TIP BİLİMİNDE ÖNEMLİ BİR İLK


Dostlar
,

Dünyanın en saygın bilimdergilerinden olan NATURE‘da yaymlanan bir makaleden özeti geçen hafta sonu Cumhuriyet Bilim Teknik’te okuduk. Aşağıda paylaşıyoruz.

Geleceğin tıbbı daha şimdiden moleküler temelli olmaya başladı. İnsan kalıtım materyaline hücre içi düzeyde müdahale, bir tür genetik sağaltım (gen terapisi,
genetik tedavi) ya da genetik cerrahi sayılabilir.

Elde artık cerrahın neşteri yok.. İşlemler mikroskop atında mikro düzeyde yapılmkta.
Tıbbiyenin daha 1. sınıfında Hacettepe Tıpta, rahmetli Prof. Dr. Nusret H. FİŞEK hocamız bu olası gelişmelere işaret etmişti. Özde söylediği, GELECEĞİN TIBBININ  KORUYUCU HEKİMLİK TEMELLİ OLACAĞI idi.

Bu öngörü gerçekleşiyor.. Nusret Hocanın pek çok kestirimi gibi.

Yaşamda en gerçek yol göstericinin yine akıl ve bilim olduğunu apaçık görüyor ve yaşıyoruz; büyük Atatürk’ün 80 yıl önce vurguladığı üzere..

Türkiye rotasını bilimsel akılcılığa çevirmeli..
Dinsel takıntıları aşmak zorundayız..

Sevgi ve saygı ile.
16.11.12, Ankara

Dr.Ahmet Saltık
www.ahmetsaltik.net

====================================================

TIP BİLİMİNDE ÖNEMLİ BİR İLK..

Bilim insanları ilk kez insana ait bir yumurta hücresindeki mitokondriyal kalıtımının tümünü değiştirdi. Bunun yerine çekirdeği alınan hücre kılıfına bir başka insanın hücre çekirdeği yerleştirildi. Bu yöntemle mitokondrilerde bulunan hastalık riski taşıyan genler yerine sağlıklıları konabiliyor. Bu şekilde kalıtsal hastalıkların anneden bebeğe geçmesi önlenebilecek diyor Amerikalılar (Nature).

Araştırmacılar genetik değişimden geçirilen bazı yumurta hücrelerini dölleyerek
erken embriyo evresine kadar gelişmelerini sağladı. Bu embriyolar anne babalarının kromozomlarını taşımalarına rağmen yabancı yumurta hücresi zarının mitokondriyal genlerine sahip oldu. Bu gen terapisinin insanda da mümkün olduğunu ilk kez gösterdik diyor bilim insanları.

İnsan embriyolarını erken çok hücreli evreden daha fazla geliştirmeye iznimiz yoktu ama sonuç, bu yöntemin mitokondriyal hastalıklarının çocuğa geçmesine önleyecek bir yöntem olabilir diyor Shoukhrat Mitalipov (Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi).
2009 yılında hücre çekirdeği transferi uygulanan Rhesus maymunları sağlıklı olarak dünyaya gelmiş ve o zamandan bu yana da normal bir gelişim göstermişler. Kalıtımımızın büyük bir kısmı hücre çekirdeğinde yer alır ve anne babadan çocuğa geçer. Sperma, hücre çekirdeğini sadece dölleme sırasında aktardığı için,
her insandaki mitokondri annenin yumurta hücresinin hücre plazmasına aittir.

Çekirdek DNA’sındakine benzer bir şekilde mitokondriyal DNA’da da bozukluklar ve hastalıklı değişimler ortaya çıkabilmektedir. Bu tür mitokondriyal mutasyonlar nedeniyle çocukta sağırlık, diyabet tip 1, kalp hastalıkları ve nörolojik bozukluklar gibi ağır hastalıklar ortaya çıkabiliyor. Kestirimlere göre beş bin ile on bin çocuktan biri mitokondriyal kalıtım hastalığıyla dünyaya gelmekte. Bu sayı yalnızca ABD’de yılda dört bini buluyor. Bu hastalıkların tedavisi ise halen bulunmuyor, bu yüzden hastalık yapıcı mutasyonların çocuğa geçmesini önleyecek bir terapi üzerinde çalışılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir