9. Tıpta Uygulama Hataları (MALPRAKTİS) Kurultayı

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden
9. Tıpta Uygulama Hataları (MALPRAKTİS) Kurultayı

Bu toplantıları 9. kez sebatla gerçekleştiren başta sevgili dostumuz Ankara Üniv. Tıp Fak. Adli Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Yaşar Bilge ve aynı fakültemizden genel cerrahi uzmanı dostumuz Prof. Dr. Ethem Geçim hocamıza ve emek verenlere teşekkür ederiz.
(Bu kurultaylardan 2’sinde biz de konuşmacı olmuştuk…)

Tıpta uygulama hataları (Malpraktis!), yaşamın en nazik alanlarından biri.
Hem başta hekimler olmak üzere sağlık çalışanları hem de sağlık hizmeti kullanıcıları taraf.
Yargıya yansımış çok sayıda dava var.. Hatta AİHM önünde Türkiye’den 60 dolayında sağlık davası görülüyor.. Türkiye’nin ceza aldığı davalar da oluyor AİHM’de.

Sağlık çalışanlarına yasa ile tıbbi malpraktis sigortası zorunlu. Yüzbinlerce sağlık çalışanının sigorta primleri üzerinden muazzam bir risk pazarı var. Üstelik genel olarak Türkiye sigortacılık sektörünün 3/4’ü yabancı sermaye elinde!

Bir yandan sağlık hizmeti – malları (başta ilaç!) tüketimi sağlık çalışanlarına performans ücreti aracılığıyla kışkırtılırken bir yandan kurulu kapasite sınırlılığı, hak sahibi iken  “müşterileştirilen” ama olup bitenin ayrımına varamayan yurttaşları çileden çıkarıyor ve çekip döner bıçağını – palasını – piştovunu; vuruyor hekimi, hemşireyi, ebeyi.. Küresel – yerli sermaye ortakları ve maşaları siyasal iktidarlar ise el oğuşturarak seyrediyor.

Bir yandan da hekim ve öbür sağlık çalışanlarının sayıları hesapsız – kitapsız artırılıyor. Hekim sayısı 150 bine dayandı. Bu yıl 14 bine yakın yeni tıp öğrencisi kaydedildi 90 tıp fakültesine! Tıp fakültesi sayımız İngiltere’yi 2’ye katlıyor. Doğallıkla “nitelikli hekim” yetiştirme giderek olanaksızlaşıyor..

Emperyalizm bozarken de kazanıyor, sözde onarırken de! Her durumda win, win, win! İnsanları birbirine kırdırırken.. Sağlık sektöründe hastalarla – sağlıkçıları düşmanlaştırarak ve de sürece bu kez kuklası hükümetlere yasa ile zorunlu malpraktis sigortası kurdurarak. Sorun yakıcıdır ve kitlelerin gerçekleri öğrenmesi için örgütlü önderlikle aşılabilir..

Sevgi ve saygı ile. 13 Aralık 2017, Ankara

Dr. Ahmet SALTIK
Ankara Üniv. Tıp Fak. – Mülkiyeliler Birliği Üyesi
www.ahmetsaltik.net     profsaltik@gmail.com

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir