Aramızdan ayrılışının 49. yılında Büyük komutan, büyük diplomat ve büyük devlet adamı, II. Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü’den iki anı:
Lozan’da İsmet Paşa her vesileyle Türkiye’nin egemenlik haklarından söz ediyor, bundan hiçbir koşulda vazgeçmeyeceğimizi vurguluyordu. Lord Curzon bu sözü duymaktan rahatsız olmuştu. Özel bir görüşmede şöyle dedi:
- “İsmet sen bana tıpkı laternayı hatırlatıyorsun. Bizi bıktırıp usandırıncaya kadar hep aynı havayı çalıyorsun. Milli egemenlik, milli egemenlik, milli egemenlik. Bu sözü duymaktan hepimize
gına geldi.”
İnönü, Curzon’un bu yakınmalarına 6 Ocak 1923 tarihindeki resmi toplantıda şöyle yanıt vererek görüşlerini tutanaklara geçirdi:
- “Türk egemenliğinden çok söz etmiş olmamamızdan yakınılmıştır. Burada bağımsızlığının bilincine varmış ve adaletli bir barışa ulaşmak isteyen bir ulusu temsil etmekteyiz; biz Konferansa eşitlik içinde işlem göreceğimiz güvencesiyle geldik; egemenliğimizden sık sık söz etmek durumunda kalmışsak, bize egemenliğimizi çiğneyecek nitelikte yapılmış tekliflerle, buna zorlanmış olmamızdandır; egemen başka hiçbir devlet bu nitelikte tekliflerle karşılaşmamıştır. Türk halkının her şeyden önce, bağımsız başka herhangi bir ulus gibi işlem görmeye hakkı vardır.”
İsmet Paşa anılarında, bir gece Lord Curzon ile yaptığı bir konuşmayı anlatıyor. Curzon’un yanında Amerikan delegesi Chaild da var. Bu görüşmenin 15 Ocak 1923 gecesi olduğu anlaşılıyor. İsmet Paşa’nın anısı şöyle:
“Lord Curzon bana dedi ki: Konferansta bir neticeye varacağız. Ama memnun ayrılmayacağız. Hiçbir işte bizi memnun etmiyorsunuz. Hiçbir dediğimizi makul olduğuna, haklı olduğuna bakmaksızın kabul etmiyorsunuz. Hepsini reddediyorsunuz. En nihayet şu kanaate vardık ki, ne reddetseniz hepsini cebimize atıyoruz. Memleketiniz haraptır. İmar etmeyecek misiniz? Bunun için paraya ihtiyacınız olacaktır. Parayı nereden bulacaksınız? Para bugün dünyada bir bende var bir de yanımdakinde. Unutmayın, ne reddederseniz hepsi cebimdedir. Nereden para bulacaksınız? Fransızlardan mı?”
- Ben, “Evet” dedim. Curzon sözlerine devam etti: “Para kimsede yok. Ancak biz verebiliriz. Memnun olmazsak kimden alacaksınız? Harap bir memleketi nasıl kurtaracaksınız? İhtiyaç sebebiyle yarın para istemek için karşımıza gelip diz çöktüğünüz zaman, bugün reddettiklerinizi cebimizden birer birer çıkartıp size göstereceğiz.”
Lord Curzon’un sözleri bittiği zaman, kendisine dedim ki:
- “Şimdi meseleleri halledelim, para istemek için gelirsem o zaman gösterirsiniz.”
- “Hakikat şudur ki, İkinci Cihan Harbi kapının önünde görününceye kadar mali bakımdan bize kolaylık gösterilmemiştir. Ve Türkiye kendisini kendi alın teri ile tamir ederek İkinci Cihan Harbini idrak etmiştir.
Lord Curzon’un bu sözleri o gün, Konferansın İngilizlerin istediği gibi sonuçlandırılması için İsmet Paşa’nın üzerinde baskı yapmak amacıyla söylenmiş bile olsa uzun vadede İngilizlerin ve diğer büyük devletlerin Türkiye’ye karşı, ileride verecekleri kredileri nasıl siyasal koşullara bağlayabileceklerinin işareti olmuştur. Nitekim İsmet Paşa yıllar sonra yaptığı bir konuşmada, Curzon’un bu sözlerini hiç unutmadığını ve Cumhuriyet kurulduktan sonra devleti idare ederken borç almamaya, devleti kendi kaynaklarımızla kalkındırmaya büyük özen gösterdiğini söylemiştir.
Saygılar, sevgiler..
ULU İNSAN, BÜYÜK KOMUTAN, LOZAN KAHRAMANI İSMET PAŞA’nın sözlerine ve yanıtlarına adanmış bu MUHTEŞEM ve ONUR ve GURUR VEREN BELGELER, BILGILER, ANILAR, SONUÇLAR için çok değerli ve duayyen, ünlü ve üstun diplomat sevgili Onur ÖYMENE’e en yürekten SAYGILAR, SEVGILER, selamlar ve en mutlu ve kutlu bir yeni yıl ve nice yıllar. İYİ Ķİ VAR.
Çok değerli Sayın Büyükelçim(iz)Dr. Onur ÖYMEN, 18 yıllık devamlı dış görevimde çalıştığım 12 Büyükelçilerimizden biridir ve Bonn görevimizde 4 yıl (1990-94) kendileriyle çalışma Onuruna sahip olan memurlardan biriyim.
Alman Federal Parlamentosu’nda Almanca yaptığı konuşmada Almanlara adeta ders vermiş, Atatürk Cumhuriyetinin seçkin diplomatlarından olduğunu Almanlara göstermişti.
Böylece, Atatürk ve İsmet İnönü yolunda olduğunu da Alman parlamenterlerine de göstermişti.
Böyle bir alıntı yapıp yayımladıkları için Değerli Hocamız Prof. Dr. Ahmet Saltık’a ve böyle tarihi bir bilgiyi tekrar ettikleri için Sayın Büyükelçim Dr. Onur ÖYMEN’e derin saygılar sunuyorum… Duran Aydoğmuş 04.01.2023
Sayın Onur ÖYMEN’le dört yıllık diplomatik çalışma arkadaşlığını, içten ve gerçek meslekdaşlığını, dostluğunu ve hayranlığını çok haklı ve temelli bir onur ve gurur duyarak dile getiren özel ve güzel sözler. Sayın Duran AYDOĞMUŞ’a tebrikler, saygılar ve en iyi dilekler.