EFSANE

EFSANE

Suay Karaman

Konuk yazar : Suay Karaman

AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, 6 Haziran 2018’de Ankara Ticaret Odasının düzenlediği iftar programına katıldı ve yine bilinen konuşmalarından birini yaptı. Konuşmasında Türkiye’nin son 16 yılda ortaya koyduğu ekonomik performans ile dünya çapında bir model ve efsane olduğunu söyledi. Ancak hemen ardından kaynağa ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “Evinizde yastık altında tuttuğunuz dövizlerinizi, paralarınızı, altınlarınızı bankalara yatırarak lütfen sisteme sokun ve ülkemizin büyümesine katkıda bulunun.” dedi.

Bu konuşmayı dinleyenlerin ‘bu nasıl bir efsane, evdeki paraları bankalara yatırın’ sözlerinin çelişkisiyle kafaları karışmıştır. Zaten son günlerde AKP genel başkanının yaptığı konuşmalar, kafaları karıştıracak ve akılları yedirtecek düzeye ulaştı.

AKP iktidara geldiği zaman 1 TL olan ekmeğin kilosu, 4 TL oldu. 1 kilo et 4 TL iken, şimdi 50 TL oldu. Benzinin litresi 1.60 TL iken, şimdi 6.40 TL oldu. 12 kg ev tüpü 19 TL iken, şimdi 93 TL, doğalgazın metreküpü 0.23 TL iken, bugün 1.33 TL oldu.  Dolar 1.55 TL iken, şimdi 4.55 TL oldu. Euro 1.58 TL iken, şimdi 5.50 TL oldu. AKP iktidarında Türkiye’de yaklaşık sekiz milyon kişi asgari ücretle çalışmaktadır. Çalışanların %70’i yoksulluk sınırının altında ücret almaktadır, milyonlarca işsiz vardır. Efsane dedikleri ekonomi performansının durumu içler acısıdır. Bütçeyi denkleştiremeyip, sürekli açık veren siyasi iktidarın, bu verilerle dünyadaki 17. büyük ekonomi olduğu söylemi de bir aldatmacadır. İşin doğrusu siyasi iktidarın yıllık %7.4 oranında büyüdüğünü söylediği Türkiye’nin gerçekleri yoksulluktur, açlıktır, işsizliktir.

Ülkemizin son 16 yılda ortaya koyduğu ekonomik performansı ile efsane olduğunu söyleyenler, gerçek enflasyonun %40’ların üzerinde olduğunu gizlemeye çalışmaktadır. Sürekli olarak dışsatım rakamları verilirken, dışalım rakamlarından söz edilmemektedir. Denk bütçe yapamayanlar, ülkemizin büyük bir borç batağında olduğunu gözlerden kaçırmak isteyenler, gelen ekonomik krizin tüm toplumu nasıl etkileyeceğinin farkındadır. Bu kez gelecek ekonomik kriz ‘teğet geçmeyecektir’, toplumu delip geçecektir.

Efsane olan bu siyasi iktidar ile ülkemiz her konuda büyük sorunlar yaşamaktadır. Bu 16 yıl süresinde ülkemiz hukuk dışı tutum ve davranışlarda, süregelen ve artan terör olaylarında, laik ve bilimsel eğitimin terk edilmesinde, tüm ulusal varlıklarımızın satılmasında, tarım, hayvancılık ve sanayinin bitirilmesinde, rüşvet, yolsuzluk ve talan konularında efsane olmuştur.

  • Kısaca siyasi iktidar ülkemizde sivil darbe yapmıştır ve bunu önceleri ileri demokrasi olarak, şimdi de efsane olarak nitelemektedir.

Sırada satacak bir şey kalmadığı için, milletin tasarruf ettiği paralara göz diken siyasi iktidar, durumu bu şekilde yine borç batağında idare etmeye çalışmaktadır. Görünenler ortadadır ve buna kesinlikle efsane denemez. 24 Haziran seçimlerinde bu “sahte efsane” iktidara gerekli dersler verilmelidir. İşte bu yüzden oy kullanmak ve kullandığımız oya sahip çıkmak çok önemlidir. Bu sahte efsanelerden ancak bu şekilde kurtulacağımız bilinmeli ve gereği yapılmalıdır. (11 Haziran 2018)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir