Çernobil’in yıldönümünde nükleer yakıt müjdesi

Güncel 28.04.2023, BİRGÜN

Kulağa tuhaf geliyor, değil mi? Dünya tarihinin gördüğü en büyük nükleer kaza olan Çernobil faciasının 37’nci yıl dönümü. Ölen, hastalanan, göç etmek zorunda kalan yüzbinlerce insan oldu, doğaya sayısız zararları hala sürüyor. Bu günlerde Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) inşaatına Rusya’dan gelen “taze” yakıtın müjdesini alıyoruz. Üstelik süreç her yönüyle tartışmalı açıklamalar eşliğinde sürüyor. İnsanlar yıllardır yaşam için, çocukların, doğanın, börtü böceğin geleceği için mücadele ediyor. Onları susturmak için Rusların yapıp işleteceği, yüksek maliyetli ve alım güvenceli projeye yine Rusya’dan gelecek yakıtın haberi “Türkiye’nin enerji bağımsızlığına büyük katkı sağlayacak proje” olarak duyuruluyor. İnsan aklıyla alay ediliyor. Bu yatırımın enerjide dışa bağımlılığı azaltacak ne yanı var? Daha geçen yıl proje inşaatında Rusya’nın aldığı karar nedeniyle iki ülke arasında ciddi ihtilaf (anlaşmazlık) yaşandığını unutmayalım.

Peki, böylesi bir dönemde, Rus şirketin sorumluları birinci reaktördeki inşaat çalışmalarının 2023 yılı üçüncü çeyreğinde tamamlanabileceğini, ondan sonra0 ekipmanı (donanımı) ve yakıtı reaktörde test edebileceklerini söyledikleri halde, bu acele niye?

  • Belli ki Akkuyu NGS de seçim öncesi, Karadeniz doğal gazı, TOGG
    gibi bir propaganda aracına dönüşmüş durumda.

NÜKLEERE İNAT YAŞASIN HAYAT

Projenin maliyeti, Rus şirkete sağlanan imtiyazlar (ayrıcalıklar) yıllardır tartışılıyor. Kamuoyunu rahatlatan hiçbir gelişme olmadı. Nükleer enerji ile ilgili sorunlar, elektrik enerjisi üretimindeki payının dünyada azalması, çözülemeyen atık sorunu ısrarla göz ardı ediliyor. Türkiye’nin cennet bir köşesinin, Akkuyu’nun ne duruma geldiğini en iyi Mersinliler biliyor. Anadolu Ajansı’nın haberine göre; bugüne dek 140 bin ton inşaat demirinin kullanıldığı ve 1,3 milyon metreküp betonun döküldüğü santralin yapımında 1300’den çok iş makinesi görev yapıyor. Güzelim koyun tümden betonla kaplanmış olduğu görülüyor. Sinop’ta da NGS ısrarı sürüyor.

Nükleer Karşıtı Platform (NKP) tüm bunlardaki sıkıntılara değinerek nükleer sevdasından vazgeçilmesi gerektiğini anlatıyor. Akkuyu NGS’nin “Yap, İşlet, Sahip ol” modeliyle dünyada benzersiz olduğunu ifade ediyor. Gelinen noktada bile projenin iptali ile atık yakıt çubuklarının ve çalışma süresinin bitiminde santralin bertarafından, ekosisteme, canlılara, insan sağlığına, tarıma, balıkçılığa verilecek zararlardan kurtulacağımızı vurguluyor. Böylece projenin iptalinden doğacak ekonomik yitik ile karşılaştırılamayacak ölçüde kârlı çıkacağımızı anlatıyor. Önceki gün İstanbul, Mersin ve Sinop’tan tekrar seslendiler,

Nükleer felaket yaşamı durdurmadan sen onu durdur!” dediler.

DÜNYA HEKİMLERİ NÜKLEERE KARŞI TOPLANIYOR

Bu günlerde Nükleer Savaşı Önlemek İçin Hekimler Örgütü (IPPNW) Kenya’nın Mombasa kentinde 23’üncü Dünya Kongresi’ni yapıyor. Ukrayna Savaşı’nın sıcaklığını koruduğu ve nükleer silah kullanma tehditlerinin havada uçuştuğu bir dönemde yapılan bu toplantı çok önemli. Türkiye’den Nükleer Tehlikeye Karşı Barış ve Çevre İçin Sağlıkçılar Derneği’nin (NÜSED) temsilci olduğu toplantılarda ana tema “Silahsızlanma, iklim krizi ve sağlık.” Kimi zaman nükleer silahlanma ile nükleer enerjinin ilgisinin olmadığı, “barışçıl nükleer enerji” gibi kavramların dillendirildiği oluyor, ancak sorunun öyle olmadığı uzmanlarca dile getiriliyor. Bunlar ne yazık ki birbirini besleyen teknolojilere dönüşebiliyor. Kongre’nin başlıkları da zaten bu sıkıntılı ilişkiyi dünyanın gündemine getiriyor: “Nükleer silahlar ve sağlık”, “enerji tercihleri, nükleer santraller ve uranyum madenciliği”, “iklim değişikliği ve sağlık”, “militarizm, gelişme ve sağlık”, “Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması’nın (TPNW) evrensel kabulü.” Kongre’de Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya’nın nükleer silahlanma konusunda geri adım atmalarını ve TPNW’yi imzalamalarını sağlayıcı girişimler de tartışılıyor.

Türkiye pek çok yönüyle kritik bir seçime gidiyor. Hepimizin yaşam hakkımıza ilişkin istemleri yükseltmemizin, gerçek dışı propagandalara itiraz etmemizin zamanıdır. Enkaz altında kalmış bir ülke olarak, bilim insanlarının tüm uyarılarına karşın, sağlam binalar yapıp canlarımızı koruyamamanın, günlerce yaralılarımızı çıkaramamanın, bugün hala yüzbinlerce yurttaşa insanca barınma olanağı sağlayamamanın acısını yaşıyoruz. Bunlar ne denli yaşamsal ise nükleer dahil çevre ve doğa sorunları da o ölçüde yaşamsaldır.

İşte bunun için NKP gibi örgütlerimiz bu ülkenin yüz akıdır. İktidara aday tüm siyasal partilerin dikkate alması gerekiyor. Aksi durumda neler olduğunu zaten görüyor, bilim dışılığın, akıl dışılığın cezasını canlarımızla ödüyoruz.

Çernobil’in yıldönümünde nükleer yakıt müjdesi” hakkında 3 yorum

  1. Gönül Pınar Atacı

    Olağanüstü GÜNCEL, tümüyle SOMUT, derin BİLİMSEL, gerçek YURTSEVER, her sözcüğü ÖNEMLİ, evrensel DEĞERLİ, baştan sona MÜKEMMEL teşhisler, saptamalar, irdelemeler, yorumlar, genellemeler, sonuçlar, teşhirler, kınamalar, öngörüler ve öneriler. Ulusal ve uluslararası ÖNEMİ VE DEĞERİ, masum ve mazlum Ukrayna’ya en haksız ve temelsiz savaş ve tüm bölgeye ve bütün dünyaya yapılan nükleer saldırı tehditleri ve de Türkiye’deki mevcut ve müstakbel fay hatları ve yeni depremler tehlikesi koşullarında daha da artan bu MUHTEŞEM yazıyı her yerli ve yabancı insanın mutlaka okuması ve paylaşması gerek. Ünlü ve duayyen yazarı üstün ve özgün uzman sayın İLHAN’a en yürekten tebrikler, özel teşekkürler, derin saygılar, sonsuz sağlık ve esenlik, huzur ve güven, mut ve kut, başarı ve utku dilekleri.

    Cevapla
  2. Duran Aydoğmuş

    Bütün dünya Japonya’da ve Rusya’daki nükleer tehlikenin yaşandığını bildiği halde bazı ülkeler bu konuda neden ısrar ediyorlar anlamak mümkün değil! Bu tehlike sadece bir gün, bir ay, bir yıl on yılla sınırlı değil; yıllarca sürüyor ve bütün canlılara onulmaz zarar veriyor…
    1986’da Çernobil nükleer santralı patladığında ben İsveç’te idim. Devlet bir bildiri yayınlamıştı : “Ülkemizdeki bütün nükleer santraller en geç 1922 yılına kadar kapatılmış olacak” diye. Zamanımızda Almanya’da aynı yolda.
    Bazı ülkeler bu gerçeğe uymuyorsa siyasetendir. Dünyanın gözde turizm merkezlerinden biri olan Akdeniz sahiline nükleer santral kurulması akılla açıklanabilir mi? Değerli Bilim İnsanı Bayazıt İLHAN çok güzel açıklamış bu yazısıyla. Değerli Prof. Dr. Ahmet SALTIK hocamız da bunu web sitesinde paylaşmış ki, belki biraz bilinçlensin insanlar ve tehlikenin farkında olsunlar diye… Her ikisinin de emeklerine sağlık. Saygılarımla.
    Duran Aydoğmuş 30.04.2023

    Cevapla
  3. Ahmet SALTIK Yazar

    1- Nükleer santraller enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için yapılır.
    Bizde ise yurt içinde dışa bağımlı nükleer santral kuruluyor.
    2- Çağdaş dünya nükleer santrallerden kurtulmaya çalışıyor.
    Bu Tür santrallerin başta nükleer kirlilik ve sağlık olmak üzere toplumsal maliyetleri çok fazla.
    3- Uzun dönemde sürdürülebilir güvenli olarak işletmek büyük riskler taşıyor.
    4- Bu tip ülke içindeki dışa bağımlı ve yüksek riskli kuruluşlar,
    Rusya ile aramız bozulursa bize karşı bir tehdit ve ŞANTAJ aracı da olabilir.

    Prof. Dr. Halil ÇİVİ
    İnönü Üniv. İİBF Eski Dekanı / Ekonomist
    30 Nisan 2023

    Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir