Suay Karaman : YÜRÜYÜŞ SONRASI

YÜRÜYÜŞ SONRASI

Suay Karaman

CHP İstanbul Milletvekili ve gazeteci Enis Berberoğlu’na, silah yüklü MİT TIR’ları haberleri nedeniyle casusluk suçundan 25 yıl hapis cezası verilmesi üzerine, Kemal Kılıçdaroğlu tarafından “bıçak kemiğe dayandı” denilerek, “adalet yürüyüşü” başlatıldı. Oysa bıçağın kemiği parçaladığının farkında olmayanlar, Ankara’dan şimdilik Enis Berberoğlu’nun tutuklu bulunduğu İstanbul Maltepe Cezaevi’ne doğru yol almaya başladılar. 11 gündür süren (AS : 3 Temmuz 2017’de 19. gün tamamlandı) yürüyüş, kendi halinde bazen coşkulu, bazen durağan bir tempoda devam etmektedir. Toplumun CHP Genel Başkanı’na güveni kalmamıştır, bu yüzden inandırıcılığını yitirmiş bir parti başkanına destek sınırlıdır.

Bugünün Türkiye şartları düşünüldüğünde CHP gibi bir partinin düzenleyeceği yürüyüşe yüz binlerin hatta milyonların katılması gerekirdi. Ancak sürekli yapılan hatalar, yanlış tercihler, dışlanan ulusalcılar, itilen Atatürkçüler nedeniyle, cılız bir yürüyüş gerçekleşmektedir. Adaletin ve hukukun bitirilmesinde payı olanların da, bu yürüyüşü desteklemesi ise çok ilginçtir.

Enis Berberoğlu’nun tutuklanması büyük bir hukuksuzluktur. 16 Nisan halk oylaması sonuçları da, çok büyük adaletsizlikti ve ülkemizdeki rejimin değişmesine neden olmuştur. O gün adalet için, hukuk için, yargı bağımsızlığı için yürüyemeyenler ya da cesareti olmayanlar, bugün bir cemaatle yakın ilişkisi olan ve CHP’nin ilkeleriyle ilgisi olmayan bir milletvekilinin özgürlüğü için yürümektedirler. Kaldı ki bu yürüyüşe Ergenekon, Balyoz gibi sahte davalarda önemli rol alanların da katılması, genel başkanın Kavurmacı Damat ve Nazlı Ilıcak gibilerin neden tutuklandığını anlamadığı şeklindeki açıklamaları da, akıllardaki kuşkuların büyümesine neden olmaktadır.

Günlerdir devam eden bu yürüyüş Maltepe Cezaevi’nde son bulacaktır; sonra ne olacağı, ne yapılacağı hakkında şimdilik bir plan yoktur. Yürüyüş sona erince herkesin dağılıp, evine gidecek bir hareket olmaması için bu yürüyüşün kalıcı sonuçları ortaya çıkartılmalıdır. Demokratik bir hak kullanımı olan bu adalet yürüyüşü kuşkusuz ki çok önemlidir
ancak yetmez,

  • Bu yürüyüşün sonunda Ankara’da Müdafaayı Hukuk’a sahip çıkan
    seçimsiz bir Cumhuriyet kurultayının toplanması gerekir.

Bu kurultaya CHP delegelerinden başka, gerçekten Cumhuriyete sahip çıkan kişi ve kuruluşların katılımı da sağlanmalıdır. Ülkenin bugün getirildiği durum, rejimle ilgili kaygılar, tüm hukuksuzluklar, terör, eğitim ve sağlık sorunları başta olmak üzere geleceğimizi ilgilendiren bütün sorunlar görüşülmelidir. Kıbrıs konusu ile işgal edilen adalarımız ve 25 Eylül 2017 tarihinde Kerkük’te halk oylaması yapılıp, bağımsız Kürdistan kurulması da, bu kurultayın gündeminde yer almalıdır. Ayrıca emperyalist projelere dur denilerek, ülkemizin Misakı Milli sınırlarının korunması için nelerin, nasıl yapılması gerektiği de tartışılmalıdır. Ülkemizi aydınlanma yoluna götürecek ulusal projeler ele alınmalıdır.

İşte böyle bir kurultay, cumhuriyetin ilke ve değerlerine sahip çıkılması ve tüm toplumun beklentisine yanıt vermesi açısından, çok büyük bir ilgi ve destek de görecektir. Şimdi adalet yürüyüşü yapan CHP yöneticilerine ve milletvekillerine büyük görev düşmektedir; hakların korunması ve hukukun üstünlüğünün savunulması için Cumhuriyet kurultayının toplanmasına öncülük etmeleri gerekmektedir. Böyle bir kurultay gündeme alınmalı ve ivedilikle hazırlıklara başlanılmalıdır.

CHP’nin, Kuvayi Milliye ruhu içinde düzenlenecek böyle bir kurultay ile, 14 Ocak 1959 tarihindeki 14. Kurultayı’nda benimsenen “İlk Hedefler Beyannamesi” gibi bir iktidar seçeneği ortaya koyması ve bu doğrultuda demokratik bir çıkış yapması, tüm toplumun beklentisidir. Tarihinin en ağır bunalımını yaşayan ve rejim değişikliğinin gündemde olduğu bu sancılı günlerde, CHP yöneticileri Müdafaayı Hukuk’a sahip çıkan Cumhuriyet kurultayı önerisini dikkate alarak, gereğini yapmalıdırlar. (26.6.17)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir