Kandil ve Ötesi

Kandil ve Ötesi

Şükrü Sina Gürel

Şükrü Sina Gürel
ssgurel@yahoo.com
YURT Gazetesi, 13 Haziran 2018

ABD ile Menbiç’te bir “yol haritası” üzerinde anlaşılabildi; ancak uygulamanın ne denli uzayacağı ABD’nin “takdirine” bırakıldı. Fırat’ın Doğusunda ne olacağı ise belli değil.
Aslında belli: Esad, bu bölgede “yönetici” konumunda olduğunu iddia eden ve içinde PYD/PKK’nın asli unsurlar olan ve ABD’nin binlerce tırlık silahıyla ordu kuran SDG ile görüşmeye hazır olduğunu bildirdi. SGD’den de olumlu yanıt aldı. Demek ki, iki taraf da Fırat’ın Doğusunun Suriye içinde kalan ama “özerk” bir yönetime sahip olan bir yapıya kavuşmasına razı görünüyor. ABD de Suriye’de bir siyasal çözümü ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasını, bu koşullar içinde kabul edecek gibi görünüyor.
Peki, bir türlü Esad yönetimini doğrudan muhatap alamayan Türkiye neye razı edilecek? Herhalde ABD, PKK’ya Türk topraklarında ve Kandil’de destek olmayı bırakarak Türkiye’yi “ödüllendirecek”. Böylece, bir yandan İsrail’in istediği bir “tampon”un İran’ın önüne yerleştirilmesinin temelleri atılmış olacak; öte yandan da AKP iktidarına da seçim öncesi bir “Kandil gösterişi” olanağı verilecek…
Ancak bu “Kandil gösterişi” AKP ve Erdoğan’a seçimler için bir avantaj sağlar mı? Pek belli değil! Çünkü AKP bugün, MHP ile HDP arasında sıkışmış görünüyor!
Konuyu açalım :
1. HDP milletvekili seçimlerinde barajı geçerse –ki geçecek gibi görünüyor- AKP-MHP TBMM’de çoğunluğa sahip olamıyor.
2. Cumhurbaşkanlığı seçimi 1. turda tamamlanamazsa, Erdoğan milletvekili seçimlerinde HDP’ye oy verenlerden destek bulmak zorunda kalacak.
Yani, yukarısı bıyık, aşağısı sakal!
2002 öncesinde terörle, Güneydoğu sorununu birbirinden ayrı tutabiliyorduk. Bizlere göre, sorun, bir “bölgesel geri kalmışlık” sorunuydu ve bu sorunun üstesinden, bölgedeki feodal yapıyı ortadan kaldırarak ve ekonomik-sosyal politikalarla gelebileceğimizi düşünüyorduk. Ancak, AKP iktidarı başarılı (!) bir biçimde giriştiği “açılım-saçılımlar”la konuyu bir etnik, hatta milli sorun haline getirmeyi becerdi! Diş macununu tüpten, cini şişeden çıkardı. Bundan sonra artık işimiz bunları yeniden yerli yerine koymak haline geldi.
Muharrem İnce, Diyarbakır mitingi ile bu konuda son derece önemli ve başarılı bir başlangıç yaptı. Umarım 25 Haziran’dan başlayarak, bütün sorunlarımızı, hepimizi kucaklayarak ve sorunları yerli yerine oturtarak çözebilecek bir yönetime kavuşuruz…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir