Bilim Kurulu Ne Yapmak İstiyor?

Uzm.Dr.Mustafa TORUN

Dr. Mustafa TORUN
(Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı, TTB Kurultay Delegesi)

17 Nisan 2021
Bilim Kurulu Ne Yapmak İstiyor? – Haber2021

Ünlü bir türkümüz var.. Türkü sevenler çok iyi bilir. Muhlis Akarsu Ustamızdan alınma, Sivas Kangal türküsü…

EY SEVDİĞİM SANA ŞİKAYETİM VAR
NE SEVDİĞİN BELLİ NE SEVMEDİĞİN
BEN DE BİR İNSANIM BİR CANIM VAR
ZALİMSİN OY HAİNSİN OY NEDEYİM OY

Sevgili dostlar,

Toplumu ilgilendiren her konu -buna şu günlerde yaşadığımız PANDEMİ de dahil- siyasetten soyutlanamaz ve siyasetsiz açıklanamaz.

“Ben siyasete bulaşmam, siyasetle işim olmaz, ben bilim insanıyım yalnızca ‘Bilim Kurulu’ üyesiyim…” deyip, işin içinden ne denli sıyrılabiliriz?

Elbette KORONA ile ilgili alınan kararların perde arkasını bilemeyiz. Yalnızca, alınan kararlar sır gibi saklandığından, kestirim yapabiliriz. İleride bu konunun ayrıntısı yazılıp çizilecektir.

Gelelim konumuza.. Bırakın bağımsız, siyaset ve partiler üstü kurumları; her şey maalesef tek bir otoritenin verdiği kararlarla olmaktadır. Buna ne derseniz deyin!.. Durumu dağdaki çoban bile bilmektedir.

Bu durumu ve yukarıdan alınan kararları onaylamak için kimi meslektaşlarımız, yandaş gazeteciler ile yandaş TV’lere çıkarak yapılan mücadelenin doğruluğunu ve alınan kararların isabetliliğini, yönetimin ne denli doğru bir öngörüye sahip olduğunu ballandıra ballandıra anlatmaktadırlar.. Hatta daha ileriye giderek aşılamada bile önde olduğumuzu belirtmektedirler.. Yazık ki ne yazık!..

Oysa olağanüstü koşullar yaşamaktayız. Aydın ve bilim insanı namusumuzu hiç unutmadan, dar bir çevreye değil, halka hizmet ve halka doğruları açıklamak gibi bir görevimiz vardır. Bu temel olguyu hiç unutmamalıyız.

Bilim tarihi, gelecekte aydın ve bilim insanı sorumluluğumuza değinerek bizden söz etmelidir. Yoksa teslimiyetçiliğimizi ve korkaklığımızı da elbette bir gūn yazanlar olacaktır.

Bilim insanları, bu koşullarda elbette sapmadan, eğilip bükülmeden doğru ile uzlaşarak hareket etmelidir.

Bağımsız gözüken ama bilindiği gibi siyasetin buyruğunda olan bilim kurulumuzdaki (Danışma Kurulu) arkadaşlarımız, meslektaşlarımız maalesef cesur davranmayarak mevcut iktidara, pardon otoriteye teslim olmuşlardır.

Umarım ve dilerim ki bu olumsuz davranışlarından çok geç olmadan, en kısa sürede vazgeçip, halkı doğru bilgilendirerek gerçek bilim insanı sorumluluğuna kavuşurlar..

Gün korkusuz, cesur, özgür ve halkı doğru aydınlatmayı görev olarak önümüze koymuştur. Bundan kaçamayız.

Salgın nedeni ile her gün iki Soma faciası yaşanmaktadır!

Bu ölen insanlardan kim sorumlu olacaktır? Yanlış yapılırsa, bunu yapan dostlarımız da olsa eleştirmemiz onları sevmemizdendir.. Lütfen artık gerçekleri söyleyerek adınızın önünde salt  “Dr.” unvanı kalarak ayrılın…

Sevgili Nusret Fişek hocamızın kemiklerini sızlatmayın!..

OLAĞANÜSTÜ KOŞULLAR YAŞASAK DA, BU DURUM VE KOŞULLAR ELBETTE BİTECEKTİR. ÜLKEMİZDE ER YA DA GEÇ, SONUNDA BİLİMİN AYDINLIĞI KARANLIĞI YENECEKTİR.

Sözümüzü türkümüzü söyleyerek bitirelim. Bu tūrkū anlattıklarımızı ne kadar da güzel ifade ediyor..

ESKİ GÜNLER HAYALİMDEN GİTMİYOR
DÜN DEDİĞİN BUGÜNKÜNÜ TUTMUYOR

Sevgilerimle..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir