Kalpaksız Kuvvacı’ya Saygı

Doç. Dr. İhsan TAYHANİ
Cumhuriyet Tarihçisi
Bağlıköy – Lefke / KKTC

“Bir yanda sahte Müslümanlar, din tacirleri, inanç sömürücüleri… . Bir elleri siyasette, öbür elleri ticarette, ayakları da tarikatlarda dolananlar… Öte yanda işlerine geldiği sürece bu sahte Müslümanlarla kol kola girip öpüşen, onlara siyasal destek sağlayan sahte Atatürkçüler… Bir yanda sahte Atatürkçüler, öbür yanda sahte Müslümanlar…” / Uğur Mumcu / 1987

Otuz bir yıl önce, 1993, 24 Ocak’ta, alçakça bir suikast (öldürü) ile yaşamdan koparılan eşsiz yurtsever, Kalpaksız Kuvvacı, araştırmacı gazeteci-yazar Uğur Mumcu, 01.03.1987 tarihli Cumhuriyet gazetesindeki “İmambayıldı” başlıklı köşe yazısında, yukarıda alıntılanan güçlü gözlemine yer vermişti.

Mumcu’nun, 37 yıl önce yapmış olduğu bu çarpıcı değerlendirme -ne yazık ki- bugün de en küçük bir sapma olmaksızın güncelliğini koruyor!

Kalpaklı Kuvvacı Mustafa Kemal ve arkadaşlarının yendiği kör cehalet ve bağnazlık dahil, ulusun makûs (kötü giden, aksi) yazgısı, yeniden böylesine ters yüz edilmemeliydi!

  • Şimdiye değin nere(ler)de hata(lar) yapıldı ve halen yapılmaya devam ediyor? Neden?

Uğur Mumcu’nun 31’inci ölüm yıl dönümünde sorulması gereken sorular bunlar olmalı!

Bu soruların yanıtı ise basit (yalın) ve aslında (gerçekte) hepimiz biliyoruz!
Kendimizden kaçmanın bir anlamı yok!
Yukarıda geliştirilen soruların yalın yanıtı -kirli siyaset ve ticaret uğruna- yaygın ve etkili “ÇAĞDAŞ,  LAİK EĞİTİM ”den kop(arıl)madır.

Yıkımı onarıp, sürekli kılacak olansa, ancak aydınlanmacı, güçlü bir “siyaset kurumu”dur.

Böylesi bir siyasal erk olmanın yolu ise, karanlığın üzerine yine Uğur Mumcuların yüreği ile gitmekten geçer.

Canı pahasına, karanlığa karşı kalemi ve yüreği ile savaş açan, katıksız Atatürkçü, yiğit vatan evladı Uğur Mumcu’yu katleden (öldüren) namert emperyalist uşaklarını ve onların soysuz tetikçilerini lanetliyoruz… Bu ve öbür kontrgerilla cinayetlerini aydınlat(a)mayanları da!

31 inci ölüm yıl dönümünde O’nun unutulmaz anısı önünde saygı ile eğiliyoruz.

Işıklar hep yoldaşı olsun…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir