Cüzam mücadelesi, hastalığı tehdit olmaktan çıkardı

Cumhuriyet 26.01.2013
Dostlar,

Ocak ayının son haftası Dünya Cüzzamla Savaş Haftası..

1981-82’de, Türkiye’nin en büyük ve ilk Cüzzam Hastanesi’nin başhekimi idik.

İstanbul’da Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi yerleşkesinde küçük bir Cüzzam (Lepra) hastanesi daha açılmıştı. Bir de, Ankara Tıp Fakültesi Cebeci yerleşkesinde Lepra Araştırma ve Uygulama Birimi vardı. Bu son
2 birim halen en alt düzeyde etkinlikteler. Ülkenin en büyük Cüzzam hastanesi ise, Elazığ’da, o da gerilemekte. Hastalığın kökü kazındıkça (eradikasyon) kurumsal kapsite de doğallıkla daralıyor. Eradikasyon ise, gerek tıbbi-sosyal savaşımla gerekse toplumsal yaşam koşullarında iyileşme ile birlikte gidiyor.

  • Ülkemiz Cüzzam savaşının en yakın tanıklarından biriyiz.
    Umarız günü gelince biz de söyleyeceklerimizi aktarma olanağı buluruz.

Yine de, vefa dışına düşmeyi kesin redle, içten emeği geçen herkesi şükranla anmak isteriz.

Sevgi ve saygı ile.
26.1.13, Ankara

Dr. Ahmet Saltık
Elazığ Cüzzam Hastanesi Eski Başhekimi

www.ahmetsaltik.net

====================================

Cüzam mücadelesi, hastalığı günümüzde tehdit olmaktan çıkardı

Türkan Saylan’ın zaferi

Deri ve sinirleri tutan bir enfeksiyon hastalığı olan cüzam (lepra),
Prof. Dr. Türkan Saylan’ın mücadelesi ile günümüzde yok denecek kadar azaldı. Türkiye’de bugüne dek tedavi gören kayıtlı hasta sayısı 2 bin 500 iken, geçen yıl 10 kadar yeni hasta tespit edildi. Uzmanlar, hastalıkta erken tanı, doğru tedavi, eğitim ve rehabilitasyonun önemli olduğunu belirtti.

“Dünya Cüzam Günü” ve 25-31 Ocak tarihlerinde kutlanan “Cüzam Haftası” nedeniyle İstanbul’da çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek.
ÇYDD ve Cüzzamla Savaş Derneği işbirliği ile yarın 10.00-15.00 saatleri arasında Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi’nde 10.00-15.00 saatleri arasında “60. Dünya Cüzam Günü. Merhaba Yaşamak. Türkan Saylan’ın Yaşama Kattıkları” adlı sempozyum düzenlenecek.

Cüzzamla Savaş Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel,
solunum yoluyla bulaştığını anımsatarak, hastalığın ilk belirtilerinin ciltte kızarıklık veya açık renkli lekeler şeklinde kendini gösterdiğini anlattı.
Prof. Yüksel, “Hocamız Prof. Dr. Türkan Saylan ile 1983 yılından 2000’li yıllara kadar bütün Türkiye’deki lepralı hastaların evlerinde ziyarette bulunduk, hastaları ve hasta yakınlarınını muayene ettik, tedavisini planladık.
Günümüzde lepra önemli bir sağlık sorunu olmaktan çıktı.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir