Muazzez İlmiye Çığ’dan : CHP Genel Başkanı Kemal KIlıçdaroğlu’na Açık Mektup / Open Letter to CHP-RPP Leader Kemal Kilicdaroglu by Muazzez Ilmiye Cıg

Türkiye’nin ilk Sümerologu, 100’e yaklaşan yaşına karşın zihinsel olarak etkin, hatta sokak eylemlerinde yürüyüşlere katılan benzeri zor bulunur bir Aydınlanmacı..

Kemal Kılıçdaroğlu’na açık mektup

Sayın Kemal Kılıçdaroğlu
CHP Genel Başkanı
Ankara

Pek Sayın Başkanımız,

Ankara’ya geldiğimde bana gösterdiğiniz yakın ilgiye son derece memnun olmuştum, müteşekkirim. Siz Başkanlığa çıktıktan beri sizi büyük bir ilgi ile izliyorum.
Gayet huzurlu, tam bir Beyefendi duruşunuz, sorulara verdiğiniz son derece rahat yanıtlar gerçek bir siyasetçi olduğunuzun kanıtı. Ancak ne yazık ki, CHP ilk zamanki ilkelerini yitirerek sizin elinize geldi. Onları eski durumuna getirmek kolay değil. Zaten Atatürk zamanında bile üyelerin bir kısmı 6 Ok’u tam anlamış değillerdi.

Özellikle laikliği.

Anlaşıldığına göre size danışmanlık yapanlar da doğru dürüst bilgili değil,
çünkü size sorulan soruların yanıtlarında bazı uyumsuzluklar gördüm. örneğin:

1-Türkiye’de laiklik tehdit altında değildir, diyorsunuz.

Halbuki gerçek Atatürk yolunu izleyenlerin en büyük korkusu laikliğin kaldırılması.
Gerek Başbakan, gerek Cumhurbaşkanı TV lerde “laiklik dinsizliktir” dediklerini
ben kulağımla duydum. İkisinin eşlerinin giydikleri kıyafetlerle Türkiye Cumhuriyeti kadınlarını temsil etmesi, kendilerinin İslam, ülkelerinin de bir İslam ülkesi olduğunu anlatmak içindir.

Halbuki Anayasamızda devletimiz bir din devleti değildir. Din kıyafeti ile devlet kurumlarında çalışılmaz, okunamaz. kimse kimsenin inancına karışamaz, devlet idaresine din giremez. Şimdi bunların hepsi yapılıyor. Başbakan dindar ve kindar gençlik yetiştireceğiz, diye bağırıyor. kindarlık kime, dindar olmayana. yani abdest alıp namaz kılmayana. Ne yazık ki şimdi kızlar okullara başları bağlı kabul ediliyor.
Buna da ne yazık ki, önce siz yol verdiniz. Halbuki 1989’da Danıştay kararıyla önlenmişti. Bu laikliğin tam karşısı. Yarın öbür gün bütün kadınlar örtünecek,
okumaktan alıkonacak.

2-Yargıda cemaat kadrosu var diyemem, diyorsunuz.

Hanefi Avcı’nın kitabını okumadınız herhalde ve daha başka yazarların kitaplarını.
Bunlar belgelerle gösteriyor nerelerin Cemaat adamlarının elinde olduğunu.
Doğruyu yazanlar hapse sokuluyor.

3-Dersim katliamından CHP sorumludur.

Bunu nasıl söyleyebilir siniz? Bunu şöyle karşılayabilirdiniz. Neden Türkiye hudutları içinde PKK’yı bombalıyorsunuz? Oralarda Türkler Türk köyleri de var. Dersim işi de
devlet işi idi. Devlete karşı gelenler suçuna göre cezalandırılır.

4- Sabahattin Ali’yi öldüren bulunmadı ki, neden CHP üstleniyor onu?

5-27 Mayıs, 28 Şubat’ın hesaplaşılması gerekmiş!!

Pes doğrusu! Atatürk devlet idaresinin demokrasiden uzaklaşmamasını, başka bir milletin işlerimize karışmasının ve irticaın hortlamasının önlenmesi görevini askerlere vermişti.
Onlar da gereğini yapmaya çalıştılar. Ama yaranamadılar. Çünkü kurdukları sivil meclisler yine örümcek kafalı, siyasetten anlamayan ve cebini doldurma peşinde koşanlardan oluşuyordu. Atatürk askerlere bu görevi verdiği zaman henüz halkımız demokrasi bilincine varmış değildi. Halk bilinçlenmeye başlayınca tepkilerini göstererek siyasetçilerin devrimimize karşı davranışlarına “dur diyeceklerdi”, ama ne yazık ki, halkımız bu derece bilinçlenemedi. Ülkeyi idare edenler de oy avcılığı için dini araç yaparak halkımızı gerilere götürmeye kalktılar.

6- Siz AKP ile uzlaşarak ülkeye huzur gelsin, düşüncesindesiniz galiba.

Süleyman Demirel de hep uzlaşarak olayları çözmeye kalktı ve bugünü hazırladı.
Aynı Sultan Abdülhamit gibi. O da Osmanlı devletinin sonunu hazırladı.
Yabancı bir ülkenin emriyle yatıp kalkan, memleketi bölme peşinde olan. terör örgütü ile
bir masaya oturan, diğer taraftan terör örgütünü canları pahasına yok etmeye çalışan değerli kumandanlarımızı terör örgütü kurdular yalanıyla yıllarca hapiste çürüten, anayasamızı kendi emellerine göre değiştirmek isteyen bir hükümet ile nasıl anlaşabilirsiniz? Bu gidişle ülkenin sonu iç savaşa dönecek. Suriye’den sonra bizi
bu halde bırakacaklar mı sanıyorsunuz?

Sayın Kılıçdaroğlu,

Siz başa geçince liler büyük bir umuda kapıldı. Gün geçtikçe CHP’nin yolundan ayrılmanız ise herkesi hayal kırıklığına sokmaya başladı. Umudumuz sizdiniz. Bu yüzden üzüntümüz çok. Ülke tepetaklak gidiyor. Terör şehirlerin içinde. Memleketi idare edenlerin yaptıkları korkunç hatalar karşısında yüzleri kızarmadığı, işlerinden atılmadığı gibi sırtları okşanıyor.

Her türlü ahlaksızlık aldı yürüdü.

Bu nasıl DİN, İMAN, bu nasıl VİCDAN? Anlamıyoruz.

Eski CHP’lilerin sözlerine kulak vermeniz dileğiyle, saygılarımı sunarım.

Muazzez İlmiye ÇIĞ
14 Temmuz 2012

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir