Türkiye’nin nüfus yapısı değişiyor…

Türkiye’nin nüfus yapısı değişiyor…

Esfender KORKMAZ
esfender@esfenderkorkmaz.com 
YENİÇAĞ, 25.7.19
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) “Uluslararası Göç İstatistikleri -2018″ i açıkladı. 2018 yılında Türkiye’ye başka ülkelerden 577457 göçmen nüfus geldi. Bunun yanında 323918 vatandaşımız da başka ülkelere göç etti.

2018 yılında göç olarak gelen ve giden nüfusun çoğunluğunu 20-29 yaşları arasındaki genç nüfus oluşturuyor. Bu oranlar:

* Türkiye’ye göç eden yabancıların %22.2’si,
* Türkiye’den yurt dışına göç eden vatandaşlarınızın da %28.9’u bu genç nüfustan oluşuyor.

Gençlerimizin nerdeyse üç kişiden birisi yurt dışına gidiyor. (AS:; Bu tümce yanlış, doğrusu hemen yukarıda..) Aslında; giden gençlerin gitmekten başka çaresi kalmıyor. TÜİK verilerine göre gençlerde açıklanan işsizlik oranı %24‘e çıkıyor, fiili işsizlik oranı da %30’u geçiyor.

Bunların yerine göçmen olarak gelenler için iş hazır değil… O zaman gelenlerin yapacağı bellidir. Ya karın tokluğuna çalışacaklar veya gayri meşru işlere girecekler.

G20 Liderler Zirvesine katılmak üzere Japonya’ya giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir törende, Türkiye’de 4 milyon mülteci olduğunu, Suriyeli mülteciler için 37 milyar $ harcandığını söyledi. AB Komisyonu, Türkiye’deki Suriyelileri desteklemek için taahhüt ettiği 6 milyar Euro’luk desteğin yalnızca 2,35 milyar Euro’luk kısmını aktardığını açıkladı.

Kaba bir hesapla, Türkiye Suriyeli mülteciler için 27 milyar dolar harcamış. Eğer bu 27 milyar doları gençlerin eğitimi ve istihdam olanakları için harcasaydık, gençlerde işsizlik oranını çok düşürmüş ve gençlerin yurt dışına göçünü büyük oranda önlemiş olurduk.

2018 yılında Türkiye ye göç edenlerin ilk üç sırada, %35’i İstanbul’a, %12.4’ü Ankara’ya, %6’sı Antalya ya geldi. İç İşleri Bakanlığının açıklamasına göre halen Türkiye de 3 milyon 630 bin Suriyeli var. Bunların 540 bini İstanbul’da yaşıyor ve bu nedenle Bakanlık önlem almaya çalışıyor. Aslında Suriyelilerin sayısını tam olarak bilmemiz olanaksızdır. Her gün kaçak yoldan binlerce insan giriyor.

YENİÇAĞ gazetesinin dünkü manşeti, ”Kaçak Yolu Türkiye” idi. Türkiye Avrupa’ya kaçak yoldan geçiş yolu oldu. Dahası Türkiye’den Avrupa’ya girmeye çalışan insanlar arasında yüksek zayiat ortaya çıkıyor. Gerçekte bunları serbest bırakırsan tümü Avrupa’ya gider. Dahası kaçakların içinde terörist olanlar, DEAŞ militanları da olabilir. Bu nedenle her gün medyada sık-sık DEAŞ operasyonları yer alıyor. Güvenlik güçlerimizin enerjisini DEAŞ ve terör için kullanıyoruz.

Öte yandan Türkiye’de Fiili işsiz sayısı 7 milyon dolayındadır. Buna karşın Suriyeliler dışında da yaklaşık bir milyon yabancı Türkiye de izinli veya izinsiz çalışıyor. Üstelik bizim sonradan görme kimi şımarık zenginlerimiz işçisine 300-400 $ aylık öderken, ev işinde çalışan bu yabancılara 800 – 900 $ aylık ödüyor. Bunlarda bu paraları kendi ülkelerine götürüyor.

Sonuç :

1 – Suriyelilerin ve Arapların Türkiye’ye göçü ile, Türkiye’nin etnik yapısı değişiyor. Arap nüfus artıyor. Üstelik bunlar daha hızlı çoğalıyor. Suriyelileri konuk ederken kendi insanımızı kovmanın konukluk sloganı ile nasıl bir açıklaması olabilir? Acaba Türkiye üstüne oynanan bir oyuna alet mi oluyoruz?

2 – Suriyelilere sahip çıkıp, kendi vatandaşımızın işsizlik ve güvenlik gibi nedenlerle yurt dışına göç etmesine neden olmak, insani değerler ile de izah edilemez. Bizim insanımız için İnsanlık değerleri işlemiyor mu ?.

3 – Türkiye’den göç eden gençler; bu ülkeyi Türk – Kürt ve azınlık Türk vatandaşları kanımızla ve canımızla birlikte kurduk. Türkiye dünyanın en yüksek insan potansiyeline ve en çok olanaklarına sahip bir ülkesidir.

    • Bu ülkeyi terk etmek yerine, teröre ve Türkiye üstüne oyunlara hep birlikte karşı çıkmalıyız. Sıkışınca Türkiye’yi terk etmek sosyal sorumsuzluktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir