CHP’nin 12 maddelik seçim bildirgesi – 2019

Kılıçdaroğlu, CHP’nin 12 maddelik seçim bildirgesini açıkladı

Ankara Kapalı Spor Salonu’nda konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu partisinin 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere ilişkin 12 maddelik seçim bildirgesini açıkladı.
CHP diğer partilerden CHP’ye geçecek belediyelerin çalışanlarının asgari ücretini 2 200 liraya yükseltmeyi, 1 Ocak’tan başlayarak geçmişe dönük maaş farklarını da ödemeyi vaat etti.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından satır başları şöyle;

Türkiye’nin çözülemeyecek hiçbir sorunu yok. Çözüm istiyorlarsa gelecekler CHP’nin kadrolarına başvuracaklar. Sorunlara çözüm üretmek için önce soruna sağlıklı teşhis koymalısınız. Çözümü öyle bulursunuz.

-Herkesin ortak düşüncesi şu: ‘Türkiye iyi yönetilmiyor‘ Bir siyasal iktidar sorunlara teslim olmuşsa çözüm üretemez. Şikayet makamı haline dönüşür. Bugün Türkiye’de gelinen nokta budur. Şikayet ediyorsan o koltuktan ayrılacaksın.

-17 yılda istedikleri kanunu çıkardılar. İstedikleri makamları getirdiler istediklerini götürdüler… İstedikleri atamaları yaptılar. 17 yıldır tek başıma ülkeyi yönetiyor. Bugün ülkeyi bir sorunlar yumağıyla bıraktı. Vergi topladılar, özelleştirme yaptılar yetmedi, Devletin fabrikalarını sattılar yetmedi, dünyanın borcunu yaptılar… Borç buldukları zamanda müjde veriyorlar millete…

Londra’da bir avuç tefeciye bırakılmış bir Türkiye var. Ne kadar faiz ödendi. AKP iktidarı döneminde 163 milyar dolar faiz ödendi…

-Türkiye siyasal ve ekonomik bağımsızlığını kaybetmiştir.

-Domates, biber diyor sonra da ‘bir merminin fiyatı ne kadar?‘ dedi. Anlayışa bakın. Bakın bu şu anlama geliyor: Bir sorumlu bulamıyor. Bir dönem sorumlu CEHAPE diyordu. Bu ülkede 35 yıldır terörle mücadele ediliyor. Hiçbir Cumhurbaşkanı millete biberin fiyatını biliyor musun? Kurşunun fiyatını biliyor musun? demiyor. Akıl fikir diliyorum.

Yahu şu anlayışa bakın!

Türkiye’yi üretimden kopardılar. Cumhurbaşkanlığı koltuğunu işgal eden bir zat şikâyet eder bir konuma geldi. Çatışma kültürü, nefret üretiyor. Sanıyor ki ben milleti kandıracağım. Sivas’ta diyor ki, “Ne diyorlar; domates, patlıcan, sivri biber. Yahu düşünün, bir merminin fiyatı nedir?

-Yahu şu anlayışa bakın. Domates, biber diyen kim? Vatandaş. Soğanı unutmuş ama. Mahzuni diyordu ki; “Yiğit muhtaç olmuş kuru soğana. Bilmem söylesem mi, söylemesem mi?

-Bir kurşunun hesabını yapıyorsan, buradan askere, orduya gönderme yapıyorsan kendi kötü yönetiminin faturasını onlara çıkarmak istiyorsan, sen neden tank-palet fabrikasını satıyorsun? Efendim bu özelleştirme değil diyor, yalanın bu kadarını görmemiştim.

Mutfakta yangın var, haberi yok beyefendinin. O sanıyor ki bu millet ejder meyvesi yiyor. Bu millet kendisini açlığa mahkum eden bir siyasal anlayışı ders vermek zorundadır. İflas, konkordato günlük hayatımızın standardı oldu.

-Yandaşa köprü, şehir hastanesi yaptırıyorsun dolarla, tık yok. 123 milyar dolarlık garanti veriyorsun onda da tık yok. Bakın bunları hiç tartışmıyor. Neyi tartışıyor; fiyatlar artıyor, suçlu manav, market, çiftçi… Bu saydıklarımın hepsi Türk Lirası kullanıyor dikkatinizi çekerim.

-Türk Lirasıyla karnını doyuranlar sürekli suçlu oluyor, Dolarla iş yapanların sırtı sıvazlanıyor, ses çıkarılmıyor.

-Peki biz ne yapacağız, ne istiyoruz?

1-Hiç kimsenin inancına, kimliğine bakmadan herkese eşit davranacağız.

2-Rantı bölüştürdüğünüz zaman sorun yoktur. Pendik Çınarca mahallesine sesleniyorum, senin sorununa biz sahip çıktık, şimdi sen CHP’yi seçeceksin. Rantı sana vereceğiz kardeşim. Üsküdar’daki, Kirazlıtepe’deki kardeşime sesleniyorum. Sen CHP’ye oyunu vereceksin. Oradaki rant sana ananın aksütü gibi helaldir.

3- Biz belediyeler olarak halktan vergi topluyoruz. Harcadığımız her kuruşun hesabını sana vermek namus borcumuzdur.

4- Her evde huzurun olmasını istiyoruz. Boğazımızdan keseceğiz. Çocuklarımıza hizmet edeceğiz.

Yoksulluğu yenen kentler. Hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği kentler. 1 Ocak 2019’dan başlayarak CHP’li belediyelerde asgari ücret 2020 lira değil, 2200 liradır.

5-Bir kent her alanda üretmeli. Büyükşehirler kırsalla işbirliği yapmalı.

6- Yenilikçi ve akılcı kentler. Yani teknolojinin insana hizmet ettiği yerler.

7-Ulaşım ve altyapı sorunlarını çözeceğiz. Bütün İstanbul’u yaşanmak isteyen yer haline getireceğiz.

8-Nefes alan kentler. Gökdelenler, binalar, çimenler görünmüyor. Kuşlar yok oluyor. Bağcılar’da kişi başına düşen yeşil alan, 30 santimetre. Bu insan Kadıköy’de, Sarıyer’de yaşamak istiyor. Esenler’de 1 santimetre kare.

9-Sosyal adaleti sağlayan kentler. Yaşlılara, engellilere pozitif ayrımcılık yapacağız. Bütün çocuklara kreş açacağız. Zengin, fakir demeden…

10- Kültür ve sanatı geliştiren kentler. Kenti, Kültür düzeyi yüksek bir hale getireceğiz.

11- Doğal yeşil kentler kuracağız.

12- Biz işçisi, memuru, emeklisi, sanayicisi, çiftçisi, öğrencisi velhasıl tüm yurttaşlarımızla beraber mutlu yaşamak istiyoruz. Bu sözün arkasında duracağız. İnsanlar dışında da kentlerde canlılar var. Tüm canlıları koruyacağız, besleyeceğiz.

Son olarak, tüm yurttaşlarımız beraber bir kentte mutlu yaşamak istiyoruz. Biz size bu sözü veriyoruz.

TOPLANTIDAN NOTLAR

CHP’nin aday tanıtımı ve seçim bildirisinin açıklanacağı salonda parti sözcülerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştirirken sık sık kullandığı “efuli atıfı” salonda dinletilen şarkılarda da kullanıldı. Toplantı öncesi Volkan Konak’ın Efulim adlı şarkısı sık sık dinletildi.

CHP’nin aday tanıtım ve yerel seçim bildirisinin açıklanacağı toplantının gerçekleştirileceği Arena Spor Salonu’nda partinin seçim sloganları ve seçim şarkıları da tanıtıldı. Salonda “Derman Belediyeciliği” ve “Martın Sonu Bahar” sloganlarının yanı sıra “Bereketli, Huzurlu, Özgür Kentler İçin” ve “Bir Arada Huzurlu Yaşamak İçin Halkçı Belediyecilik” yazıları da yer aldı.

Toplantı başlamadan önce dinletilen şarkılardan bir ayrıntı dikkat çekti. Salonda toplantının başlamasını bekleyen binlerce kişi; sık sık dinletilen Volkan Konak’ın Efulim adlı şarkısını eşlik etti. CHP sözcüleri sık sık Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı eleştirirken Saray’da tüketilen yiyeceklerden biri olan efuliye atıf yapıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir