Mustafa Kemal Atatürk  anılmayı değil, anlaşılmayı bekliyor…

Doç. Dr. İhsan TAYHANİ
Cumhuriyet Tarihi Uzmanı
Bağlıköy – Lefke / KKTC

  • “İki Mustafa Kemal vardır. Biri ben, fâni (ölümlü) Mustafa Kemal;
    diğeri milletin içinde yaşattığı  Mustafa Kemaller idealidir. Ben onu temsil ediyorum. Herhangi bir tehlike anında ben ortaya çıktımsa beni bir
    Türk anası doğurmadı mı? Feyiz (verimlilik) milletindir, benim değildir.”
                                                                                      Mustafa Kemal ATATÜRK / 1935

Falih Rıfkı Atay’dan bir anı :

  • “Bir gün, Ankara veya  İstanbul şehirlerinden birine ‘Atatürk‘ adı verilmesi için bir kanun teklifi hazırlanmıştı. Atatürk tasarıyı okudu, arkadaşlarına: ‘Bir adın tarihte kalması ve ağızlarda söylenmesi için şehirlerin temellerine sığınmak şart değildir. Tarih, zorlanmayı sevmeyen nazlı bir peridir. Fikirleri tercih eder.” demişti.
    Falih Rıfkı Atay, Babanız Atatürk, Pozitif Yyn., 2009,  s. 113.

Cumhuriyetimizin yüzüncü yıl dönümü nedeniyle 1 milyon 182 bin 425 yurttaşımızın, on üç gün önce Anıtkabir’e koşarak Ata’sına gönül borcunu sunmuş olması, Büyük Atatürk’ün öngördüğü gibi, tarihin doğru tercih yaptığını bir kez daha kanıtlamıştır. Çünkü Anıtkabir ziyaretinde bulunan veya bulunamayan milyonlar, ancak O’nun fikirleri (Atatürkçü düşünce sistemi) ile esenliğe çıkılabileceği iletisini vermiş bulunuyorlar.

O halde; O’nun gibi düşünmek, O’nun gibi çalışmak ve O’nun gibi koşmak gerekir!

Fikirleri (ilkeleri) ile 21’inci yüzyılı da peşinden sürüklemekte olan Büyük Atatürk’ü, sonsuzluğa geçişinin 85’inci yıl dönümünde, giderek çoğalan bir sevgi, saygı ve özlemle anıyor, ışıklar yoldaşı olsun diyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir