TBMM Tezkereyi İyi Değerlendirmelidir


TBMM Tezkereyi İyi Değerlendirmelidir

Tansel_Colasan

 

Tansel ÇÖLAŞAN
ADD Genel Başkanı
30.9.13, Ankara

 

 

Cumhuriyetin iç ve dış politikaları, ulusal çıkarlar gözetilerek “yurtta barış dünyada barış” ilkesi üzerine kurulmuş idi. İkinci dünya savaşı sonrasında BATI’ya bağımlı, teslimiyetçi politikalarla ulusal menfaatlerinin yerini BATILI ülkelerin menfaatleri almışsa da, ilk kez bugün Türkiye ulusal menfaatlerin ötesinde, tüm komşularla sorunlu bir dış politika izleme noktasına geldi. 1200 km uzunluğundaki güney sınırımızda Irak merkezi hükümeti yerine Türkiye’ye terör ihraç eden kuzey Irak geçici hükümeti ile dostluğu tercih eden hükümet, komşu Suriye ile de (0) sorundan ABD istekleri doğrultusunda, Suriye’yi cezalandırmak isteyen “gönüllüler” grubuna katılıvermiştir.

Ne var ki, Rusya’nın girişimiyle ABD – Rusya arasında varılan mütabakatla
Suriye’nin elindeki kimyasal silahları BM’in kontrolüne bırakmasına karşılık, “cezalandırılmasından” şimdilik kaydıyla vazgeçilmiş, Suriye’de bu öneriyi kabul etmiş, böylece sınırlarımızdaki büyük tehlike belki de yerini Barışa bırakmak noktasına gelmiştir.

Ne var ki, savaşta ısrarlı olan hükümet, geçtiğimiz günlerde bir Suriye helikopterini
sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle düşürdü. Tam da Suriye’nin ABD ile Rusya’nın önerisi üzerine elindeki kimyasal silahları BM’in kontrolüne bırakmayı kabul etmesinin ertesinde, Paris’te barış yolunu açabilecek bir konferansın yapıldığı gün,
neden böyle bir saldırı yapmış olduğunu anlamak ne kadar zor ise, böyle bir barış ortamı yaratılmışken, Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun deyişi ile, Suriye helikopterinin sınırımızı henüz ihlal etmeden düşürülmesini anlamak da o kadar zor.
Türkiye Suriye’ ye savaş açmak isteyen ülkeler arasında bugün tek başına kalmıştır.1 Ekim’de TBMM açılıyor. 4 Ekim’de hükümetin Meclis’ten, 1 yıl önce olası bir savaşta kullanılmak üzere ucu açık olarak aldığı yetkinin süresi dolacak. Meclis’e çok büyük görev düşüyor, 1 Mart 2003’te hükümete IRAK savaşında istediği yetkiyi vermeyen Meclis, bugünde verecekse, yetkinin kapsamını, sınırını çok iyi değerlendirmeli, hükümetin halkın ve muhalefetin tüm uyarılarına rağmen ısrarla sürdürdüğü savaşçı tutumuna izin vermemelidir.

Bugün Suriye’de yürütülen savaşa karşı dünya kamuoyunun görüşü netleşmiştir;
ne BM genel kurulunda, ne NATO’da, artık bu savaşa devam iradesi yoktur.
Gelinen bu noktada sadece Türkiye savaşçı tutumunu sürdürmektedir. Ancak ne var ki bu politikadan en çok zarar gören ve görecek Ülkede Türkiyedir. Çünkü sadece Türkiye Suriye ile sınır komşusudur. 900 km’lik bu sınır, bugün ÖSO militanlarının yol geçen hanı haline gelmiştir. Sınır güvenliği kalmamıştır. Birleşmiş Milletlerin mülteci olarak görmediği Suriyeli sayısı gün geçtikçe artmakta ve Türkiye ekonomisini zorlamaktadır.
Türkiye halkı, muhalefeti, tüm aklıselim sahibi insanlarıyla bu savaşa karşıdır.
O zaman Meclis, önüne gelecek tezkereyi bu gerçeklik çerçevesinde değerlendirmeli, ulusal menfaatlerimizi göz önüne alarak barışcıl bir dış politikanın önünü açacak, beklenen kararını vermelidir.

Bunu istemek; “yurtta barış dünyada barış” ilkesini dünyaya duyuran bir ülkenin genç kuşaklarının hakkıdır.

Tansel ÇÖLAŞAN
ADD Genel Başkanı
30.9.13, Ankara

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir