HASUDER : 7 Nisan 2019 Dünya Sağlık Günü – SAĞLIK HAKTIR

SAĞLIK HAKTIR,
BİRİNCİ BASAMAK SAĞLIK YAPILANMASI
BU HAKKI SAĞLAYABİLMENİN TEMELİDİR

Sağlık bir insan hakkıdır, herkes kendisi ve ailesinin sağlığı ile ilgilenebilmek için gereken bilgi ve hizmetlere sahip olmalıdır.

Tüm insanların gerek duydukları yerde ve maddi sıkıntısı olmadan nitelikli sağlık hizmetlerine erişebilme hakkı vardır.

Dünyadaki insanların en az yarısı gerek duydukları sağlık hizmetini alamıyor.

Bu kapsamda Birinci Basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2019 Dünya Sağlık Günü mesajları da Birinci Basamak sağlık hizmetlerinin önemi ve güçlü olması gerekliliği üzerine kurulmuştur.

Birinci Basamak sağlık hizmetleri hastalıkların tedavisi ve rehabilitasyonu, sağlık sorunları için kişiye ve çevreye yönelik koruyucu hizmetlerinin yanı sıra öbür bakım düzeyleriyle eşgüdüm gibi hizmetler de içinde olmak üzere yaşamımızdaki sağlık gereksiniminin çoğunu kapsamaktadır.

Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı’nın Birinci Basamakta çalışan sağlık personeline hak ettikleri değeri verebilmesi de Birinci Bbasamak sağlık hizmetlerinin güç kazanmasında büyük önem taşır. Bilindiği gibi ülkemizde Birinci Basamak Sağlık Sistemi yapılanmasında 694 sayılı KHK sonrası, mevcut İlçe Sağlık Müdürlüğü Personeli ve işleri ile Toplum Sağlığı Merkezi Personeli ve işleri, İlçe Sağlık Müdürlükleri çatısı altında birleşmişti. Ancak son günlerde kimi ilçelerde, kadrosu Toplum Sağlığı Merkezi’nde olan personelin kurumun kapatılması neden gösterilerek hastanelere atamasının yapıldığı öğrenilmiştir.

HASUDER olarak; İlçe Sağlık Müdürlükleri’ndeki yeni iş tanımının göz önünde bulundurulmadan kadrosu Toplum Sağlığı Merkezi olan personelin hastanelere atanmasının yanlış olduğunu, bu uygulamadan geri dönülmemesinin Birinci Basamak sağlık hizmetlerinin işleyişinde aksamalara yol açacağını düşündüğümüzü vurgulamak istiyoruz.

Sağlık haktır, bu hakkı sağlayabilmenin temelini, gereksinim duyulan sağlık hizmetine erişim kolaylığı ile güçlü Birinci Basamak sağlık hizmetleri oluşturmaktadır. Bu alanda yıllarca emek veren deneyimli sağlık personelinin özverili katkısı olmadan bu hedefe ulaşmak olanaklı değildir.
*****

HASUDER Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Çalışma Grubu adına Uzm. Dr. F. Yeşim Karakoç tarafından hazırlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir