SEÇİM TEKRARI

SEÇİM TEKRARI

Suay Karaman 

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) oy çokluğuyla verdiği İstanbul Anakent Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline ve yenilenmesine ilişkin kararından kamu vicdanı son derece rahatsızdır. Ama bu YSK’den, hak ve hukuka uygun, kamu vicdanını rahatlatan, millet iradesini koruyan bir karar vermesini beklemek de saflık olurdu.

16 Nisan 2017’de yapılan halk oylamasında YSK’nin kendi koyduğu kuralı seçim sürerken bozduğuna ve mühürsüz oyları geçerli saydığına bütün ülke tanık olduğuna göre, YSK’nin bu son kararına da şaşırmamak gerekir. YSK’nin verdiği şaibeli bir karar ile devletin rejimi değiştirilmişken, bu kuruldan hukuka uygun, adaletli bir karar beklemek olanaksızdır. 16 Nisan 2017’de ‘çatışma olur’ gibi sudan ve ucuz nedenlerle YSK’nin önüne gelemeyen parti liderleri ve yöneticileri, bugünkü hukuksuzlukların da sorumluları arasındadır.

Siyasal iktidar, 12 Eylül 2010 halk oylaması ile yargıyı etkisi altına almıştır ve böylece yargı bağımsızlığı ortadan kaldırılmıştır.

  • Artık çay toplamaktan, cübbeyle yerlere kadar eğilmek gibi eylemler, yargı topluluğu için normal sayılmaktadır.

Yaptıkları sivil darbeyi, topluma ‘ileri demokrasi’ olarak yutturmaya çalışan siyasal iktidar, hukuk dışı tutum ve davranışlarında ısrar ederek, toplumu sürekli olarak germektedir. YSK’ye yaptıkları son baskı ise bu gerilmeyi daha da tırmandırmaktadır.

YSK, İstanbul Anakent Belediye Başkanlığı seçiminin iptalini kimi sandıklarda sandık kurulu başkanlarının kamu görevlisi olmamasına ve kimi sandıklarda da bir kamu görevlisi üyenin olmamasına dayandırmaktadır. YSK seçim takviminde, sandık kurullarının usulsüz oluşturulduğu gerekçesiyle tam kanunsuzluk itirazının 2 Mart 2019’a dek yapılabileceği bildirmiştir. Bu tarihe dek sandık kurullarının oluşumuna itiraz edilmediği halde YSK, yapılan baskı sonucu seçim gününden sonra yapılan itirazları değerlendirmeye almıştır.

31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerde Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde AKP 32.661, İYİ Parti 32.068 oy almıştır. Arada 593 oy farkı bulunmaktadır. 4 sandıkta, sandık başkanlarının AKP’li belediyenin personeli olduğu ortaya çıkınca, İYİ Parti itiraz etmiştir. Ancak 20 Nisan 2019’da YSK, ‘sandık kurullarının 2 Mart 2019’da kesinleşmesi nedeniyle’ itirazı reddetmiştir.

Sandık kurulu başkanlarını ve sandık kurullarında görev yapacak kamu görevlilerini ilçe seçim kurulları belirlemektedir. YSK bunu bile bile yapılan baskı sonucu kendi hatasını seçmene yüklemektedir. Bunun yanında bir zarfta 4 farklı oy varken, zarflardan çıkan 3 seçim sonucunun geçerli kabul edilip, salt İstanbul Anakent Belediye Başkanlığı sonucunu iptal etmek, tam bir kanunsuzluk örneğidir, büyük bir hukuksuzluktur. Bu iptal kararını YSK açıklayamadı; AKP’nin YSK temsilcisi açıkladı. Daha sonra halkın önüne çıkamayan YSK üyeleri, kararlarını yazılı açıklama ile kamuoyuna duyurdu. Bunun anlamı; YSK üyelerinin kendi verdikleri karardan rahatsız olmaları yüzünden kameraların önüne geçip verdikleri kararları savunamamalarıdır.

YSK’nin kendi seçim takvimine, verdiği kararlara, hukuk ve kanunlara uymayarak anayasal bir suç (AS: Anayasayı ihlal suçu) işlediği açıkça görülmektedir.

  • “Bir şeyler olmasa bile kesinlikle bir şeyler oldu” sözü, YSK tarafından yeterli görülmüştür!

– Rejim değiştirilmiş,
– hukuk devleti yok edilmiş,
– ekonomi çökmüş,
– eğitim bitirilmiş,
– terör can almaya devam ederken…

yani kısaca ülkemizin çok büyük sorunları varken 23 Haziran 2019 Pazar günü İstanbul Anakent Belediye Başkanlığı seçimi yinelenecektir.

  • Yaptığı baskı sonucu büyük hukuksuzlukla seçimleri yineleten siyasal iktidar, bir kez daha yitireceği seçime girmez.

İşte bu konuda çok dikkatli olmak zorundayız ve “her şey çok güzel olacak” gibi yabancı kökenli sloganların arkasına sığınıp, rehavete kapılmamalıyız.

Çünkü seçim öncesinde de, sonrasında da her şey çok zor olacak. Önemli olan zoru başarmaktır, iniş sürecine geçildiği bu dönemde sandıklara ve oylarımıza yeniden sahip çıkarsak, AKP yinelenen bu seçimi de yitirir. AKP’nin bu inişini hızlandırmak için İstanbul seçiminin yeniden kazanılması zorunluluktur. (AS: Ve bu olanaklıdır!)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir