Erdoğan mektubu nasıl iade edecek?

Erdoğan mektubu nasıl iade edecek?

Yılmaz Polat
10 Kasım 2019, ABC Gazetesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 13 Kasım’da Washington’a yapacağı ziyaretin iki önemli yanı var. Birincisi, skandal mektubun hangi yolla iade edileceği, ikincisi de güvenlik konusu..

Erdoğan, mektubu Trump’a vereceğini söylediğine göre, iadesi kesinleşmiş görünüyor. Belli ki, görüşme konularının önüne geçecek bir durum söz konusu. Haber değeri çok yüksek. Hem ABD hemde Türk Medyası için. (gerçi havuz medyası başlıkları çoktan hazırlamıştır)

Daha önce diplomaside örneği olmayan ‘skandal’ bir mektup ve iadesiyle karşı karşıyayız. Peki iade nasıl gerçekleşecek? Erdoğan, mektubu görüşmenin yapılacağı Oval Ofis’te elden mi verecek? Yoksa zarf Trump’ın Sekreterine mi bırakılacak?

Bu arada Erdoğan’ın Trump’a ziyaret anısına nasıl bir hediye götürdüğünü bilmiyoruz.
(Erdoğan Başkan Obama’ya iki pamuklu bornoz, ‘A Vision of Global Peace – Küresel barış vizyonu ’ başlıklı kitabını ve Türk lokumu hediye olarak götürdü (2015)

İade sırasında mektubun bir cevabı olacak mı? Olursa sözlü mü, yazılı mı yapılacak?

Ya da mektubun gelişi ABD’nin Ankara Büyükelçiliği yoluyla olduğuna göre, Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği tarafından zarfın üzerine “return” damgası basılıp mı iade edilecek? Gerçekten haber değeri çok yüksek bir ziyaretle karşı karşıyayız. Tabii bu arada Trump’ın ne yapacağını da kestirmek çok zor!

Protesto- güvenlik

ABD medyasının da dikkatini çekecek öteki önemli konu da ‘güvenlikle’ ilgili. Erdoğan’ın 2017 yılında Washington’a yaptığı ziyaret sırasında Türkiye Büyükelçiliği’nin önünde korumalarla göstericiler arasında çıkan ‘arbede’ ABD medyasında günlerce tartışılmış, mahkemeye aksetmişti. Washington’da bir grup protestocu Trump-Erdoğan görüşmesinin yapılacağı gün Beyaz Saray karşısındaki Lafayette Park’ta gösteri yapacak. Washington Polisi’nin gösteriye izin verdiği bildirildi.

D.C. Polis Müdürü Peter Newsham, 2017’deki gibi bir durum olmaması için geniş güvenlik önlemi alacaklarını söyledi. Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığıyla temasta olduklarını bildirdi.

Ziyaretten nasıl bir sonuç çıkar?

Görüşmenin yapılacağı önümüzdeki Çarşamba Trump için önemli bir gün. Kongre’de azil süreciyle ilgili halka açık oturumlar başlayacak. Trump’ın dikkati bir yandan da Kongre’de olacak.

YPG lideri Mazlum Kobani’yi Beyaz Saray’a davet eden Trump, Suriye’deki petrol kuyularını işgal ederek gelirini hibe edeceğini söylediği ‘YPG-PYD’den vazgeçmeyeceklerini kezlerce açıkladı.

Erdoğan, ‘bize verilen sözler tutulmadı, güvenli gölgeyi 120 km’den 490 km’ye yayacağız, operasyona devam edeceğiz’ deyip bunu yapabilir mi?

Trump, Kongre’deki yaptırım ve sözde soykırım tasarısını önlerim merak etmeyin diyebilir mi? Trump ‘Halkbank davası bende, merak etmeyin’ diyebilir mi?

‘Siz S-400 sistemini monte edin. Önemli değil. Bizden de Patriot füzesi alırsınız, F-35’in satışını da merak etmeyin’ sözü verebilir mi? CAATSA yaptırımlarını önleyebilir mi?

İki ülke arasında ticaret hacmini ne ölçüde artırabilir?

Erdoğan sonucu belli bir görüşme için geliyor.
Bu arada Trump’ın tam bir yıl sonra Başkan olup olmayacağı da belli değil.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir