar Ediyor?

Ankara Tabip Odası,
http://www.ato.org.tr/news/show/261, 31/10/2017

Dün iki meslektaşımızı ve bir tıp öğrencisi arkadaşımızı, kardeşimizi yaşamlarına son vermeye karar verdikleri için yitirdik. Yaşamlarının başlangıç sayılabilecek en güzel yıllarında aramızdan ayrılmayı tercih etmeye iten yaşanmışlıklarını, düşüncelerini, psikolojik durumlarını artık hiç bilemeyeceğiz. Bildiğimiz şudur ki:

Tıp mesleği bir insanın seçebileceği en zor mesleklerden biridir. Eğitim yılları, çalışma koşulları, günler ve geceler boyu tutulan nöbetler, sürekli fiziksel ve psikolojik olarak kötü durumdaki insanlarla hemhâl olmak zorunda kalmak, meslekleri dışında insani ve hak ettikleri koşullarda bir yaşam alanı yaratamıyor oluşları, hekimleri psikolojik ve fiziksel olarak yıpratmaktadır.

Üstelik;
– sağlığın ticarileştirilmesi,
– alınan satılan bir meta haline getirilmeye çalışılması,
– hasta doktor ilişkisinin müşteri satıcı ilişkisine dönüştürülmesi
hekimlere meslek anlayışlarına asla uymayacak şekilde çalışma koşulları dayatmaktadır.

Bir hekimin uzayan mesai ve nöbet saatlerinde, aşırı hasta ve iş yükü altında çalıştırılması, hekim emeğinin alabildiğince sömürülmesi çalıştığı kurumun kâr hanesine yazılmakta bu da hekimlerin her geçen gün artan oranda mobbinge maruz kalmalarına zemin oluşturmaktadır.

İyi değiliz, bir meslektaşımızı bile bozulan psikolojisi nedeni ile yitirme olasılığı söz konusu oldukça, iyi olmayacağız!

Ankara Tabip Odası
Yönetim Kurulu
========================================
Dostlar,

Artık aramızda olmayan, taşamayan, 3 genç meslektaşımızın acısını yüreğimizin / bilincimizin taaa derinliklerinde algılıyoruz…

Halk arasında bir deyim vardır :

  • Sebebe kalmasın!

Biz de aynen öyle söylüyoruz..

Kökü dışarıda, Türkiye’de iktidarın taşeron olarak sadakatle ve gaddarlıkla 14,5 yıldır uygulayageldiği SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM Programının da payı olduğu düşünülüyor ve bu özekıyımlarda (intiharlarda)..

Dolayısıyla bu politikalar ve uygulayıcıları tarihte ne yazık ve ne kahredici ki; “katil” olarak da kaydedilecekler korkarız..

  • Sebebe kalmasın!
  • Sebebe kalmasın!
  • Sebebe kalmasın!
    …………………………..

Sevgi, saygı ve derin acı – kaygı ile. 05 Kasım 2017, Ankara

Dr. Ahmet SALTIK
Ankara Üniv. Tıp Fak. – Mülkiyeliler Birliği Üyesi
www.ahmetsaltik.net     profsaltik@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir