Yunanistan Türk adalarını işgal etti mi?

Yunanistan Türk adalarını işgal etti mi?

Çavuşoğlu o soruya nasıl yanıt verdi??

(AS : Bizim kapsamlı katkılarımız ve sorularımız yazının altındadır..)

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile Yunanistan arasında Ege’de birbirleriyle bağlantılı bir dizi sorun bulunduğunu kaydetti.

CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, Türkiye ile Yunanistan arasında gerilime neden olan adalar konusunu TBMM gündemine taşıdı. Kara, TBMM Başkanlığı’na verdiği önerge ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na

  • “Yunanistan’ın işgali altındaki Muğla’ya bağlı Keçi Adası’nın turistlere açıldığı doğru mudur?
  • Türk Karasularındaki bir adanın Yunan Hükümeti tarafından turistlerin ziyaretine açılmış olması hangi antlaşmaya dayanmaktadır?
  • Hükümetinizin bu işgal ve turizm politikası karşısında attığı atmayı düşündüğü adımlar nelerdir?
  • Yunan Hükümeti’ne herhangi bir nota verilmiş midir?” sorularını yöneltti.Kara ayrıca, Koçbaba ve Ardıççık adalarına Yunanistan tarağından güneş ve rüzgar enerji santrali kurulduğu iddialarının da doğru olup olmadığını öğrenmek istedi.

‘DENİZ SINIRI BULUNMAMASI DA SORUNLAR ARASINDA
YER ALMAKTA’

CHP’li Niyazi Nefi Kara’nın soru önergesini yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile Yunanistan arasında Ege’de birbirleriyle bağlantılı bir dizi sorun bulunduğunu vurgulayarak,

  • “Ege’de bazı adacık ve kayalıkların aidiyeti ve bununla bağlantılı olarak Türkiye ile Yunanistan arasında geçerli bir uluslararası anlaşmayla tespit edilmiş deniz sınırlarının bulunmaması da bu sorunlar arasında.” dedi.

‘ÜLKEMİZ DİYALOG YOLUYLA ÇÖZÜM GETİRİLMESİNİ
ARZU ETMEKTE’

Ege Adalarının aidiyetine ilişkin temel uluslararası belgelerin 1923 Lozan ve 1947 Paris Barış Antlaşmaları olduğunu kaydeden Bakan Çavuşoğlu, bu antlaşmaların adaların egemenliği ve silahsızlandırılmaları ile ilgili ayrıntılı hükümler ihtiva ettiğini kaydetti. “Bu itibarla sorun, Lozan ve Paris Antlaşmalarının ilgili maddelerinin yorumuyla alakalı hukuki bir meseledir.” diyen Çavuşoğlu, önerge yanıtında şu görüşleri dile getirdi:

“Bilindiği gibi, Ege meseleleri Yunanistan ile aramızda mevcut diyalog kanalları çerçevesinde tüm yönleriyle ele alınmaktadır. Ülkemiz bu sorunların tümüne uluslararası hukuk çerçevesinde hakkaniyete uygun ve ülkemizin temel hak ve menfaatleri gözetilerek diyalog yoluyla çözüm getirilmesini arzu etmektedir.

‘GÖRÜŞLERİMİZ HER DÜZEYDE AKTARILMAKTA NOTALAR DA İLETİLMEKTE’

Ege sorunlarının çözümü konusunda izlenen ve bu sorunların ortaya çıktığı ilk andan itibaren benimsenen bu politika herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Ülkemiz bu mesele dahil, tüm Ege sorunlarına ve bunların çözümüne ilişkin görüşleri, Bakanlığımızın 1996 yılından bu yana yaptığı muhtelif açıklamalarla kamuoyumuzda paylaşmış bu çerçevede Yunanistan’ın statüsü tartışmalı coğrafi formasyonlar üzerinden yaratması muhtemel fiili durumları kabul etmeyeceğimizi ve teşebbüs edilmesi halinde bunların hukuki açıdan bir sonuç doğurmayacağı duyurulmuştur. Bu açıklamalara ilaveten, konuya ilişkin görüşlerimiz her düzeyde Yunan makamlarına aktarılmakta ve ayrıca tutumuzu yazılı olarak kayda geçiren Notalar da Bakanlığımca iletilmektedir.” (AYDINLIK web sitesi, 15.8.2017)
=======================
Dostlar

DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU’NA SORUYORUZ…

Ege’de Yunanistan tarafından eylemli olarak (fiilen, de facto) işgal edilen adacık – kayalık sayısı değişik kaynaklarda 150’ye dek vardırılıyor (Em. Kurm. Alb. Ümit Yalım vd.). Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu çocuk kandırırcasına, baştan savma ve özensiz bir yanıtla ciddi soru önergesini adeta geçiştirmektedir. Bu davranış kamuoyuna ve soru önergesi sahibi CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara’ya saygı kusuru olduğu gibi, Anayasa’nın 98. maddesine  aykırıdır; siyasal etiğe de sığmaz.

Sayın Bakana tarih ve kamuoyu önünde biz de aşağıdaki soruları yöneltiyoruz :

  • Genelgeçer sözleri bırakıp, son birkaç yılda işgal edilen 18 adacık (+150 dolayında kayalık) ile ilgili somut ne yapıldı? Verilen notaları açıklar mısınız?
  • Çavuşoğlu ”..sorun hukuki.. ” derken Yunanistan eylemli biçimde (de facto) sorunu çözmüş olmadı mı?
  • Ayrıca Başbakan B. Yıldırım, Haziran 2017’de Yunanistan ziyaretinde bu konuya değindi mi, ne sonuç alındı, değinmedi ise nedeni ne?
  • Basın açıklamasında Yunanistan Başbakanı A. Çipras da Yıldırım da bu soruna hiç değinmedi, unutuldu mu? Gazetecilerden de soru gelmedi, rastlantı mı? 
  • Her 2 Başbakan kamuoyu önünde çok neşeli hatta şen şakrak idi. Niye??
  • Ege’de Türkiye’nin de aidiyeti belirsiz ada-adacık-kayalık.. genel anlamda coğrafi formasyonlardan nasılsa ”hukuki mesele” diyerek işgal ettiği, kullanıma açtığı, nüfus yerleştirdiği ya da silahlandırdığı toprak parçaları var mıdır?
  • Dış politikada ”karşılıklılık – mütekabiliyet” (reciprocality) denen bir kavram – kurum vardı anımsadığımıza göre; bu doğru mudur, gereği yapılmış mıdır??

Sayın Bakan, milletin vekilinin sorularını geçiştirmiş.. Ama biz ”vekil” değil ”asıl” olduğumuza göre, kendisi de bizim millet olarak Dışişlerimizi görmek üzere ”vekil” tayin ettiğimiz kişi-memur olduğuna göre; ”hak ettiğimiz yanıtları özenle, kapsamlı ve belgeli olarak sunmayı; Devlet, demokrasi, hukuk ve de özellikle kişisel yurttaşlık terbiyesi gereği üstüne görev bilecektir umarız??

Hem de şu yalın ama temel çelişkiye düşmeden     :

  • ”.. Ege Adalarının aidiyetine ilişkin temel uluslararası belgelerin 1923 Lozan ve 1947 Paris Barış Antlaşmaları olması.. bu antlaşmaların adaların egemenliği ve silahsızlandırılmaları ile ilgili ayrıntılı hükümler ihtiva ettiği ” dedikten sonra;
  • “Ege’de bazı adacık ve kayalıkların aidiyeti ve bununla bağlantılı olarak Türkiye ile Yunanistan arasında geçerli bir uluslararası anlaşmayla tespit edilmiş deniz sınırlarının bulunmaması…” demeyerek..

Sevgi ve saygı ile. 16 Ağustos 2017, Tekirdağ

Dr. Ahmet SALTIK
Ankara Üniv. Tıp Fak. – Mülkiyeliler Birliği Üyesi
www.ahmetsaltik.net     profsaltik@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir