FLASH HABER TV Programımız : Dünya’da ve Türkiye’de Kanser Sorunu

Dostlar,

Kanser haftası nedeniyle geçtiğimiz günlerde Flash Haber TV‘de Sn. Burcu Uğur bizi konuk etti. Konumuz “Dünya’da ve Türkiye’de Kanser Sorunu” idi. Sn. Uğur’un sorularını yanıtladık.

Dünya genelinde 2. sırada ölüm nedeni olan, her yıl yaklaşık 18 milyon insanın kanser tanısı aldığı ve 9 milyon dolayında ölümün gerçekleştiği çok önemli bir Halk Sağlığı sorunu ile yüz yüzeyiz. Türkiye’de geçen yıl 234 bin “yeni” kanser tanısı kondu ve 126 bin de ölüm saptandı.  Türkiye’de her dört, dünyada her altı ölümden biri kanser nedenli.

Tıp dünyası henüz tüm kanser türleri için geçerli bir korunma veya sağaltım yöntemi bulmuş değil. Ama kimi kanser türlerinden korunmanın etkili yollarını biliyoruz. Hepatit B aşısı bir bölüm karaciğer kanserlerinden koruyucu. HPV aşısı kadınlarda rahim ağzı kanserlerinden koruyucu. Çocuklarda lösemi (kan kanseri) sağaltımında %90’ları aşan başarı sağlayabiliyoruz. İmmünoterapi yeni umutlar veriyor. Kişiselleştirilmiş kanser sağaltım rejimleri de. Kemoterapi ve Radyoterapi de başlıca kanser sağaltım yöntemleri içinde.

Kovit-19 salgını sırasında mRNA tabanlı aşılar geliştirildi bir yıldan kısa sürede. Gerçekte bu çalışmalar kanser aşısı geliştirme hedefli idi. O zemin, Covid-19 aşısı geliştirmede kullanıldı.

Kanser riskini azaltmak için alınabilecek önlemler ve kaçınılması gereken riskli davranışlar var. Kanserden Korunma Avrupa Kodu altında 12 önlem belirtilmekte (https://www.turkkanser.org/haber/60 4.4.24).

Şu erişke (link) tıklanarak bu 12 önlem okunabilir : 12 yol, Ca riskini azaltmak için

Ayrıca HASUDER (Halk Sağlığı Uzmanları Derneği) de kamuoyunu aydınlatıcı açıklama yaptı :

HASUDER açıklaması 1 Nisan 2024

Sn. Uğur ile söyleşimizi izlemek için aşağıdaki erişke (link) ya da görseli lütfen tıklayınız :

https://x.com/flashhabertvcom/status/1778341903244615762?t=ktjKc66T3yhtqkUochPWSA&s=08

FLASH Haber TV ve sayın programcı Burcu Uğur‘a halk sağlığına duyarlıkları için ve bize fırsat sağlık eğitimi fırsatı verdikleri için teşekkür ederiz.

Sağlık dileklerimizle.

Sevgi ve saygı ile. 11 Nisan 2024, Ankara

Prof. Dr. Ahmet SALTIK MD, BSc, LLM  
Atılım Üniv. Tıp Fak. Halk Sağlığı (Toplum Hekimliği) Uzmanı  
Hekim, Hukukçu-Sağlık Hukuku Uzmanı, Mülkiyeli  
www.ahmetsaltik.net        profsaltik@gmail.com
facebook.com/profsaltik    X : @profsaltik
https://www.instagram.com/ahmet_saltik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir