GİRİT ÜZERİNDEN SAVAŞ ÇIĞLIKLARI

Yalım: Bu ihaneti millet bilse, AKP barajı dahi aşamaz - Kocaeli GazetesiEm. Alb. Ümit YALIM
Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri

*Yunanistan’ın Girit Adası güneyinde karasularını 12 mile çıkarmayı planladığı haberleri üzerine, Türkiye’deki görsel ve yazılı basında savaş çığlıkları atılmaya başlandı.

*Türkiye, 1995 TBMM Kararı ile Ege Denizi’nde 6 milin üzerindeki herhangi bir uygulamanın causus belli yani savaş nedeni sayılacağını başta Yunanistan olmak üzere tüm dünyaya deklare etmişti. Ancak, Girit Adası’nın güneyi Akdeniz bölgesi olup karasuları zaten 12 mil olarak uygulanmaktadır.

*Türkiye’nin karasuları da Akdeniz ve Karadeniz’de 12 mil, Ege Denizi’nde 6 mildir. Ayrıca, uluslararası antlaşmalar ve uluslararası hukuka göre Girit Adası’nın dörtte üçü Türkiye’ye aittir. Yapılan yanlış değerlendirme ve yönlendirmeler ileriki yıllarda Türkiye’yi de olumsuz olarak etkileyecektir.

*Dünya üzerindeki okyanus ve deniz sınırları Uluslararası Hidrografi Örgütü (İHO) tarafından belirlenmektedir. İHO’nun yürürlükte olan 1953 dokümanı ile 2002 yılında yayınladığı taslak dokümanda Girit Adası Akdeniz’dedir. Girit Adası’nın kuzey kıyısı Ege’de, doğu, batı ve güney kıyıları Akdeniz’dedir.

*Türkiye’nin Ege Denizi’ne kıyısı olan bölgelerde karasuları 6 mil, Akdeniz’e kıyısı olan bölgelerde karasuları 12 mildir. Aynı şekilde, Girit Adası’nın Ege Denizi’ne kıyısı olan kuzey bölgesinde karasuları 6 mil, Girit Adası’nın Akdeniz’e kıyısı olan doğu, batı ve güney bölgelerinde karasuları 12 mildir.

HALKLA İLİŞKİLER VE KAMU DİPLOMASİSİ ÇALIŞMALARINA DİKKAT EDİLMELİDİR !…

*Görsel ve yazılı basında emekli askerler, akademisyenler ve gazeteciler tarafından gündeme getirilen, “Girit güneyinde karasularının 12 mile çıkarılması savaş nedenidir” söylemleri doğru olmayıp halkla ilişkiler ve kamu diplomasisi çalışmalarıdır.  Böylece, Türkiye tehdit altındaymış gibi gösterilerek, siyasi iktidarın kuvvet kullanması için ortam sağlanmaktadır.

*Türkiye ile Yunanistan arasında birçok sorun vardır. Ancak bu sorunların diplomasi yolu ile çözülmesi mümkündür.

Konu ile ilgili açıklamalarım ve belgeler ek dosyalarda gönderilmiştir.

Saygılarımla,

GİRİT ÜZERİNDEN SAVAŞ ÇIĞLIKLARI-WORD

GİRİT ÜZERİNDEN SAVAŞ ÇIĞLIKLARI” hakkında 2 yorum

  1. emin

    Ege adalarında sorun çıkartmak idteyenler olabilir…Osmanlı aşıklarına sormalı Kıbrıs dahil.Girit,bununla vs.berber Malta adalarını kaybedenler kim..Osmanlı ailesi…savaş çıkmaz…çıkartmazlar…değerli yorumlarınız için teşekkürler.

    Cevapla
  2. Gönül Pınar Atacı

    Her zaman güncel, çok özlü ve anlamlı, önemli ve değerli, somut ve nesnel, derin bilimsel ve mükemmel bir analiz ve sentez.
    Mavi Vatan’ın özü ve boyutları, Askeri Ve Sivil Deniz Hukuku Teorisi Ve Ptatiği, Ege Adaları Ve Kayalıkları alanlarında gerçek ATATÜRK’cü yurtsever uzman, ünlü ve üstün komutan, çok değerli araştırmacı ve yazar kurmay albay sevgili Ümit YALIM’ı en yürekten tebrikler ve teşekkürler, derin saygılar, sonsuz sağlık ve esenlik, mutluluk ve başarı dilekleri sunarak kutlamak gerek.

    Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir