Nuriye ve Semih duruşmaya getirilmedi… Mahkemeden tutukluluğun devamı kararı çıktı

Nuriye ve Semih duruşmaya getirilmedi… Mahkemeden tutukluluğun devamı kararı çıktı..

İşlerine geri dönebilmek için 189 gündür açlık grevinde olan Nuriye Gülmen ile Semih Özakça’ın yargılanmasına bugün saat 13:30’ta Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanacaktı. Ancak Ankara İl Jandarma Komutanlığı, mahkemeye gönderdiği yazıda, iki ismin “personel yetersizliği” ve “oluşabilecek sağlık sorunları nedeniyle” duruşmada hazır edilemeyeceğini bildirdi. Savcı Nuriye ve Semih’in tutukluluklarının devamını istedi. Mahkeme tutukluluğun devamı kararı vererek duruşmayı 28 Eylül’e erteledi.

Ankara İl Jandarma Komutan Yardımcısı tarafından mahkemeye gönderilen yazıda, Nuriye Gülmen ve Semih Özçakça’nın duruşmaya neden getirilmeyeceğine yönelik tutanak yer aldı. Tutanakta, açlık grevlerinin 194. günü olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın bilinçlerinin açık olduğu, aşırı kilo kaybı, kas erimesi, işitme kaybı gibi bir takım rahatsızlıkları olduğu, bu nedenle cezaevi kampüsü içerisinde bulunan hastanede tutuldukları anlatıldı. Cezaevi Jandrarma Tabur Komutanlığı’nın 14 Eylül tarihinde Akıncı, 28. Mekanize Tugay Komutanlığı, Selam Tevhid Davalarına baktığı, ayrıca Ankara Adliyesi’nde duruşması olan 150 tutuklunun, Sincan Adliyesi’nde 30 tutuklu ile çeşitli hastanelere sevk edilen 200 tutuklunun sevklerinin yapıldığı ifade edilen yazıda, Gülmen ve Özakça’nın getirilmesi için personelin yetersiz olduğunu öne sürüldü.

Tahliye talebi reddedildi

Mahkeme Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın tahliye talebini ‘kuvvetli suç süphesi, tutukluluğun ölçülü olması ve delillerin henüz toplanmaması’ gerekçesiyle reddetti. Duruşma 28 Eylül’e ertelendi. Bir sonraki duruşma Sincan Cezaevi’ndeki duruşma salonunda görülecek. Sanık Acun Karadağ’a ise 3 avukat sınırı getirildi.

“Ölmeyi göze alan insan neden kaçsın?

[Haber görseli]

[Haber görseli]

Tutanakta, şöyle denildi:

“Bilindiği üzere aşırı sol terör örgütü yandaşlarının provokasyon çıkarmak ve her iki tutuklunun açlık grevi faaliyetine destek ve moral vermek, istismar etmek amacıyla başta ilimiz şehir merkezinde, ülkemizin değişik şehirlerinde ve Sincan Cezaevi Kampüsü nizamiye bölgesinde zaman zaman izinsiz toplantı ve gösteri faaliyetleri icra etmeye çalışmaktadır. Bu duruşma nedeniyle yapılan istihbari çalışmalar neticesinde özellikle DHKP-C terör örgütü yandaşlarının “Semih ve Nuriye’ye uzanan eller kırılacak, 14 Eylül’de Nuriye ve Semih’e özgürlük, 14 Eylül’de Ankara Adliyesi’nde buluşalım” gibi sloganlarla sosyal medya üzerinden örgütlenerek duruşma günü provokasyon çıkarmak amacıyla Sincan Cezaevi Kampüsünden Ankara Adliyesine giden yol güzergahında, Ankara Adliyesi etrafında, duruşma salonu içerisinde ve çevreside ses getirici bir takım provokatif eylemler yapacakları değerlendirilmektedir.

Bu nedenlerle her ne kadar duruşmada hazır edilmesi talep edilen tutuklu sayısının iki kişi olmasına rağmen, yukarıda arz edilen bilgiler kapsamında çok sayıda cezaevi personeli görevlendirilerek emniyet tedbirleri alınması gerekmektedir.

Ayrıca ade geçen tutukluların (194’üncü günde) açlık grevinde olması ve buna bağlı çok ciddi sağlık problemlerinin olması nedeniyle ambulansla sedye ve tekerlekli sandalye ile nakillerinin yapılması gerektiği, Ankara Adliyesi tutuklu ve hükümlü nezarethaneler bölgesinin fiziki koşullarının ve hijyen şartlarının bu duruma müsait olmaması, duruşmanın icra edileceği duruşma salonunun zemit üst katta olması sebebiyle nezarethaneler bölgesinden duruşma salonuna çıkılacak merdivenlerin dik ve dar olması, tutukluların tekerlekli sandalye ve sedye ile çıkarılmasına müsait olmaması nedenleriyle tutukluların duruşma salonuna çıkarılmasında çok ciddi hayati risklerin oluşabileceği değerlendirilmektedir.

Yukarıda icra edileceği arz edilen faaliyetlerin yoğunluğu, bu faaliyetlere görevlendirilecek personel sayısının fazla olması, bu nedenle personel yetersizliği, oluşabilecek sağlık sorunları nedenleriyle tutuklu Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın duruşma gün ve saatinde hazır edilemeyeceğine dair iş bu tutanak tarafımızdan tanzimle imza altına alınmıştır. (13 Eylül 2017-Saat 16:00)

İşte o tutanak:

[Haber görseli]

SAVCI TUTUKLULUKLARININ DEVAMINI İSTEDİ

15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) KHK’si ile mesleklerinden ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ile öğretmen Semih Özakça’nın yargılandığı davanın ilk duruşması Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülmeye başlandı.

 9 Kasım 2016’da “Açığa alındım, işimi geri istiyorum” yazılı pankartla başlayan ve daha sonra açlık grevine dönüşen direniş cezaevinde sürüyor. Açlık grevinin 190’ıncı günü ilk duruşmalarına çıkacak Gülmen ve Özakça’nın davaya hâkim avukatları ise önceki gün yapılan polis operasyonu ile gözaltına alındı. Bunun üzerine, Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak duruşma öncesinde çeşitli avukat grupları davaya katılma kararı alındı.

Davada tutuksuz yargılanan Acun Karadağ’a hakim “Hala çalışıyor musunuz?” sorusunu yöneltti. Karadağ ise “KHK ile ihraç edildim” şeklinde yanıt verdi. Karadağ şunları söyledi: “12 eylül tarihinde avukatlarım saldırıya uğradığı, gözaltına alındığı için ek süre talep ediyorum. 12 Eylül tarihinde avukatlarıma yapılan bu saldırı savunma hakkıma da müdahaledir.”

Karadağ’dan sonra sözü Av. Murat Yılmaz aldı. Yılmaz, “Duruşma salonu önünde adliye önünde saldırıya uğradık. Bu yüzden sinirliyiz. sert olacağız! Davaya 1130 avukat yetki verdi ve 100’ün üzerinde avukatla basına 3 dakikalık açıklama yapacaktık. 3 dakika, 18 meslektaşımızın gözaltına alınmasını anlatacaktık. Ben ve pek çok avukat tekme yedi.” Av. Murat Yılmaz, Nuriye ve Semih için derhâl beraat kararı talebinde bulundu.

Savcı, mütalaasında Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın tutukluluk hâllerinin devamını istedi.

AÇIKLAMA YAPMAK İSTEYEN GRUBA MÜDAHALE

Davayı izlemek üzere Ankara Adliyesi’nde bulunan CHP’li vekiller Sezgin Tanrıkulu, Ali Şeker, Mahmut Tanal ve HDP’li Mithat Sancar ve müdahil avukatlar dışında destek için gelen grubun adliyeye girişine izin verilmedi. Polis, duruşma öncesi Nuriye ve Semih’e destek için açıklama yapmak isteyen gruba müdahale ederek adliye önünden uzaklaştırdı. Adliye önünde sıkı güvenlik önlemi alan polis, kapıda bekleyen grubun adliyeye yaklaşmasına izin vermedi.

27 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Ankara Adliyesi önünde eylem yapan gruba müdahale eden polis 27 kişiyi gözaltına aldı.
Nuriye Gülmen ve Semih Özakça hakkında açılan dava Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince saat 13.30’da başladı. Davayı takip etmek isteyen çok sayıda kişi Ankara Adliyesi önünde toplandı. Bazı CHP’li ve HDP’li milletvekilleri de adliyeye geldi. Adliye önünde geniş güvenlik önlemi alan polis, adliyeye girmek isteyenleri tek tek aradı.

Dava öncesi içlerinde bazı CHP ve HDP’li milletvekillerinin de bulunduğu bir grup basın açıklaması yapmak istedi. Polis, adliye önünde basın açıklaması yapılmasının yasak olduğunu belirtti. Grubun açıklama yapmakta ısrar etmesi üzerine arbede yaşandı. Biber gazı ile eylemcilere müdahale eden polis 27 kişiyi gözaltına aldı.

 Duruşma sırasında avukatlatra müdahale

Duruşma başladığı sırada çevik kuvvet polisi duruşma salonunun önünde bekleyen avukatlara müdahale etti.  Polis avukatları merdivenlerden aşa adeta sürükleyerek indirdi. Polisin müdahalesine duruşma salonundaki avukatlar da tepki gösterdi.

Savcı ‘savunma yapmadılar’ diye Nuriye ve Semih’in tutukluluk hallerinin devamını istedi

Duruşma öğretmen Acun Karadağ’ın savunmasıyla başladı. Karadağ, iki gün önce avukatları gözaltına alındığı için savunma hakkının ihlal edildiğini belirterek, davanın ertelenmesini istedi. Savcı ise verdiği ilk mütalaada, sanıkların tutukluluğunun devamını istedi. Henüz tutuklu sanıklar Gülmen ve Özakça savunma yapabilmiş değil.
(http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/823388/Nuriye_ve_Semih_durusmaya_getirilmedi…_Mahkemeden_tutuklulugun_devami_karari_cikti.html, 15.09.2017)
========================================
Dostlar,

Memlekete hayırlı olsun!
Demek ki 114 gündür hapiste olan bu 2 masum genç insanın eylemleri hakkında henüz kanıtlar tam toplananamış! Burada açık görev ihmalinden öte kasıt var..Dava savcısı dahil, mahkeme ve sanık (gerçekte sanık da değiller; tutulanlar mı demeli!) avukatları HSK’ya suç duyurusunda bulunmalı. Kanıt toplamada kusur Emniyette ise onlar da soruşturulup – koğuşturulmalı.

Dileriz 28 Eylül’deki 2. duruşmaya Semih ve Nuriye sağ / bilinçli kalır ve dava sanıksız kalıp düşmez..

Yüce Türk adaleti son 50 yılın altın çağını yaşadığını dünya aleme kanıtlar.. Hiç bu denli bağımsız – yansız olmadığını da.. (Bu tezleri kimlerin savunduğu kayıtlarda, belleklerde..)

Sevgi, saygı ve ACI ile. 15 Eylül 2017, Datça

Dr. Ahmet SALTIK
Ankara Üniv. Tıp Fak. – Mülkiyeliler Birliği Üyesi
www.ahmetsaltik.net     profsaltik@gmail.com

Nuriye ve Semih duruşmaya getirilmedi… Mahkemeden tutukluluğun devamı kararı çıktı” hakkında bir yorum

  1. Geri izleme: Bayrağımız sonsuza dek özgürce dalgalansın.. – Prof. Dr. Ahmet SALTIK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir