ALİ ERCAN : HATA

HATA !

Değerli arkadaşlar,

CHP Demokrasi adına örnek bir çıkışla İYİP’yi 15 MV ile desteklediğinde sevinmiş, alkışlamıştık. Ancak CHP’nin bütün çabalarını bir anda sıfırlayabilecek bir hareketini, HDP’ni dışlayan acemice hareketini (en azından ben) şaşkınlıkla ve kaygı ile izliyorum.

Satrançta da öyledir, yapacağınız bir kötü hamle, önceki bütün iyi hamlelerinizi bir anda sıfırlar ve yenilirsiniz.

RTE’nin kurnazca taktiği tuttu; 5 milyon (AS: 6,5 milyon!) oy alan HDP’ni, emrindeki “Algı operatörü” Basın ve Medya aracılığı ile “Terörün temsilcisi Parti” olarak lanse etti ve bu HDP=PKK zokasını CHP de yuttu. (AS: HDP’nin net ve içtenlikli olarak terör bağını koparması gerek!)

Bir taraftan “Kürt kardeşlerimizin büyük çoğunluğu Terörle ilişkili değildir, Dağa çıkanlar emperyalizmin yanılttığı bir avuç sapkındır…” falan ” diyoruz, bir yandan da Kürtlerin Oy verdiği Partiyi, yani HDP seçmenlerini toptan “Terörist” kefesine koyuyoruz…. Bu ne denli yanlış ve bir o ölçüde de tehlikeli bir yaklaşımdır; anlamak olanaklı değil.

Bu kompleksle CHP de, yarısı AKP öbür yarısı MHP seçmeni olan İYİP’ye gösterdiği sempatinin onda birini bile HDP’ne gösteremeyerek tehlikeli sonuçlar doğurabilecek bir yanlış yaptı..

Burada yakın tarihimize bakalım: Mustafa Kemal Bağımsızlık Savaşının başarıyla yürütülmesi için dişlerini sıktı, kendisiyle %100 karşıt görüşte olanlarla, hatta canına kast edenlerle, Osmanlıcı, gerici, Laiklik ve Cumhuriyet Düşmanlarıyla bile “Söz konusu Vatansa, gerisi (ayrıntıdır) teferruattır” diyerek Savaşın bitimine dek ittifak (AS: dayanışma) yapmıştı… Anlaşılan o ki, CHP Atatürk‘ten zerre kadar ders almamış. (AS: Bunca katı olamayız tek bir ölçütle!)

Şimdi bütün İttifak Partileri Baraj sorunu olmaksızın seçime girerken salt HDP (ve VP) %10 Barajı ile karşı karşıya…  İki olasılık var:

1-HDP Baraj altında kalır; HDP’nin alabileceği 80 dolayında Milletvekili AKP hesabına yazılır ve AKP muhtemelen 360 MV ile Mecliste %60 çoğunluğa erişir.
2-HDP Barajı geçer; ancak HDP seçmenleri dışlanmışlık duygusuyla tepkilerini gösterir, “ne haliniz varsa görün” diyerek 2. turda sandığa gitmeyebilirler.

Hem dışlıyorsun, hem de sıkıştığında “elini ver kardeş” diyorsun… Bu bir kez olur, 2. kez olmaz. (örn. Referandumda %49 Hayır oyları HDP’siz %39’da kalırdı..)

15 gün aradan sonra, 3., 4. ve 5. sıradaki Partilerin seçmenlerinin 1/3 kadarının “yarıştan kopmuş” olmanın psikolojik etkisiyle sandığa gitmeme riskini de eklersek (ki bütün iki Turlu seçimlerde bu etki gözlenir) üzülerek söyleyeyim, Demokrasi ittifakı Adayının HDP katkısı olmadan en çok %41’de kalacağını söyleyebiliriz.

Sonuçta, en çok %46 dolayında Oyu olan Cumhur İttifakı, yani RTE, 2. turda oylarını artırmasa bile, seçimi 46 / (46+41) = %53 ile kazanmış olur…

Umarım, bütün söylediklerim yanlış çıkar değerli Dostlar ve ben yanılmış olurum….
Ve sizlerden 25 Haziranda (memnuniyetle) özür dilerim. (æ 02.05.2018)
________
not. Beğenen dostlarımın paylaşmalarını da bekliyorum. æ
======================================
Dostlar,

HDP hemen, sürekli, kararlı biçimde, zikzak yapmadan, PM (parti meclisi) eliyle karar almalı ve terörle, başta PKK terör örgütleriyle olmak üzere her türlü bağını kestiğini kamuoyuna açıklamalıdır. İspanya’daki 60 yıllık ETA gibi örneğin. Etnik temelli olmayan uygar siyaset yapmak üzere politik yelpazede yer almalıdır. Bu kararını ilk Kongrede tüm delegelerine onaylatmalıdır. Her şey çok hızla ve çok etkili olarak değişir, ülke normalleşir ve ceberrut iktidardan kurtulur.. Bunu yapmak için vakit hala geç değil. Öbür türlü, PKK ile bağını net olarak koparmayan bir siyasal parti, günümüz koşullarında Türkiye’de baraj altında kalır. Hem HDP parlamentoda temsil edilemez, hem de AKP iyi ama haksız bir çoğunlukla yeniden iktidar olur. AKP bir daha “açılım – saçılım” yapabilir mi; baraj altında kalan HDP ile değil herhalde! Bu bakımdan 2. turda HDP  o denli mutlak – özerk falan da değil.

Anahtar, uygun olmayan kilitte kırılarak tasfiye olmasın..

Sevgi ve saygı ile. 14 Mayıs 2018, Ankara

Dr. Ahmet SALTIK
Ankara Üniv. Tıp Fak. – Mülkiyeliler Birliği Üyesi
www.ahmetsaltik.net     profsaltik@gmail.com

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir